רוסיה: אסור להתגרש עד שבן הזקונים חוגג שלוש

שיעור הגירושין ברוסיה הגיע ל-54 אחוזים, וגם בקרב המוסלמים הוא גבוה מהממוצע. ראשי חבל טטרסטן החליטו להילחם בתופעה, מה שגרר ביקורת חריפה נגדם

מקור ראשון
אלכס נירנבורג | 27/11/2015 8:40
מוסקבה עלתה לכותרות העולמיות בשבוע האחרון בהקשר של הפלת מטוס הקרב שלה בידי הצבא התורכי וההתנגשות שלה עם ארגון דאעש על אדמת סוריה. אולם המתיחות בין האוכלוסייה הרוסית הסלאבית לבין המוסלמים לא מורגשת רק מעבר לגבולותיה של רוסיה, אלא גם בתוך תחומי המדינה בעלת השטח הגדול ביותר בעולם. זאת, בגלל הצעת חוק שעוסקת בדיני הגירושין בפדרציה הרוסית, ואשר פוליטיקאים בכירים בחבל טטרסטן, שמרבית תושביו מוסלמים, מקדמים במרץ.

עוד כותרות ב-nrg:
- סין: בכירים בשלטון הואשמו בתמיכה בטרור
- צפו: בני הזוג התחתנו שבועיים לאחר הפיגוע
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

מאז קריסתה של ברית המועצות הפכו הגירושין ברוסיה למכת מדינה של ממש. על פי הנתונים הרשמיים, המציגים ממוצעים רב-שנתיים, מתוך כל מאה זוגות שנישאים במדינה, כ-54 מתגרשים בסופו של דבר. יתרה מכך, מספר הזוגות שמחליטים לפרק את התא המשפחתי רק עולה עם השנים. כך למשל, במהלך 2014 נישאו ברוסיה כ-208 אלף זוגות, בעוד שלמעלה מ-172 אלף זוגות התגרשו. לשם השוואה, שיעור המתגרשים בישראל עומד בשנים האחרונות על כ-27 אחוזים מהזוגות "בלבד".
 
צילום: שאטרסטוק
לא מפרקים משפחה עד שהילד בן 3. הצעת חוק שעוררה סערה צילום: שאטרסטוק

הסיבה המרכזית לגירושין ממחישה יותר מכול את אחד החולאים המרכזיים של החברה הרוסית - ההתמכרות לטיפה המרה והשימוש בסמים. ממחקר שנערך באחרונה עלה כי 41 אחוזים מהמשפחות מתפרקות לאחר שאחד מבני הזוג התמכר לאלכוהול ולסמים וחדל לתפקד באופן נורמטיבי. 14 אחוזים מהמשפחות התפרקו בגלל התערבות של קרובי משפחה בחיי בני הזוג, ו-14 אחוזים נוספים החליטו להתגרש בשל חוסר יכולת כלכלית לרכוש דירה. 8 אחוזים נוספים פירקו את החבילה בשל בעיות פריון.

שיעור המתגרשים בחבלים המוסלמיים ברחבי רוסיה אמנם נמוך משמעותית מהממוצע הכלל-ארצי, אולם שיעור הגירושין הכללי בקרב המוסלמים ברוסיה עלה בהתמדה. אם לפני כעשור עמד שיעור הגירושין במחוזות אלה על כ-10 אחוזים, כעת הוא מטפס ל-20 אחוזים. בחלק מן המקומות הגיע שיעור הגירושין בקרב המוסלמים ל-30 אחוזים מכלל הזוגות המתגרשים.
 
מצב זה הוביל את נבחרי הציבור המוסלמים לעשות מעשה וליזום חקיקה כלל-רוסית שתקשה על הליכי הגירושין ברוסיה. על פי הצעת חוק שגובשה על ידי בכירים בחבל טטרסטן, בני זוג לא יוכלו להגיש בקשה לגירושין עד שהילד הכי צעיר במשפחה יגיע לגיל שלוש. על פי החוק כיום, בני זוג לא יכולים להגיש בקשה לגירושין עד שהילד יגיע לגיל שנה.

נשיא טטרסטן רוסטם מיניחנוב התייחס להצעת החוק ואמר כי "מה שקורה היום הוא שאצלנו מתייחסים לגירושין כעניין של מה בכך. זה עניין שגרתי לחלוטין, שקורה על בסיס יומיומי. במהלך החיים של כולנו יש סכסוכים ומריבות בתוך המשפחה, זה עניין בלתי נמנע, אבל מכאן ועד להתגרש הדרך ארוכה מאוד. אנחנו חייבים לנקוט צעדים כדי להגן על התא המשפחתי, ואני חושב שהדרך היעילה ביותר לעשות זאת היא באמצעות הפיכתו של הליך הגירושין לקשה יותר".

בנוסף קבעה הצעת החוק החדשה כי התקופה שבמהלכה מחליטות הרשויות אם לאשר את בקשת הגירושין תעלה מחודש לשלושה חודשים. לדברי מיניחנוב, "הדבר יעניק לבני הזוג עוד קצת זמן לחשוב על המעשה, ואולי להגיע לשלום בית".

מיד עם פרסום הצעת החוק, שעמדה להישלח לדיון בפרלמנט הרוסי, התמלאו אתרי האינטרנט הכלל-ארציים שדיווחי עליה בכותרות בנוסח "טטרסטן גוררת את כולנו לעבדות משפחתית", ו"הם רוצים שנחכה שלוש שנים".
רבים מחברי הפרלמנט, שבימים אלו מתחרים על הזכות לתקוף את המערב במילים הכי חריפות שרק אפשר, מילאו את פיהם מים כשהתבקשו להתייחס להצעה של ראשי טטרסטן. היחידה שהסכימה לדבר על הנושא היא חברת הוועדה הפרלמנטרית לענייני נשים ומשפחה, אירינה צ'רקובה, שהייתה נחרצת וקבעה: "יש בהצעה הזאת משום חדירה לתחום הפרט של המשפחה. מי שירצה להתגרש - שום הליך לא יעצור אותו. לא זו הדרך".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

המומלצים

עוד ב''חדשות חוץ''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק