ארה"ב: תביעת פיצויים נגד ישראל בשל תקרית ה"מרמרה"
שלושה אזרחים אמריקאים ואחת בלגית תבעו את ישראל, בטענה כי צה"ל ביצע פשעי מלחמה בהשתלטות על אחת הספינות
שלושה אזרחים אמריקאים ובלגי אחד תובעים את ממשלת ישראל בבית משפט פדרלי, בבקשה לקבל פיצויים על פגיעות שספגו בעימות הקטלני בשנת 2010 בין הקומנדו הישראלי ופעילים שניסו לפרוץ את הסגר הימי של ישראל על רצועת עזה.עוד כותרות מהעולם ב-nrg:
- 10 הרוגים בפיגוע התאבדות גדול במרכז איסטנבול
- איראן נגד סבא"א: לא ייצרנו כלי נשק גרעיניים
- אובמה מסרב לפגוש את המלך עבדאללה בוושינגטון
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
התביעה, שהוגשה אתמול (יום ב') מאוחר בערב, היא ההתפתחות האחרונה בפרשת הפשיטה של שייטת 13 ב-31 במאי 2010, שבמסגרתה חיילי צה"ל עלו על שש ספינות "משט החירות", ולאחר שנתקלו בהתנגדות על הספינה "מאווי מרמרה", הרגו תשעה אזרחים טורקים ואזרח אמריקאי ממוצא טורקי. התקרית עוררה גינויים בינלאומיים ונתק דיפלומטי בין ישראל וטורקיה, שנמשך עד היום.

האזרחים שנהרגו על ה"מרמרה" כללו את פורקן דוגאן, אזרחי אמריקאי בן 19 שקרובי משפחתו הגישו תביעה באוקטובר בגין נזקים נגד ראש הממשלה הישראלי לשעבר אהוד ברק בבית המשפט המחוזי בלוס-אנג'לס. המתלוננים בתביעה החדשה, שהוגשה בוושינגטון, היו על סיפון הספינה "צ'לנג'ר 1", שהניפה דגל אמריקאי ואשר הובילה ציוד תקשורת, 17 נוסעים ואנשי צוות.
לדברי עורכי הדין שלהם, דיוויד שרמרהורן האמריקאי, מארי-אן רייט והוויידה עראף, אזרחיות ארה"ב וישראל, וכן האזרחית הבלגית מרגרט דנקופר, ספגו פציעות שכללו אובדן חלקי של הראייה כאשר רימון הלם התפוצץ מטרים ספורים מהם, וכן משבר באף כאשר אחד מהם נפגע מכדור גומי.
"צפיתי בחיילי צה"ל לוקחים נשים ודוחפים אותן לעבר המעברים, הודפים את פניהן לתוך שברי זכוכית וקושרים אותן" כשהן כורעות וראשן מכוסה, אמרה רייט בת ה-69, שהתראיינה אתמול בטלפון. רייט היא דיפלומטית אמריקאית בדימוס וקולונלית בצבא ארה"ב שהתפטרה מתפקידה במחלקת המדינה בשל ההתנגדות למלחמה בעיראק בשנת 2003.
ארבעת המתלוננים טענו כי נקשרו במשך 12 שעות ונעצרו במשך שלושה ימים ביבשה לפני שגורשו מישראל. "המתקפה, במים הבינלאומיים, הייתה לא מוצדקת, ובלתי חוקית על פי המשפט הבינלאומי", ציין עו"ד סטיבן שניבום מוושינגטון בכתב התביעה בן 21 העמודים, אשר טען כי בפעילות הצבא נפצעו למעלה מ-150 מפגינים, כולל בעינויים, בטיפול אכזרי או רשלני, במעצרים שרירותיים ובמתקפות אישיות. "אין הגבלה שצריכה או שיכולה להגן על אנשים המואשמים בפשעי מלחמה, או על אלה שמפקדים ושולטים על פושעים כאלה", הוא כתב.
לא היה ניתן להשיג את דובר השגרירות הישראלית בוושינגטון לצורך תגובה מיידית. ישראל אמרה כי היא שמרה על הסגר הימי על עזה ועל 1.8 מיליון תושביה ככורח ביטחוני בשביל להתמודד עם מתקפות הטרור וההברחות, כולל פעולות שייחסה לחמאס, ארגון הטרור האסלאמי ששולט ברצועה. מאז 2010 הקלה ישראל על חלק מההגבלות על סיוע הומניטרי ועל סחורות חיוניות, אבל התנאים הכלכליים בעזה עדיין קשים.
במסגרת החוק האמריקאי, חוק החסינות לריבונות זרה אוסר באופן כללי על הגשת כתבי אישום נגד ממשלות זרות, למעט במקרים מיוחדים, כולל מתקפות טרור נגד אזרחים אמריקאים בידי מי שנחשבים בעיני האמריקאים כישויות תומכות טרור.
רלף סטיינהרדט, פרופסור למשפט בינלאומי מבית הספר למשפטים באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון וחבר צוות התביעה, אמר כי התיק עשוי להתהפך ולדון בשאלה אם בית המשפט מוצא כי יש לטפל בפעולה נגד ספינה אמריקאית במים בינלאומיים כמתקפה על ארה"ב, או שהתנהלות ישראל הייתה כה מבישה עד שהיא לא זכאית לחסינות, אפילו בהיעדר הגדרה כישות טרור בארה"ב.
במסיבת עיתונאים היום בוושינגטון אמר סטיינהרדט כי המתלוננים מקווים להביע את תסכולם מכך שמאמציהם להשיג פיצויים מישראל "נתקלו רוב הזמן בעיכובים והשהיות".
התובע הראשי בבית המשפט הפלילי הבינלאומי בהאג דיווח בסוף שנת 2014 כי ייתכן שכוחות צה"ל ביצעו פשעי מלחמה במתקפה על המשט, אבל שמספר ההרוגים לא היה גדול דיו בשביל לפתוח בחקירה פלילית.
בחודש שעבר הודיעו הרשויות בישראל על הסכם מקדמי עם טורקיה בשביל לשקם את היחסים הדיפלומטיים ביניהם, שהוקפאו מאז התקרית. ישראל הציעה להקים קרן הומניטרית לטובת משפחות ההרוגים, מבלי שתודה באשמה, ובתמורה טורקיה תזנח את התביעות המשפטיות נגד ישראל, כולל תביעות אישיות נגד בכירים ישראלים.