הכירו את הגשר הנייד: כך יכבוש צה"ל את הירדן
גירסה חדשה של גשרי הגלילים שפותחו במלחמת יום כיפור תסייע לכוחות רבים לחצות את הנהר בבת אחת ובמהירות: "מעמיסים את הגשרים על משאית ואיפה שמחליטים - פשוט פורסים אותם"
כוחות ההנדסה בפיקוד הצפון השלימו לאחרונה ניסוי של מערכת גשרים חדשה, שתאפשר לכוחות רבים במוקדים שונים לחצות את נהר הירדן בבת אחת, ולנייד כלים כבדים לעבר הגולן. לאחר שהניסוי בגשר עשוי צינורות בפיקוד הצפון הצליח, מתכננים כעת בצה"ל להצטייד במערכות גישור נוספות שיאפשרו לחצות את הירדן במהירות.עוד כותרות ב-nrg:
- אודישן "החטאים": 'נדרשנו להתפשט ולגעת זה בזה'
- הפנטגון: הצבא יישאר באפגניסטן עוד שנים רבות
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
מאז מלחמת יום הכיפורים שימשו את צה"ל גשרי זחל כמו גשר גלילים, גשר ביילי וגשרים ניידים גדולים שלא מתאימים עוד לשדה הקרב העתידי. רס"ן אריאל גליקמן, ראש מדור ביצורים בהנדסה של פיקוד הצפון, הסביר ל-nrg על הגשר החדש: "כמות הגשרים שתסייע לנו היום להעביר כוחות מהגליל לגולן אינה מספיקה בשביל להעביר כוחות כבדים בחירום, ובצבא פיתחנו גשר צינורות ענק שנפרס על פני המים ושעליו יונח מצע כמו חול או כורכר, כך שכלי הרכב יוכלו לעבור עליו בצורה בטיחותית ומהירה".
צילום: דובר צה"ל
לפני מספר שבועות הפעילו אנשי חיל ההנדסה את הגשר החדש בשטח, בתוואי הירדן בגליל העליון. התרגיל הוכתר בהצלחה: "מאוד פשוט להשתמש בצינורות האלה. מעמיסים אותם על משאית ואיפה שמחליטים להניח אותם - פשוט פורסים אותם", מתאר רס"ן גליקמן.
עד כה השתמשו בצה"ל בגשרים ישנים שלא השתנו מאז מלחמת יום הכיפורים. "את גשרי היוניפלוט והגלילים לוקח שבוע להקים, ולכן הם פרוסים במשך כל השנים בכמה מיקומים לאורך הירדן, כי לא ניתן להרכיב ולהוביל אותם בשעת חירום. גשרי הצליחה הללו פותחו ב-1973 והיום הם כבר לא מתאימים לכלי הרכב. כלי הרכב והקרב של הצבא שוקלים היום כפול מאשר במלחמה ההיא".
למה אנחנו זקוקים לכל כך הרבה גשרים?
רס"ן גליקמן: "באופן כללי חציית נחל זה צוואר בקבוק. כשרוצים להניע הרבה כוחות בזמן קצר ממקום למקום אז נתקעים בפקקים שעל הגשר ולכן אנחנו רצינו למצוא מענה למעבר, בין אם זה בנחלים ובין אם זה בציר הררי.
"גם על הגשר הכי טוב בעולם - ברגע שנתקע טנק באמצע אי אפשר לעקוף אותו, ולכן היינו חייבים למצוא פתרונות כי אנחנו מכוונים להניע הרבה כוחות בזמן קצר, ומצפון לכנרת ועד הגבול יש לך מכשול שהוא נהר".
לא רק חיזבאללה
בעידן הלחימה החדש, נראה כי האופציה של מלחמת צבא מול צבא וכיבוש שטחים בדומה למלחמת יום הכיפורים כבר לא עומדת על הפרק, אלא בעיקר מאבק מול גרילה ותחכום של האויב. דחיקת האויב ושימוש במסה גדולה של אמצעי לחימה כבדים כמו טנקים וכדומה יכולים להכריע את המערכה באמצעות תגובה מהירה לניסיון תקיפה.
בתקופה כזו, מול האיום המתחדש מכיוון סוריה ולבנון - שהפכו לאחרונה לזירה אחת - הרי שבצה"ל ישאפו להגיע כמה שיותר מהר מחזית לחזית, וגשרי הצינורות החדשים יאפשרו לבצע זאת במהירות רבה יותר.

מתכוננים ללחימה כפולה. לוחמי חיזבאללה - המחשה
צילום: EPA
ללא קשר מובהק לגשר הצינורות החדש, בשבוע שעבר השלימו בפיקוד הצפון תרגיל ראשון מסוגו בן יומיים, ובו נערכו ללחימה מול הג'יהאד האסאלמי וחיזבאללה בשני הגבולות. "התרגיל הביא לידי ביטוי מימוש של תוכניות מבצעיות תוך שיתוף פעולה עם זרועות צה"ל", הסביר מפקד פיקוד הצפון, אלוף אביב כוכבי, את איום הייחוס החדש שעומד בחזית הצפונית.
במלחמה הבאה, הצפי הוא כי ישראל לא תתמודד רק מול ארגון החיזבאללה שיפעל מהחזית הלבנונית והסורית, אלא גם מול קבוצות טרור תחת הג'יאהד האסלאמי שיתקפו בישראל. לדברי האלוף כוכבי, "תורגל תמרון רחב היקף, הפעלת אש ותקיפת אלפי מטרות בהספקים גבוהים מאוד בכלל מרחבי הלחימה, לרבות כפרים שמהם פועל האויב".
בצה"ל, שעוקב אחרי השינויים במרחב הצפוני, אוספים כל העת אלפי נקודות שמהוות איום על ישראל ומסמנים אותן לקראת המערכה הבאה. בין המטרות שתרגלוביחידות השונות לצד אימונים במרחב הגולן: תקיפת אמצעי אמל"ח, קיני טרור, פעילי טרור ומפקדות מופללות, לרבות כפרים וכל מקום שממנו חיזבאללה או הג'יאהד העולמי צפויים לפעול.
לאחרונה התייחס קצין בכיר בצה"ל לכוחו של חיזבאללה, על רקע המעורבות שלו ב"בוץ הסורי" ואלפי החיילים שנהרגו לארגון בקרבות מול ארגוני המורדים. "לחיזבאללה יש יכולת גדולה נגד מדינת ישראל, אבל יחד עם זאת הוא בקשיים כלכליים אדירים, יכולת נמוכה לפעול כעת וקונפליקטים פנימיים מול בני עמו, שכועסים על המחיר שהם משלמים בחזית הסורית", ציין.
כעת, עם עצירת פרויקט הגרעין, נראה שלאיראן יהיה זמן פנוי יותר להעמיק את האחיזה שלהם בחיזבאללה ובארגוני הטרור, לתמוך בהם – ולבסוף אף להנחות אותם לפעול נגד ישראל.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg