'שפל המדרגה': עקצו עשרות קשישים במיליון ש"ח

בפעילות סמויה של המשטרה נעצרו 12 חשודים שפעלו בישראל מטעם רשת הונאה בינלאומית בליטא. 270 תיקים נפתחו בגין המעשים. "רשעות וחוסר אנושיות", אמר מפקד מחוז דרום

נעמה אנגל משאלי | 19/1/2016 13:05
תגיות: עוקץ קשישים, העוקץ הליטאי
בתום פעילות סמויה שארכה שמונה חודשים, המשטרה עצרה הבוקר (יום ג') 12 חשודים ישראלים שפעלו בישראל ו'עקצו' מיליון שקלים מקשישים בכל רחבי הארץ, כחלק מרשת הונאה בינלאומית אשר קיבלה את השם "העוקץ הליטאי". חברי הכנופייה כולם הם אזרחי ישראל יוצאי ברית המועצות, וחלקם מוכרים למשטרה.

עוד כותרות ב-nrg:
- בנט: "מול חדשנות אויבינו - ישראל נותרה מאחור"
- תיעוד: כך עצרו לוחמי דובדבן את רוצח דפנה מאיר בביתו
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

סיפור שקרי על תאונת דרכים (קרדיט: משטרת ישראל)
 


מחקירת המשטרה עולה שיטת פעולה קבועה ומזעזעת שנקטו חברי הכנופיה: בשלב הראשון נהגו החשודים לאתר קורבנות יוצאי חבר העמים שאחד מבני משפחתם שוהה בחו"ל, ולבשר להם כי אותו קרוב משפחה גרם לתאונת דרכים.

חברי הכנופיה, שניצלו את תמימותם של הקורבנות הקשישים ונהגו להציג את עצמם כעורכי דין, התקשרו לקשישים וטענו בפניהם כי אותו בן משפחה פגע בקורבנות שונים במדינה הזרה. לאחר מכן נהגו החשודים לדרוש מהקשישים המודאגים סכום כסף גבוה על מנת לפתור את האירוע מבלי לערב את רשויות החוק.

לקורבנות נאמר עוד כי בן המשפחה אינו יכול לשוחח כעת משום שנפגע אף הוא, והובהל לחדר ניתוח. במקביל, תוך רכישת אמונו של הקורבן, הקפיצו חברי הכנופיה שליח הנמצא בקרבת מקום, וזה הגיע בתוך מספר דקות לכתובת הקורבן על מנת לאסוף את הכסף.

בכל אותו זמן הוחזק הקורבן בטלפון עד להגעת השליח, תהליך שלרוב היה לוקח דקות בודדות. במידה והיה עולה חשש כי הקורבן חושד בדבר מה, או השיחה הייתה מתנתקת, לא היו יוצרים החשודים קשר מחדש, אלא עוברים לקורבן הבא. הכספים שנאספו הועברו בסוף כל יום באמצעות נותני שרותי מטבע שונים וגורמים עבריינים בליטא.
 
צילום: חטיבת דובר המשטרה
שטרות 200 ודולרים צילום: חטיבת דובר המשטרה

על פי החשד, "עקצו" חברי הכנופיה הישראלית, עשרות קשישים יוצאי חבר העמים בהיקף של מיליון שקלים, בכל רחבי הארץ. מדובר באחת מפרשיות העוקץ הגדולות שהיו במדינה, ועד לרגע זה נפתחו במסגרתה על ידי יחידת ההונאה של משטרת ישראל 270 תיקים.

במהלך החקירה הסמויה אף יצאו קצינים במשטרת ישראל - בסיוע אינטרפול ונציג המשטרה במדינות חבר העמים ומדינות בלטיות - למשטרה בליטא, לצורך עבודה משותפת בפעילות נגד שני החשודים המרכזיים שהפעילו את רשת ההונאה הבינלאומית מליטא, והיו מעורבים בין היתר בעוקצים בישראל. בפעילות המורכבת השתתפו יחידת יהלום של רשות המיסים והחקירה נערכה בליווי פרקליטות מחוז דרום.

במהלך העבודה המשותפת עם היחידות המיוחדות עלה כי העברת הכספים בוצעה דרך חברות בארץ העוסקות בתחום, ונתיב העברת הכספים הוביל כאמור לחשבונות בנק בליטא, מקום מגוריהם של  שני החשודים המרכזיים העומדים בראש הרשת. בין היתר הועבר הכסף  באמצעים הבאים: ווסטר ווניין, G.M.T, צ'יינגים שונים, ויוניסטרים.
 
מפקד המחוז הדרומי ניצב יורם הלוי התייחס לפרשה ואמר: "ניצול קשישים חסרי ישע הינו מעשה שפל ובזוי לקחת במרמה מאותם קשישים כספים שמיועדים לרוב לרכישת מזון ותרופות זהו מעשה חמור ביותר שפל המדרגה, רשעות וחוסר אנושיות. נמצה את הדין במלוא החומרה עם כלל המעורבים בפרשה".

לפי שעה ידוע למשטרה כאמור על 270 ניסיונות עוקץ שהתרחשו בכל רחבי ישראל לאורך חצי שנה, מחציתם הוכתרו כ"הצלחה". במקרים מסוימים נלקחו מהקשישים במרמה אף חמישים אלף שקלים, ובמקרים אחרים הסתפקו החשודים "רק" באלפי שקלים בודדים, כל מקרה על פי יכולותיו של הקורבן.

במשטרה ציינו כי מדובר בפרשייה מזעזעת שפלה ורחבת היקף, אשר חוצה מחוזות, מדינות ויבשות. עוד נאמר כי הקשישים נפלו קורבן והפסידו את מיטב כספם אותו אספו שקל לשקל, כאשר בכל אותו הזמן נותרו בציפייה ובדאגה לגבי  גורל יקירם.

במהלך החודשים האחרונים נאספו ראיות רבות אודות העקיצות שבוצעו והמעורבים בהן, עד אשר לבסוף כאמור נעצרו הבוקר 12 חשודים. יצוין כי כנופיות דומות פועלות במדינות שונות בעולם, בין היתר בקנדה, גרמניה, פינלנד ורוסיה, והפרשייה הוגדרה על ידי האינטרפול כפרשיית ההונאה הרביעית בהיקפה בעולם.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך