
'מחווה לעוז הרוח האנושית': אמנות מהשואה בברלין
לרגל יום הזיכרון הבינלאומי לקרבנות השואה, תיפתח בגרמניה תערוכה חדשה ובה יצירות של חמישים אמנים שכמחציתם נרצחו בשואה. "משקפות מתח בין הצורך לתעד לבין הרצון לדמיון וליופי"
בשבוע הבא יצוין יום הזיכרון הבינלאומי לקרבנות השואה. לרגל יום זה תיפתח ביום שני הקרוב בברלין, תערוכה חדשה ובה 100 יצירות אמנות שנוצרו בתקופת השואה. תערוכה "אמנות בשואה: מאה יצירות מאוסף 'יד ושם'", תפתח על ידי "יד ושם" במעמד קנצלרית גרמניה אנגלה מרקלותוצג במוזיאון ההיסטורי הגרמני (Deutsches Historisches Museum) בברלין.עוד כותרות ב-nrg:
יצירות גולדין בתערוכה: "כיוון מיתרי נפשו לשם"
הפגנה בכביש 4: 687 נפגעים בעשר שנים
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
התערוכה תהיה הגדולה והמקיפה ביותר של יצירות מקור מתקופת השואה, שהוצגה אי פעם מחוץ לישראל. יצירות אלו, מאוסף האמנות של "יד ושם" הכולל קרוב ל- 10,000 יצירות, שופכות אור על חוויותיהם של האמנים ועל נושאי יצירתם בנסיבות הקשות ביותר, ומספקות צוהר למחשבותיהם ולרגשותיהם. בפעולת התנגדות בלתי מתפשרת, רשמו וציירו האמנים תוך סיכון חייהם.

שרלוטה סלמון, דיוקן עצמי 1939-1941
צילום: יד ושם
היצירות בתערוכה, שתפתח בשיתוף עם הקרן לאמנות ולתרבות בעיר בון וביוזמת העיתון הגרמני "בילד", מוצגות לפי חלוקה נושאית, וכל יצירה מלווה בהסבר ובקורות חייו של האמן.
מנהלת מחלקת האמנות של "יד ושם" ואוצרת התערוכה אליעד מורה-רוזנברג אמרה כי רישומים וציורים נדירים אלה, פרי יצירתם של חמישים אמנים שכמחציתם נרצחו בשואה, משקפים את המתח בין הצורך לתעד לבין רצונם של האמנים להפליג למחוזות הדמיון, האמונה והיופי. התערוכה מהווה מחווה לעוז הרוח האנושית ששימרו האמנים במחנות, בגטאות ובמסתור.

קרל רוברט בודק (1942-1905) וקורט קונרד לב (1980-1914), אביב אחד, מחנה גירס, 1941
צילום: יד ושם
התערוכה, שתוצג בשלוש שפות - גרמנית, עברית ואנגלית, מסכמת את האירועים לציון חמישים שנה לכינון היחסים הדיפלומטיים בין גרמניה לבין מדינת ישראל. "אני מקווה שהאמנות תוכל לעזור לבנות מחדש את הגשר שנהרס בין גרמנים ליהודים", מציין העורך הראשי של עיתון ה"בּילד", קאי דיקמן, שיזם את התערוכה לאחר החותם שהשאיר בו ביקורו במוזיאון לאמנות של "יד ושם". היצירות נבחרו על ידי אוצרת התערוכה יחד עם האוצר מטעם הקרן לאמנות ותרבות שבבון ד"ר וולטר סמרלינג.
יו"ר יד ושם אבנר שלו אמר כי ביצירות ששרדו את השואה ניכר כוחה של האמנות בחשיפת נקודת מבטו האישית של הקרבן היהודי. התערוכה מאפשרת מפגש נדיר, דווקא בברלין, בין הצופה בן ימינו לבין האדם שחווה את המאורעות בתקופת השואה. כל יצירה מהווה עדות חיה מתקופת השואה והצהרה על הרוח האנושית המסרבת להיכנע.
כאמור, טקס הפתיחה יתקיים ביום שני הקרוב במוזיאון ההיסטורי הגרמני בברלין בהשתתפות קנצלרית גרמניה, יו"ר "יד ושם" אבנר שלו, מנהל המוזיאון אלכסנדר קוך, העורך הראשי של עיתון הבּילד, מנהלת אגף המוזיאונים של "יד ושם" ויויאן אוריה, יו"ר אגודת ידידי "יד ושם" בגרמניה ד"ר יורגן רוטגרס וניצולי שואה.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg