מלחמה

העיתון שמבקר את ישראל חושף את התלונות נגדו

כריס אליוט, עורך פניות הציבור של ה"גרדיאן" הבריטי, דוחה את התלונות על הטיה בסיקור הסכסוך הישראלי-פלסטיני, מגלה כי רובן הגדול של התלונות בא מהצד הישראלי – וגם מודה בכותרת "בעייתית" אחת לפחות

nrg חדשות | 22/2/2016 12:07
תגיות: גרדיאן,מלחמה בטרור
שם את הדברים על השולחן: כריס אליוט, עורך פניות הציבור (readers’ editor’s) של ה"גרדיאן", מכלי התקשורת הביקורתיים ביותר כלפי ישראל, דוחה את התלונות על הטיה בסיקור הסכסוך הישראלי-פלסטיני בדיווחי העיתון הבריטי ואתר האינטרנט שלו. בחודשים האחרונים מסקרים כלי תקשורת בינלאומיים רבים את גל הטרור, לעתים קרובות באופן שנוי במחלוקת המעורר ביקורת בישראל.

עוד כותרות ב-nrg:
המסרים הסודיים של ישראל: "כך תגיבו לפעילי BDS"
בבית אל זועמים: "אין פתרון לירי על הבתים"
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

אליוט התייחס לנושא בטורו "דלת פתוחה" (open door) המתפרסם מדי כמה ימים ואשר עוסק בסיקור התקשורתי של סוגיות שונות. בפתח הטור ציין אליוט כי תלונות על סיקור הסכסוך המתמשך הן לא דבר חדש, אולם לדבריו, רובן המוחלט מקורן בגורמים פרו-ישראליים. "זהו שטף יציב (של תלונות) מיחידים, משדולות ומהשגרירות הישראלית בלונדון", הוא פירט, והוסיף כי מדובר באחת הקבוצות הגדולות ביותר הפונות אל משרדו.
 
צילום מסך
''תומך במשנה זהירות''. טורו של אליוט, הבוקר ב''גרדיאן''. צילום מסך

לדברי אליוט, במהלך כל הטרור הנוכחי חל שינוי במיקוד של התלונות: הביקורת ברובה אינה נוגעת לתוכן הדברים המדווחים בגוף הידיעות החדשותיות, כי אם לכותרות שמעניקים להן העורכים הבכירים והזוטרים. הוא הביא בטור דוגמה לתלונה אחת, שהגיש יפתח קוריאל, נספח העיתונות של שגרירות ישראל בבירת בריטניה.

האחרון הלין כי כותרות החדשות על הסכסוך הישראלי-פלסטיני "הופכות את האירועים על פיהם ומתארות את התוקפים כקורבנות". קוריאל הזכיר כותרת של דיווח על ארבע מתקפות של מחבלים באותו יום, שהסתיים בחמישה הרוגים פלסטינים. קוריאל ביקש לשנות את הכותרת "שלושה נערים פלסטינים נורו למוות בגדה המערבית", שבגרסתה המקורית ב-AP הייתה "ישראל: 5 פלסטינים נהרגו במתקפות נגד ישראלים". קוריאל טען כי הכותרת "מסווה את העובדה שהפלסטינים עצמם פתחו באש לעבר חיילים ישראלים".

קוריאל המשיך וטען כי כותרת המשנה של אותה ידיעה ב"גרדיאן" ("כוחות הביטחון הישראליים טוענים שהיו תחת מתקפה לפני ההרג – על אף ששום חייל לא נפגע") החמירה אף יותר את העיוות בדיווח, וניתן היה להבין ממנה שהחיילים שיקרו בנוגע לכך שהותקפו. 

אליוט סיפר שדחה את תלונה זו ואת הבקשה לשנות את כותרת הידיעה "משום שהכותרת אינה בלתי מדויקת, ולדעתי גם לא טוענת ששלושת הפלסטינים היו קורבנות תמימים". אליוט הסביר: "שלושה פלסטינים הרוגים. אבל האם זה כל הסיפור? לא. האם כותרות אמורות לתמצת את הסיפור כולו? באופן מסורתי, הן צריכות לתפוס את תשומת לבם של הקוראים באמצעות החלק החשוב ביותר של הסיפור: במקרה זה ההרוגים. הכותרות נקראות בחיבור עם כותרת המשנה ועם הידיעה עצמה, שנתנו את ההקשר".
 
 צילום מסך
''משטרת ישראל הרגה שלושה גברים פלסטינים שפצעו שוטרות''. כותרת ב''גרדיאן'' על פיגוע בשער שכם, בתחילת החודש. צילום מסך

על אף ההסבר, אליוט הודה כי במקרה זה, כותרת המשנה הייתה "בעייתית", ועורכי העיתון הסכימו על כך. הוא ציין כי דוגמה זו, לצד שתי ידיעות נוספות שאינן קשורות למזרח התיכון, הוזכרו במכתב שנשלח לצוות העורכים בבקשה שייתנו תשומת לב מוקפדת להקשר של הדברים, בפרט באירועים שבהם פלסטינים נהרגים באירועים מעין אלה.

אליוט הבהיר עוד שפעמים רבות, עורכים משנים כותרות של ידיעות שמקורן בסוכנויות ידיעות על אודות אירוע שהתרחש כמה שעות קודם. לדבריו, הם נוקטים משנה זהירות משום שהנסיבות של אירועים כאלה הן לעתים שנויות במחלוקת, בייחוד מיד אחרי התרחשותם. "אני תומך במשנה הזהירות הזה", הוא כתב, וסיכם: "לא צריך להסכים לטענות על הטיה כדי להכיר בכך שבעידן האינטרנט, יש להימנע מפישוט יתר בכותרות". 

זירת הפיגוע בשעם שכם בתחילת החודש
 
קטעים נוספים
 
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך