מנסים לגלות: מה מכחיד את הפינגווין האפריקאי?

בעשור האחרון ירד מספר זוגות הפינגווינים המתרבים במושבות הדרום אפריקאיות שמצפון לקייפטאון ב-90 אחוזים. מדענים מנסים לפתור את התעלומה האם בני אדם הם הגורם לכך, ומבקשים לספק פתרון לזן שריכוזי הדגים שמהם הוא ניזון נדדו והותירו אותו גווע

AFP | 4/12/2015 11:06
תגיות: פינגווין,דרום אפריקה,ועידת האקלים העולמית,סכנת הכחדה
במים הקרים והצלולים בחוף בולדרס בקייפטאון, הפינגווינים האפריקאים כל כך רגועים שהם שוחים לצד בני האדם ומהלכים לצד המשתזפים על החול. אך הזן המיוחד הזה נכחד, ומדענים מנסים לפתור את התעלומה האם בני אדם הם הגורם לכך, ואם כן – כיצד.

עוד כותרות ב-nrg:
"הסהר האדום: "דאעש מפיצים טפיל אוכל אדם"
הודו: מאות הרוגים בשיטפונות העזים זה יותר ממאה
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

בעוד נציגים של למעלה מ-150 מדינות מתכנסים בוועידה בפריז, שמטרתה השגת הסכם בינלאומי ללוחמה בשינוי האקלים, המעקב המדעי בחוף הדרום-מערבי של אפריקה מאיר על הקשיים באיתור מדויק של הקשר שבין התחממות גלובלית להתנהגות בעלי חיים.

פינגווינים אפריקאים נמצאים רק בדרום אפריקה ובשכנתה נמיביה. שם הם ניזונים מלהקהות הדגים שחיות במים המזינים של זרם הים בנגואלה שזורם צפונה לאורך החוף המערבי.
צילום: שאטרסטוק
מספרם ירד ב-90 אחוזים בעשר שנים בלבד. פינגווינים אפריקאים צילום: שאטרסטוק

לפי סטטיסטיקות רשמיות, מספר זוגות הפינגווינים המתרבים ירד ב-90 אחוזים במושבות הדרום אפריקאיות שמצפון לקייפטאון. מ-32,000 בשנת 2004 ירד המספר למעט יותר מ-3,000 בשנת 2014. יש מחלוקת מעטה אודות הסיבה לירידה החדה במספרם, ורבים סוברים שהיא התנהגותם המוזרה של הסרדינים והאנשובי, שהם הטרף העיקרי של הפינגווינים האפריקאים. ריכוזי הדגים נדדו דרומה ומזרחה, והשאירו את הפינגווינים מתים מרעב.

מחפשים תשובות
מדענים טוענים שמקור ברור לבעיה הוא דייג יתר (Overfishing), אך יש מחלוקת האם היא התעוררה כתוצאה מאיסור דיג תקופתי בסביבת אזורי המחיה העיקריים של הפינגווינים. "נראה שהדגים שינו את פריסתם, אבל מה השאלה מה הוביל לכך נשארת שאלה מחקרית גדולה", אמר רוב קרופורד, מדען במחלקה לעניינים סביבתיים בדרום אפריקה. "דייג יתר ושינוי אקלים הם שתי הסיבות העיקריות וקשה מאוד להתיר אותן", אמר לסוכנות הידיעות AFP.

אין ספק כי בני אדם הם האחראי לירידה הראשונית במספר הפינגווינים האפריקאים, שמסווגים בזן בסכנת הכחדה על ידי אגודת השימור העולמי (IUCN). המחלקה לענייני הסביבה אומרת כי ממיליון זוגות מתרבים בשנת 1920 ירדה אוכלוסיית הפינגווינים ל-19,000 בשנת 2012.

לניצול של ביצים לצריכת בני אדם היה מקום מרכזי בירידה ההרסנית המוקדמת במספרם, אך איסוף ביצים נאסר בשנת 1967 והמספרים המשיכו לצנוח. אוכלוסיית הפינגווינים בנמיביה נפלה גם היא מ-12,162 זוגות מתרבים בשנת 1978 ל-4,563 זוגות בשנת 2008, כך לפי ארגון בירדלייף אינטרנשיונל.

"אין תשובה ברורה לכך ששינוי אקלים הוא המניע, אבל סבורים כי לנושא תפקיד חשוב", אמר ריצ'רד שרלי, חוקר מומחה לפיגנווין האפריקאי מאוניברסיטת אקסטר. "שינויים בטמפרטורת פני השטח בים בשנות ה-90 וה-2000 המוקדמות הובילו, בין השאר, לשינוי באזור המחיה שמתאים להשרצה של אנשובי וסרדינים", סיפר ל-AFP.
"כתוצאה מכך, הטרף העשיר באנרגיה שאוכלים הפינגווינים רחוק ממושבותיהם בחוף המערבי של דרום אפריקה במשך מרבית השנה".
צילום: EPA
מתנדבת מגרמניה מאכילה פינגווינים אפריקאים הנמצאים בסכנת הכחדה צילום: EPA

זמן לעבור?
תכנית לגיבוש מושבה חדשה לפינגווינים בחוף הדרומי, שתהיה קרובה יותר למקורות האוכל שלהם, היא בין הרעיונות שהוצעו במטרה להציל את הזן הנכחד. לפני שהפינגווינים יועברו לאתר הנבחר, יכינו אותו כך שיראה כמו מושבה מבוססת, אמרו בבירדלייף דרום אפריקה.

באתר ישתמשו בפיתיונות, בקולות מוקלטים, ובמראות כדי לתת אשליה שבמושבה חיים פינגווינים, ובמקום ישוחררו נקבות ואפרוחים.

אחת מהמושבות שנפגעו בצורה הקשה ביותר היא רובן איילנד שבקייפטאון. שם, נכלאו נלסון מנדלה ופעילי אנטי-אפרטהייד. מחקרים בינלאומיים מזהירים כי גם במרחק של אלפי קילומטרים דרומה, באנטרקטיקה, הפינגווין הקיסרי - זן כריזמטי שהיה מקור ההשראה לסרט זוכה האוסקר "תזיזו ת'רגליים" – נמצא גם הוא באיום בשל הטמפרטורות שעולות.


המשלחות לוועידת האקלים בפריז, שתימשך עד ה-11 בדצמבר, מתמקחות על מפת דרכים שאפתנית כדי להשיג את מטרתו של האו"ם להגביל את ההתחממות הגלובאלית ל-2 מעלות צלזיוס מעל הטמפרטורה הממוצעת בשתי המאות האחרונות. פאנל האו"ם המדעי בנושא האקלים אומר כי פליטה של גזי חממה ושריפה של דלקי מאובנים, כמו פחם, צריכה לרדת ל-40 עד -70 אחוזים בין השנים 2010 ל-2050 ולאפס עד שנת 2100.

בעוד ההתנצחויות בפריז נמשכות, הפינגווין האפריקאי עשוי להיות אזהרה חיה למחיר הכישלון.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...