פנייה לאוצר: מה עשיתם עם כספי ניצולי שואה?
ארגון "המשמר החברתי" פנה למשרד האוצר בבקשה לפרסם, כחלק מחופש המידע, מה עשה עם עשרות מילוני ש"ח שקוצצו במהלך השנתיים האחרונות, מקצבאות הניתנות לניצולי שואה
ממשלת ישראל החליטה לפני כשנתיים לקזז את הקצבאות שממשלת גרמניה מעבירה לניצולי השואה, מהפיצויים שהיא מעבירה להם. עתה מבקש "המשמר החברתי", ארגון מתנדבים הפועל למען חקיקה חברתית ושוויונית, לדעת כמה כסף קוזז ומה נעשה בכסף שנלקח מניצולי השואה.עוד כותרות ב-nrg:
- בדרכו לחו"ל: פעיל בכיר בארגון שמאל נעצר בנתב"ג
- פרטים חדשים: כך נקבע שמדובר באירוע לאומני
- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
הקיזוז נעשה לפני כשנתיים, כדי למנוע איפה ואיפה בין יוצאי גרמניה והמדינות שהיו תחת תרבות ושפה גרמנית, לבין מדינות מזרח אירופה, בהן היהודים לא דיברו גרמנית. באוצר חשבו שזה לא נכון ליצור אפליה בין ניצולי שואה יוצאי גרמניה שמקבלים 'רנטה' מממשלת גרמניה לבין ניצולי השואה האחרים המקבלים "רק" קצבה לפי חוק נכי רדיפות הנאצים.

כמה כסף הרוויחה ממשלת ישראל מקיזוז הפיצוי? ניצולי שואה
צילום: נאור רהב
בבקשת חופש מידע שהגיש אתמול למשרד האוצר "המשמר החברתי" הוא מבקש לדעת כמה כסף הרוויחה ממשלת ישראל מקיזוז הפיצוי שהיא מעניקה לניצולי שואה מהקצבאות שממשלת גרמניה מעבירה להם, ומה היא עושה בכסף הזה.
בבקשה, שניסח והגיש ניצן מתן, רכז חופש המידע של המשמר החברתי, הוא מבקש מהאוצר לדעת. 1. כמה ניצולי שואה מקבלים כיום קצבה מממשלת גרמניה ומהו סכום הקצבה שמקוזז ממנה? 2. מה הסכום השנתי שמקזז משרד האוצר מכלל קצבאות ניצולי השואה המקבלים קצבה מממשלת גרמניה? 3. מה השימוש שעושה המדינה בסכום המקוזז ולאיזו מטרה הוא מיועד?
לדברי מתן "המדינה חייבת לנו, האזרחים, דין וחשבון על הכנסותיה ועל יעודן. זה נכון תמיד, וזה נכון במיוחד כשמדובר בקצבה שהמדינה חוסכת מאנשים פרטיים על חשבון כסף שהם מקבלים מממשלת גרמניה כפיצוי על סבלם בשואה. וזאת, מבלי להיכנס לשאלה אם יש למדינה זכות לבצע את הקיזוז הזה".
בישראל חיים כיום, לפי הערכות, כ-54 אלף ניצולי שואה המקבלים קצבה מממשלת גרמניה, מתוך קרוב ל-190 אלף ניצולי שואה. שאר הניצולים מקבלים את קצבת הפיצויים מממשלת ישראל בהתאם לחוק נכי רדיפות הנאצים.
ה'רנטה' הגרמנית עומדת על 2,935 שקלים, ואילו הקצבה הישראלית על 2,200 שקלים. חוק הטבות ניצולי שואה, שנחקק ב-2014 קובע כי המדינה תקזז את קצבת נכות רדיפות הנאצים מ'הרנטה' הגרמנית. מתחשיב שנערך בכנסת לפי גובה הקצבאות וההערכות על מספר הניצולים, הסתכם בשנת 2015 ההיקף הכולל של הקיזוז על כ-167 מיליון שקלים.
כאמור הקיזוז נעשה, "כדי למנוע אפליה בין ניצולים לניצולים". ואולם במשמר החברתי ובכנסת חושבים אחרת. ששה חברי כנסת, מסיעות שונות מבקשים להפסיק את הקיזוז ה"שרירותי" הזה. חברי הכנסת הגישו באחרונה הצעת חוק בה הם מבקשים להפסיק את הקיזוז ולאפשר לניצולי השואה שמקבלים 'רנטה' מממשלת גרמניה לקבל בנוסף אליה גם את קצבת נכי רדיפות הנאצים מממשלת ישראל.
”מי ש"נתמזל מזלו", שיקבל גם מממשלת גרמניה וגם מממשלת ישראל. אלה לא סכומים בשמים, ולקחת אותם מהניצולים – זה צעד לא ראוי", נמסר. תשובת האוצר צפויה בעוד כ- 40 יום. כך על פי חוק חופש המידע.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg