תעלומה בגולן: מי הרעיל 10% מאוכלוסיית הנשרים?
ארבעה פגרי נשרים נמצאו סמוך לקצרין לאחר שכנראה אכלו מפגר פרה שהורעלה. פקח רשות הטבע והגנים: "זה לא מעשה תמים"
לפחות עשרה אחוזים מאוכלוסיית הנשרים שבסכנת הכחדה נתגלו הבוקר (יום א') כשהם ללא רוח חיים לאחר שהורעלו למוות ככל הנראה במסגרת מאבקם של חקלאי הסביבה בחיות טורפות כמו שועלים ותנים שפוגעים בעגלים קטנים בשטחי המרעה.עוד כותרות ב-nrg:
• בשל הלחימה בסוריה: חיזבאללה יסתפק בתגובה מוגבלת
• אושר: מפקדים חדשים לחיל הים ולזרוע היבשה
• כל התכנים הכי מעניינים -בעמוד הפייסבוק שלנו
אתמול בשעות הערב התקבלה הודעה משני מטיילים על כך שנצפו שני פגרי נשרים במהלך טיול בשעות הצהריים באזור שטחי האש של צה"ל מזרחית לקצרין. פקחי רשות הטבע והגנים יצאו לסריקות ובמהלך הלילה הצליחו למצוא את פגרי הנשרים. הבוקר התרחבו הסריקות באזור על מנת לאתר את מקור ההרעלה ולאחר סריקות נרחבות גילו הפקחים פגר של פרה שככל הנראה הוא הפגר המורעל. בבדיקות נוספות סביב הפגר נמצאו שני פגרי נשרים נוספים שהוחבאו תחת סלעים במרחק של כ-50 מטרים מפגר פרה.

אחד מפגרי הנשרים שנמצאו הלילה בגולן
צילום: אוריה וזאנה, רשות הטבע והגנים
ברשות הטבע והגנים פתחו בחקירה אבל יודעים כי את הנזקים העצומים לא ניתן יהיה עוד אפשר לתקן וכעת תקוותם היא שאין עוד נשרים שמצאו את מותם בעקבות ההרעלה. שרון לוי, מנהל מרחב גולן ברט"ג סיפר ל-nrg: "בהרעלה כזו אנחנו לא יודעים באמת את המספר האמיתי של הנשרים שנפגעו ויכול להיות שיש יותר. בדרך כלל זה פי שתיים נשרים מתים מתוך מה שאנחנו מוצאים בשטח".
לוי מסביר: "זה תלוי מאוד אם הנשרים הגיעו קרוב למועד הנחת הרעל ואז הוא היה מרוכז, במקרה כזה הם מתים במקום. אם הם הגיעו כמה ימים אחרי הנחת הרעל, אז לרוב הם מצליחים להתרחק ויש שמצליחים לעוף ומתים תוך כדי תעופה ויש שמתים בנקודות הקינון והמנוחה. זה בעל חיים שגומע מרחקים גדולים במהירות גבוהה וסביר להניח מאירועים אחרים בעבר שאנחנו לא מוצאים אפילו חצי מהנשרים שבאמת נפגעו בהרעלה".
אירוע ההרעלה האחרון בגולן היה לפני שנה כאשר מצאו פקחי רט"ג חמישה נשרים מתים באירוע הרעלה דומה. האשמים בהרעלות אלו חקלאים שבוחרים שלא לפעול באמצעים החוקיים להרחיק את המזיקים: "יש מיעוט של חקלאים שלוקח את החוק לידיים למרות שיש פתרונות חוקיים ומועילים שיכולים לפתור את הבעיה. החקלאים שמחליטים למנוע טריפות משתמשים ברעלים כמו טמיק או לניט שמפזרים אותם על פגר גדול של פרה או עגל ואז טורפים שמגיעים לאכול מורעלים ומתים, וכמו טורפים אחרים שאוכלים נבלות גם דורסים שאוכלים פגרים מגיעים לפגרים ומתים. באירוע הזה מתו ארבעה נשרים שזה כמעט 10 אחוזים מהאוכלוסייה בצפון הגולן".
ברחבי צפון הגולן מתועדת אוכלוסייה בת כ-30 נשרים. ארגוני הסביבה ובתי החולים לחיות בר עושים מאמצים אדירים כדי להציל את אוכלוסיית הנשרים המתדלדלת בישראל וברט"ג מצביעים על האירוע הבוקר כהרס של יותר משנת עבודה והשקעה של כלל הגופים: "בשביל להבין את הנזק- אנחנו משקיעים מאמצים אדירים וסכומי כסף לא מבוטלים. חמישה נשרים בוגרים שכאלה שמתפקדים בטבע בזכות עצמם זה יותר ממה שאנחנו מניבים במאמץ שנתי. עם העבודה שלנו ושל החי בר כרמל וכל המאמצים שלנו והאקלום כדי שיגיעו נשרים בוגרים וישרדו בטבע זה נזק מאוד כבד. כל הרעלה כזו מחזירה אותנו אחורה במקום שנוכל לאשש את האוכלוסייה", מוסיף לוי.
הפקחים שמצאו אמש והבוקר את הפגרים דיווחו כי שהחקלאי שהניח את הפגר המורעל הבחין בנשרים המתים וכרת להם את תגי הסימון מהכנף וחתך להם את הרגליים בניסיון להעלים את תגי הסימון שעליהם. הוא השליך אותם מתחת לגל אבנים: "הוא ידע שזה אסור וידע שנגיע לשם. זה לא מעשה תמים", אומר לוי.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg