המגרש

בכירים בליכוד ובכולנו: "חוק השבת" נקבר באופן סופי

למרות שח"כ מיקי זוהר הכריז על "הליכה עד הניצחון", בשתי המפלגות אומרים כי "החוק גמור", והוחלט לשמור על הסטטוס קוו בנושאי דת ומדינה. "זו החלטה גם של רה"מ, שלא יגיד זאת בקול". 16 ח"כים בקואליציה התגייסו להפיל את החוק

מקור ראשון
זאב קם | 8/1/2016 9:13
תגיות: המגרש הפוליטי,חוק השבת
כשעלה ח"כ מיקי זוהר מהליכוד לדוכן מליאת הכנסת ביום רביעי השבוע הוא ככל הנראה ידע שחוק השבת שלו כבר שייך להיסטוריה. משום מה, מסיבה שאינה ברורה, הוא בחר ברטוריקה שמשדרת שעוד רגע החוק חוזר למליאה ועולה להצבעה, ואף יזכה ברוב הדרוש. "תקראו לי כופה דתי, תקראו לי חשוך ותקראו לי משיחי", התגרה בחברי הכנסת מהאופוזיציה.

עוד כותרות ב-nrg:
"המחבל מתל אביב מביך את הציונים ועשה היסטוריה"
אחרי עימותים: נקבר התינוק שנחשד שטולטל
• כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

"אני אלך עם דרכי באמת ובאמונה עד הניצחון. כי הניצחון שלי הוא הניצחון של עם ישראל". חבריו לסיעה שהתבוננו במחזה מהצד תהו לרגע אם הם נמצאים במקום הנכון, לאור הפאתוס שדימה קדוש מעונה והמילים שקצת איבדו פרופורציה והקשר. ניצחון? על מי ועל מה?

מיקי זוהר נואם במליאה בעקבות הצגת חוק השבת. צילום: ערוץ הכנסת
 
קטעים נוספים

אמש עוד תהו בקואליציה ובאופוזיציה למתי נדחתה ההצבעה על החוק המדובר, ומה בדיוק חסר על מנת להגיע להסכמות סביבו בתוך הקואליציה. זאת, בעקבות שיחת הטלפון בין ראש הממשלה נתניהו ובין יוזם החוק, ח"כ זוהר, בה ביקש נתניהו מזוהר להמתין עם ההצבעה על החוק עד שיושגו ההסכמות על פרטי החוק מול סיעת כולנו.

אלא שמאחורי הקלעים מגלים בכירים בליכוד ובכולנו שלמעשה אין שום כוונה לנסות ולהגיע לאותם סיכומים שהוזכרו, ושהוחלט באופן סופי לקבור את חוק השבת ולשמור מכל משמר על הסטטוס קוו בנושאי דת ומדינה.
 
"החוק הזה גמור", אמרו הבכירים בשיחה עם nrg. "הניסיון להגיע להסכמות לא יימשך יותר. התהליך הזה מוצה. זו החלטה של רוב סיעת כולנו, של רבים בתוך הליכוד, ולא פחות מכך גם של ראש הממשלה עצמו, גם אם הוא לא יגיד את זה בקול רם".

מה שהכי מרתק בכל הסיפור הזה זו העובדה שדווקא אלו שבימים כתיקונם דואגים לגייס רוב להצעות חוק של הקואליציה, היו אלו שגייסו הפעם את הרוב הדרוש על מנת להפיל את חוק השבת של זוהר, במידה והוא היה מחליט להביאו להצבעה. לא פחות מ-16 חברי כנסת בליכוד ובכולנו היו בכוננות להיכנס ולהצביע נגד החוק, במידת הצורך, שכזכור זכה לתמיכת הממשלה בוועדת שרים לחקיקה.

ביניהם ניתן למצוא את השר אופיר אקוניס, יו"ר ועדת הכנסת דוד ביטן, וחברי הכנסת יואב קיש, ענת ברקו, נאווה בוקר, אמיר אוחנה, שרן השכל, רחל עזריה, רועי פולקמן, אלי כהן ואחרים נוספים.

החשש המרכזי בקרב הקבוצה שהתארגנה היה שהח"כים הערבים יחליטו להפתיע ולהצביע בעד החוק. "תחשוב לרגע מה היה קורה לו חוק השבת היה עובר, ואסור היה לפתוח מקומות מסחר ביישובים היהודים", הסביר אחד ממארגני הקבוצה בקואליציה שהתנגדה לחוק. "זה היה מוביל לכך שכל אלו שקונים בשבתות היו נוהרים בהמוניהם ליישובים הערבים. והנה סיבה נהדרת עבור הח"כים הערבים להצביע בעד החוק".

בדיוק לתרחיש הזה נערכה אותה קבוצה בקואליציה. מתנגדי החוק בליכוד, שקיבלו גיבוי שקט מנתניהו, מסבירים שאין למפלגת שלטון שום אפשרות לאפשר לחוק כזה לעבור, ואף חושפים מה היה החשש האמיתי שלהם במידה והחוק היה מתקדם – הפחד מעליית לפיד ויש עתיד על חשבונם. "החוק הזה היה מרחיק מאיתנו המון קהלים – עולים, צעירים, חילונים, אפילו מסורתיים", הסבירו שם. "כל זה היה גורם לעליית יש עתיד ולירידת הליכוד. אנחנו מפלגת שלטון וצריכים גם להתנהג ככזו. הסטטוס קוו לא ישונה במילימטר".
כשציפי ובוז'י התווכחו על מהות השבת

לא באמת חשבתם שבנושא נפיץ כמו סוגיית מעמדה של השבת בישראל יפספסו במחנה הציוני את האפשרות לקיים ויכוח פנימי נוקב ומרתק. ואיזו אכסניה מתאימה לכך יותר מאשר ישיבת הסיעה השבועית, החביבה כל כך על מדור זה. ביום שני השבוע עוד לא ידעו בסיעה שהצעת החוק של ח"כ זוהר לא תעלה לבסוף להצבעה במליאת הכנסת, וביקשו להיערך למצב שבו תתקיים הצבעה על החוק השנוי במחלוקת.

בתחילת הישיבה עוד היה נראה שבמפלגה מאוחדים בעמדה נגד החוק. אלא שח"כ יוסי יונה פנה לחבריו וביקש מהם לבחון שוב את עמדת המפלגה לגבי הצעת החוק. ""צריך לבחון את ההתנגדות האוטומטית. בסוף מדובר על העובדים הכי חלשים במשק"", הפתיע יונה את הנוכחים בישיבה. "האינסטינקט המפלגתי הבסיסי הוא להתנגד אוטומטית", התלונן. "כן, 'אינסטינקט בסיסי' זה אחלה סרט", ניסה ח"כ אראל מרגלית להתחפש לתפקיד הבדרן הסיעתי.
 

צילום: דודי ועקנין
''להפסיק להתנגד''. כבל צילום: דודי ועקנין

קולות הצחוק המעטים שנשמעו ברקע הבהירו כי הוא הצליח בכך רק חלקית. "אתם צריכים להפסיק להתנגד כל הזמן", גער לפתע בחבריו ח"כ איתן כבל. "השבת עבורנו כמשפחה היא לא בקטע דתי. אלא מיועדת לספורט, לכדורגל, למוזיקה וגם לקניות אצל הגויים".

גם כאן לא הצליח מרגלית להתאפק. "הייתם נוסעים לעזה?", שאל בהתגרות. "כן, נסענו לעזה", הרים כבל את קולו. "היו אוטובוסים לשם. צריך להגיע לפשרה בנושא השבת. אין לי בעיה שבתי עסק יהיו סגורים, אבל שיהיו אוטובוסים שייסעו בשבת". כבל הסביר לחבריו שאסור למפלגה להצטייר ככזו שפועלת נגד השבת. "אנחנו לא לפיד ולא צריך להיות אנטי כל הזמן", התחנן.

ח"כ מיכל בירן עוד הספיקה לצנן מעט את ההתלהבות שאחזה בסיעה וטענה כי הדיון הזה, בהקשר הצר של נושא השבת, לא מוביל לשום דבר, לפני שיו"ר המפלגה יצחק הרצוג הסתובב אחורה לעבר עוזריו. "צריך להכין נאום סוציאלי-חברתי ליום של ההצבעה על החוק", פנה לאנשיו.
 
צילום: מירי צחי
באמצע המתח. הרצוג, לבני ומיכאלי בשיבת סיעה צילום: מירי צחי

רגע לאחר שח"כ עמר בר לב ביקש לשדרג את הדיון והציע שהמפלגה תיזום הצעת חוק בנושא ותנסה לקדם אותה על הראש של הממשלה, הפתיעה ח"כ ציפי לבני את חברי הסיעה עם עמדה אחרת לחלוטין מזו שהשמיעו חבריה. "אצלי השבת היא ערך יהודי", סיפרה. "אנחנו לא צריכים ללכת רק על השיח הסוציאליסטי-חברתי". שקט ומבוכה השתררו בחדר. כל אחד מהח"כים שהאזין לדבריה של לבני הבין מיד כי מדובר בלא פחות מדברי כפירה עבור מפלגת העבודה המיתולוגית.

"אבל סוציאליסטי וחברתי זה משהו שמתאים למפלגת העבודה", התעורר הרצוג ראשון מההלם. "אבל צריך לשאוף למשהו שיהיה מתאים למחנה הציוני ולא למפלגת העבודה", השיבה לו לבני. הרצוג החל לצטט משפטי תמיכה ברעיון הסוציאלי של השבת, שרשומים על שמו של ברל כצנלסון, ואז נשמע ברקע הצלצול מחריש האוזניים המבשר על התחלת הדיון במליאת הכנסת ועל הצורך לפזר את הישיבה. "בדיוק באמצע המתח", קונן אחד הח"כים בדרכו החוצה מהחדר.

הבית היהודי נגד הח"כים הערבים

ההפסד השבועי של הקואליציה בהצבעות בכנסת התרחש השבוע דווקא בשלב הצעות אי האמון. עד היום זה קרה בהצבעות בימי רביעי, כשעולות הצעות החוק בקריאה טרומית, ומידי פעם מתפלק לקואליציה פספוס באחת מאותן הצבעות.

הפעם זה קרה ביום שני. אמנם הצבעות אי האמון הפכו עם השנים ללא יותר מאירוע סמלי בכנסת, לאור העובדה שלא ניתן להפיל ממשלה ללא רוב של 61 חברי כנסת. אך גם לסמליות יש מידי פעם חשיבות. בקואליציה התלוננו לאחר ההפסד בהצבעה כי באופוזיציה לא עמדו בסיכומי קיזוז מוקדמים שהיו בין הח"כים. באופוזיציה מיהרו להכחיש.

אולם מי שסומנו כמועדים לפורענות בהקשר הזה הם חברי הכנסת הערבים, שלאחרונה נטען נגד כמה מהם שהם מפירים סדרתיים של סיכומי קיזוז. כל כך סדרתיים, עד שבאחת מישיבות הסיעה האחרונות של הבית היהודי הנושא זכה להתייחסות מיוחדת. "אני מבקשת מכל חברי הסיעה לא להתקזז יותר עם חברי הכנסת הערבים", פנתה לחבריה באותה ישיבה יו"ר הסיעה, ח"כ שולי מועלם.

הח"כית החדשה-ישנה הסבירה שלא ניתן לסמוך על חלק מהח"כים הערבים לאור מקרים שחזרו על עצמם, בהם סוכם על קיזוז בין ח"כ מהבית היהודי ובין ח"כ מהרשימה הערבית, "ואז פתאום אתה רואה אותו מגיע להצבעה על חוק מסוים".

בסיעה ידעו לספר כי גורמים נוספים בקואליציה ביקשו למעט בקיזוזים עם ח"כים ערבים לאור הדברים הללו. "בכל מפלגה יש מי שמרכז את עניין הקיזוזים באופן מסודר", הסבירו גורמים בכנסת. "זו לא החלטה עצמאית של חבר כנסת. אבל אצל הח"כים הערבים זה נסגר באופן אישי מול כל ח"כ. ויש שם כאלו שפשוט סוגרים קיזוז במקביל עם כמה ח"כים". לאחרונה אף נשמע אחד הח"כים הערבים, בירכתי המליאה, כשהוא אומר לחברו: סגרתי שני קיזוזים, אבל אני אפילו לא זוכר עם מי". אם תרצו, זו כל התורה כולה על רגל אחת.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך