
חודש חלף: מה השתנה מאז מתקפת הטרור בפריז?
בצרפת התחזק הימין הקיצוני, בריטניה וגרמניה הצטרפו למערכה הצבאית בסוריה, בארה"ב שספגה גם היא טרור זינק טראמפ בסקרים, ובין לבין היו גם מאמצים דיפלומטיים להחליש את "המדינה האיסלאמית" ולבלום את שטף הפליטים לאירופה. ההלם במערב אולי שכך, אבל ברור כי מתקפת הטרור הבאה היא עניין של זמן
חודש אחרי סדרת הפיגועים הקטלנית בפריז – במערב מנסים למנוע את מתקפת הטרור הבאה. ההלם מהערב הרצחני שבו קיפחו את חייהם 130 בני אדם בשש זירות שונות אולי שכך מעט, אך הממשלות השונות נוקטות אמצעים צבאיים, פוליטיים ודיפלומטיים במטרה להגן על אזרחיהן מהאיום ששמו דאעש, שברור כי יכה שוב במוקדם או במאוחר.עוד כותרות ב-nrg:
חקירת הפיגוע בארגנטינה תיפתח: "שינוי כיוון מבורך"
סערת הנציבה: גיבוי מלא לפרקליטות מהיועמ"ש
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
צרפת, שחוותה את מתקפת הטרור הקשה אי פעם, הודיעה זמן קצר אחרי ה-13 בנובמבר כי תגביר את התקיפות האוויריות נגד "המדינה האיסלאמית" בסוריה – הסיבה שבגינה, לכאורה, בוצעה המתקפה דווקא בפריז. בחודש שעבר שלחה ממשלת צרפת את נושאת המטוסים "שארל דה גול" למזרח הים התיכון, מול חופי סוריה, לצורך מטרה זו.

הנשיא הולנד הכריז כי ארצו נתונה במלחמה. שוטר באחת מזירות הפיגוע בפריז, לפני חודש.
צילום: EPA
הנשיא פרנסואה הולנד, שהודיע על מצב החירום שעדיין עומד בעינו, אמר בנאום שהוגדר "נאום חייו" מול שני בתי הקונגרס כי מתקפת הטרור היא מלחמה נגד ארצו. "הם תכננו והחליטו בסוריה, הכינו והתארגנו בבלגיה, וביצעו על אדמתנו עם שותפים צרפתים", אמר על פעולת הטרור המשולבת.
מבחינה פוליטית, ההשלכה המשמעותית ביותר הייתה התחזקותה של מפלגת "החזית הלאומית" של מארין לה פן הימנית-קיצונית, הידועה בעמדותיה האיסלאמופוביות ובהתנגדותה לקליטת פליטים ומהגרים. בשבוע שעבר רשמה מפלגתה הישג מרשים כשהגיעה למקום הראשון בשישה מתוך 13 מחוזות בסיבוב הראשון של הבחירות המקומיות. היום מתקיים במדינה הסיבוב השני, ואם תצליח לה פן לבסס את כוחה במחוזות נוספים, יהיה זה קרש קפיצה רציני לקראת הבחירות לנשיאות ב-2017. ראש הממשלה מנואל ואלס הזהיר כי החזית הלאומית היא "הונאה" שרוצה להחזיר את צרפת ל"למלחמות דת".

''הונאה שרוצה להחזיר את צרפת ללמלחמות דת''. מארין לה פן.
צילום: AFP
הפיגועים הקטלניים הובילו להצטרפותן של שתי בעלות ברית אירופיות למערכה נגד "המדינה האיסלאמית" בסוריה. ראשונה הייתה בריטניה, שרוב מחוקקיה נענו להפצרותיו של ראש הממשלה דיוויד קמרון והצביעו בעד הרחבת התקיפות האוויריות נגד דאעש המתבצעות זה מכבר בעיראק – לסוריה. "בריטניה אינה יכולה להפקיד את ביטחונה בידי קבלני משנה", אמר קמרון בדברי ההסבר שקדמו להצבעה בפרלמנט. הוא הזכיר כי ארצות הברית וצרפת, שכבר תוקפות שם, זקוקות לסיוע של פריז, וכי אחרי המתקפה, הן עשויות לשאול: "אם לא עכשיו, מתי?".
בסוף אותו שבוע הכריעה גם ברלין בעד הצטרפות למערכה הצבאית נגד דאעש בסוריה, במה שהפך למשימה הצבאית הגדולה ביותר של גרמניה מחוץ לגבולותיה: כ-1,200 חיילים, שישה מטוסי מעקב מסוג "טורנדו" ומטוסי תדלוק וספינת הפריגטה "סאשן" שתספק גיבוי לנושאת המטוסים "שארל דה גול" – כל אלה יישלחו לאזור, אם כי חיילים גרמנים לא יהיו מעורבים בלחימה עצמה.
המתחרים הזכירו שגם הם קיימים
מעבר לאוקיינוס, ארצות הברית הפגינה סולידריות עם בעלת בריתה המערב-אירופית – ועד מהרה מצאה עצמה במצב דומה. זאת בעקבות מתקפת הטרור בסן ברנרדינו שבקליפורניה בתחילת החודש, אז נרצחו 14 בני אדם על ידי בני הזוג סייד פארוק ואשתו תשפין מאליק, שהתבררו כתומכי דאעש שתכננו מבעוד מועד מעשה טרור.

התמיכה בעמדות נגד מוסלמים בזינוק. כוחות ביטחון בסן ברנרדינו, בתחילת החודש.
צילום: AP
ה"מרוויח" הפוליטי הגדול ביותר בארצות הברית משני אירועי הטרור הגדולים הוא ככל הנראה איל הנדל"ן דונלד טראמפ, המתמודד על ראשות המפלגה הרפובליקאית לקראת המרוץ לבית הלבן. סקרים שפורסמו בסוף השבוע שעבר הראו כי התמיכה במיליארדר עם הפה הגדול זינקה באופן חד, ולא פחות מרבע מהאמריקאים הביעו תמיכה באמירתו מעוררת המחלוקת שלפיה יש לאסור כניסה של מוסלמים לארצות הברית.
הממשל הנוכחי בוושינגטון מנסה למגר את האיום מצד דאעש לא רק באמצעות התקיפות הצבאיות המוגברות, אלא גם בדיפלומטיה ובעזרת בעלות ברית. היום ייפגשו שרי החוץ של ארצות הברית ואיטליה ברומא לקדם הסכם שלום בחסות האו"ם בין הפלגים הפוליטיים בלוב המשוסעת.
המערב חושש מאוד כי אם בטריפולי לא תוקם במהרה ממשלה יציבה ומאוחדת, דאעש יחזק את אחיזתו בחופיה הצפוניים – משם יצאו בשנים האחרונות אלפים רבים של פליטים ומהגרים אל אירופה, וביניהם עלולים להסתנן פעילי טרור. "אנו חייבים להראות כי פעולת הממשלות והדיפלומטיה יכולה להיות מהירה ויעילה יותר מאיום הטרור שניצב מולנו", אמר שר החוץ של איטליה פאולו ג'נטילוני, שייוועד היום עם עמיתו האמריקאי ג'ון קרי.

עדיין חופשי, אולי בסוריה. סלאח עבד א-סלאם.
צילום: EPA
בעניין הפליטים, מתקפת הטרור הקשה האיצה את הלחץ על אירופה לבלום את השטף הנכנס ליבשת, שבחסותו הסתננו חלק מהמעורבים במתקפה לצרפת, בין היתר באמצעות דרכונים סורים מזויפים. בסוף נובמבר הגיעו אנקרה והאיחוד האירופי להסכם היסטורי שלפיו תקבל טורקיה כשלושה מיליארד אירו ויינתנו לאזרחיה הקלות בוויזה בתמורה לפעולות שתנקוט להדיפת פליטים ומהגרים ומגבולותיה ולקליטה של אלה שכבר נמצאים בתחומיה ורוצים להמשיך לאירופה.
ומה באשר ל"מחבל השמיני", סלאח עבד א-סלאם, שנמלט מצרפת למחרת המתקפה? גורלו עדיין לא ידוע, והמאמצים לתפוס אותו עלו בתוהו. לפני כשבועיים דיווחה כי ייתכן שסלאם, יליד בלגיה בן 26 שהתגורר בצרפת, נסע לסוריה.

אל-קאעדה עדיין חי ובועט. נמלטים מבית המלון בבירת מאלי בזמן מתקפת הטרור.
צילום: AP
אם סלאם ייעצר לבסוף ואם לאו, נראה כי מתקפת הטרור בפריז – ובעקבותיה הטרור בקליפורניה – הבהיר פעם נוספת כי התקיפות האוויריות בסוריה ובעיראק אינן קרובות למגר את דאעש. וזאת בלי להזכיר כלל את ה"מתחרה" הקיצוני אל-קאעדה, שהזכיר שבוע אחרי המתקפה בפריז שגם הוא קיים, כששלוחתו האפריקאית "אל-מורביטון" רצחה 20 בני אדם, בהם ישראלי, בבירת מאלי במאקו.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg