דליפת הדלק בנחל צין מגיעה לבית המשפט
הפרקליטות הגישה כתב אישום נגד חברת קצא"א ושתי חברות קבלן בגין הפגיעה החמורה בטבע עקב דליפת הדלק הקטלנית מ-2011. הנזק: פגיעה בקרקע ובגבעות עליהן הותז הסילון, הרס צמחייה, סכנה לבעלי החיים, ריח חריף ששרר זמן רב והרחקת מטיילים ל-3 חודשים
הפגיעה בנחל צין מגיעה לבית המשפט: הפרקליטות הגישה כתב אישום היום (שני) נגד חברת קצא"א ובכיריה - ארבע שנים לאחר דליפת הדלק החמורה בקו צינור אילת-אשקלון,שגרמה לזיהום כבד בנחל צין שבנגב. אישומים נוספים הוגשו נגד שתי חברות קבלן נוספות: חברת "רולידר" וחברת "מובילי הר הנגב" ועובדים שעבדו בהן באותה תקופה.עוד כותרות ב-nrg:
- חופשי מסנקציות: רוחאני בדרך לבירות אירופה
- המתפללים השפילו הומו, הרב העלה אותו לתורה
- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
כתב האישום שהגישה המחלקה לאכיפת דיני מקרקעין לבית משפט השלום באשדוד, נוגע לשני אירועים במהלכם נפגע צינור הובלת הדלק הסילוני שבניהולה של חברת קצא"א בזמן עבודות שיפוץ. כתוצאה מכך דלפו מהצינור כ-722 מ"ק דלק סילוני שהם 722,000 ליטרים. מתוכם נשאבו בפעולות החירום שלאחר מכן כ-100 מ"ק מהחומר.

פיצוץ הצינור בנחל צין
צילום: יהודה לחיאני
דליפת הדלק הסבה נזק כבד לנחל צין בקיץ 2011, מהגדולים והחשובים בנחלי הנגב וכן פגעה בגן לאומי "גן הפסלים", הנמצא בסמוך לנחל. יצוין כי חקירת אסון דליפת הנפט האחרון, שאירע בשמורת עברונה בערבה לפני כשנה, נמשכת גם כעת על ידי המשטרה הירוקה במשרד להגנת הסביבה.
מכתב האישום עולה כי בשנת 2007, בעקבות מספר רב של ליקויים המעידים כי הצינור לא היה מוגן מפני דליפות בחלקים נרחבים, הפסיקה קצא"א את הזרמת הדלק הסילוני בצינור והחליטה על שיפוצו באמצעות קבלני משנה. חברת רולידר נבחרה לנהל את ביצוע עבודות השיפוץ יחד עם חברת הקבלן מובילי הר הנגב שעסקה בעבודות עפר במהלך השיפוץ.
דליפת הדלק הסילוני מ-2011 (צילום: רשות הטבע והגנים)
עבודות החפירה לחשיפת הצינור פגעו בו וגרמו לדליפה חריגה ופגיעה קשה בטבע. "עקב הפגיעה פרץ דלק סילוני בעוצמה גבוהה והתיז על נחל צין וסביבותיו", נכתב באישום. "חלק מהדלק זרם במורד אפיק נחל צין וחלקו הותז במעלה הנחל ועל הגבעות שסביב לו".
באישום צוין כי כתוצאה מהפגיעה, זוהם שטח של כ-60 דונם בנחל ובסביבותיו. במהלך ביצוע עבודות השיקום פונו מהנחל וסביבותיו כ-26,500 טון קרקע מזוהמת. "על אף פינוי הקרקע המסיבי, חלק נכבד של הדלק הסילוני נשאר בערוץ ובגדות הנחל גם לאחר סיום עבודות השיקום", כך נכתב באישום.

זיהום בנחל צין
Yehuda Lachiani

פיצוץ הצינור בנחל צין
צילום: יהודה לחיאני

דליפת הדלק בנחל צין
צילום: יהודה לחיאני

דליפת הנפט בנחל צין
צילום: רשות הטבע והגנים
"פריצת הדלק הסילוני העמידה את האקוויפרים (מאגרי מי תהום, נא"מ) המצויים מתחת לנחל צין בסיכון של זיהום. בנוסף, שרר באפיק נחל צין וסמוך לו ריח חריף של דלק במשך תקופה ארוכה של מספר חודשים לפחות לאחר האירוע".
עוד נטען, כי נגרם אובדן לבית הגידול שבערוץ הנחל ונשקפה סכנה לבעלי חיים וביצי בעלי חיים שבאו עמו במגע, וכן לבעלי חיים שניזונים מצמחיה שנפגעה מהדלק. כמו כן, כתוצאה מביצוע עבודות השיקום נחסמה הדרך למעלה צין למטיילים מאזור מדרשת שדה בוקר למשך 3 חודשים.
מהאישום השני עולה, כי בעקבות הדליפה הורה המשרד להגנת הסביבה על הפסקת עבודות השיפוץ. אולם לאחר שאישר המשרד את המשך העבודות כעבור מספר שבועות, אירעה פגיעה נוספת בצינור אשר גרמה לזרימה של כמה מאות מ"ק של דלק סילוני, לאחר שקצא"א לא עמדה בתנאים שהוצבו לה על ידי המשרד. גם במקרה זה, "נגרם נזק לאזור נחל צין וסביבותיו, לצמחים, לבעלי החיים ולמערכת האקולוגית. במהלך עבודות השיקום הוצאה מהאזור כ-7,200 טון אדמה מזוהמת בדלק סילוני", צוין בכתב האישום.
חברת קצא"א מואשמת ש"לא נערכה מראש לפריצת דלק סילוני בהיקף זה, ולא נערכה להגעת אמצעי חירום לשטח הגן הלאומי, שהוא בעל תנאי עבירות קשים. בכך, נמנעה הקטנת הנזק במידה גדולה יותר מזו שנעשתה בפועל".

עזרה ראשונה בנחל צין
צילום: עמרם צברי, רשות הטבע והגנים
כלפי מנכ"ל החברה נכתב כי "כשל בכך שלא היה מעורב די באופן ניהול הפרויקט; שתחת ניהולו לא קוים פיקוח מספק על קיומן של הנחיות העבודה באופן שהיה בו כדי למנוע את הפגיעה בצינור; שלא וידא כי נקודות תורפה אפשריות במהלך ביצוע העבודה מאותרות ומקבלות מענה הניהולי ההולם; שלא וידא כי החברה בניהולו נערכת באופן הולם למניעת וטיפול באירוע פריצת דלק סילוני משמעותי".
כתב האישום מייחס לחברת קצא"א עבירות על חוק שמירת הניקיון והחוק למניעת מפגעים; השלכת פסולת המכילה חומר מסוכן ולכלוך רשות הרבים, וכן גרימת ריח חזק או בלתי סביר. מלבד החברות, מואשמים גם יאיר וידה, ששימש בעבר כמנכ"ל קצא"א, שלמה לוי, ששימש כסמנכ"ל הנדסה בקצא"א, ניר עפרוני ששימש כמנכ"ל חברת רולידר, דני אלקרינאוי ששימש כבעלים ומנכ"ל של חברת מובילי הר הנגב ושמונה עובדים נוספים.
לכל אחד על פי חלקו, מיוחסות שורת עבירות ביניהן זיהום מים בנסיבות מחמירות, הפרת חובת נושא משרה לפקח ולמנוע עבירות על חוק שמירת הניקיון, פגיעה בגן לאומי בנסיבות מחמירות ועבירות סביבתיות נוספות.
מחברת קצא"א נמסר בתגובה: "כתב האישום טרם התקבל במשרדינו, לכשיגיע נלמד אותו ונתייחס לדברים".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg