פתרון לזיקה? קרינה רדיואקטיבית תעקר יתושים

סוכנות האו"ם לאנרגיה אטומית מקווה כי השיטה החדשנית תסייע בצמצום הפצת הנגיף. אנשי הסוכנות צפויים להיפגש עם גורמים מברזיל שמבקשת להילחם בהפצת המחלה שהתפרצה בשטחה

סוכנויות הידיעות | 2/2/2016 20:44
תגיות: זיקה,הסוכנות לאנרגיה אטומית,ברזיל,יתושים
שיטה חדשה שבה הופכים יתושים זכרים לעקרים על ידי קרינה גרעינית עשויה לעזור לצמצם את אוכלוסיית החרקים הנושאים את נגיף הזיקה, כך אמרה היום (ג') סוכנות האו"ם לאנרגיה אטומית. בסוכנות הידיעות רויטרס מדווחים כי מומחים מהסוכנות צפויים להיפגש בעוד שבועיים עם גורמים מברזיל, שבה התפרץ הנגיף וגרם ככל הנראה לאלפי לידות של תינוקות עם מיקרוצפלוס – תסמונת שבה ראשו של התינוק קטן בהרבה מהמקובל.

עוד כותרות ב-nrg:
בגלל רוסיה: תקציב הביטחון האמריקאי נוסק
ארה"ב: שנים עד שנשים יוכלו להשתלב כלוחמות
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

בפגישה צפויים אנשי הסוכנות לאנרגיה אטומית והגורמים הברזילאיים לדון מהי הדרך הטובה ביותר להתחיל את השימוש בטכנולוגיה לעיקור חרקים (Sterile Insect Technology – SIT) במדינה המארחת של המשחקים האולימפיים שיתקיימו השנה.
צילום: גטי אימג'ס
מומחים מהסוכנות לאנרגיה אטומית ינסו לעזור. תינוק הנושא את וירוס הזיקה בברזיל צילום: גטי אימג'ס

"אם ברזיל תשחרר מספר גדול של יתושים זכרים עקרים, ייקחו מספר חודשים עד שהאוכלוסייה תצטמצם. אך, הפתרון חייב לשלב שיטות נוספות", אמר אלדו מאלאיאסי מסוכנות האו"ם לאנרגיה אטומית. מלבד SIT, ניתן להילחם בנגיף הזיקה באמצעי תברואה חריפים ובשימוש במלכודות או בקוטלי חרקים.

טכנולוגיית ה-SIT היא אימוץ של שיטות בנות עשרות שנים בהן השתמשו כדי לקטול אוכלוסיות של חרקים אחרים בעבר. השיטה מובילה להידלדלות אוכלוסיית החרקים, ללא הרג או שימוש בכימיקלים. גידול של דור אחד של זכרים עקרים לוקח כחודש, והשיטה דורשת כמיליון יתושים זכרים. על אוכלוסיית הזכרים העקרים להיות גדולה פי 10 או 20 כדי שישפיעו על אוכלוסיית היתושים. עניין שהופך את השיטה ליעילה יותר לשימוש בעיירות ובכפרים מאשר בערים גדולות, לדברי מאלאיאסי.
צילום: Getty Images
טכנולוגית SIT תעקר יתושים. יתושים הנושאים את נגיף הזיקה צילום: Getty Images

בניסויים שנערכו לאורך מספר חודשים באיטליה, SIT הצליחה לצמצם את אוכלוסיית היתושים ב-80 אחוזים. בסין הצליחה השיטה להגיע אף להיקף של מאה אחוזים. מלבד ברזיל, גם מקסיקו, גואטמלה, אל סלוודור ואינדונזיה ביקשו מהסוכנות לאנרגיה אטומית את הטכנולוגיה, כדי לשלוט באוכלוסיית היתושים אצלם.

בתוך כך, ברזיל פרסמה אתמול (יום ב') אזהרה שלפיה נשים הרות צריכות להתרחק מהמשחקים האולימפיים שייערכו בקיץ במדינה, וזאת בשל נגיף הזיקה שפגע ביבשות אמריקה. אמש גם הכריז ארגון הבריאות העולמי על מצב חירום גלובלי בעקבות המשך התפשטות הווירוס ברחבי העולם, והחשש מפני מיליונים שיידבקו. מצב החירום הוכרז בעקבות  המלצת ועדת מומחים עצמאיים לאו"ם, לאחר ביקורת על התגובה המהוססת עד כה. המהלך צפוי להאיץ הקצאת משאבים ותעדוף המחקרים הבינלאומיים לעצירת המגיפה. בארגון הבריאות העולמי העריכו בשבוע שעבר כי מיליוני בני אדם צפויים להידבק בווירוס 'זיקה', אשר גרם למומים מולדים בכל רחבי דרום אמריקה, ברחבי העולם, כשהאומדן הוא כ-3-4 מיליון תינוקות שיידבקו בווירוס המסוכן ברחבי תבל.

רשויות הבריאות בברזיל מסרו בשבוע שעבר כי מקרי המיקרוצפליה, המצב הנדיר בו תינוקות נולדים עם ראשים קטנים באופן חריג, ככל הנראה בשל וירוס 'זיקה', עלה באופן דרמטי בחודשים האחרונים, ל-4180 מאז אוקטובר האחרון, עליה של 7 אחוזים. מדענים חוששים כי הוירוס המסוכן עלול לעבור ממדינה למדינה באמצעות יתושים, וכך להגיע למדינות רבות בעולם כולו.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך