טעות או החלטה נכונה: מומחים על התנועה האסלאמית

החלטת הקבינט המדיני ביטחוני להוציא את התנועה האסלאמית מחוץ לחוק מעלה את השאלה האם מדובר בצעד נכון מבחינתה של ישראל. פרופ' אמנון רובינשטיין תקף: "ענישה קולקטיבית היא טעות". פרופ' הלל פריש: "ההחלטה צריכה שיניים"

אסף גולן | 17/11/2015 23:07
תגיות: ראאד סאלח,התנועה האסלאמית
ההחלטה של הקבינט המדיני ביטחונילהוציא את התנועה האסלמית מחוץ לחוק מעוררת את השאלה מה יהיה היחס של הרחוב הערבי למדינת ישראל והאם ככלל מדובר בצעד נכון במערכת היחסים העדינה שקיימת בארץ בין המיעוט הערבי לבין הרוב היהודי.

עוד כותרות ב-nrg:
- המבוקש הבכיר באירופה: לא ביקר במסגד, מכר אלכוהול
- ביום חמישי: שביתה כללית במגזר הערבי
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
nrg ניוזלטר דיוור יומי


המזרחן ד"ר מרדכי קידר סבור כי ההחלטה של הממשלה תיבחן בתחום המעשה וכי היא תשפיע רק בחלקה על המגזר הערבי אם בכלל. "ברחוב הערבי יש כאלו שמברכים על ההחלטה ויש כאלו שמתנגדים אליה. הנקודה המרכזית היא שצריך לקבוע קו אדום עקרוני ומוחלט שקובע כי אסור לדבר על ירושלים באופן מעשי כבירה של חליפות אסלאמית".
 
צילום ארכיון: AFP
ראאד סלאח צילום ארכיון: AFP

לטענתו של קידר כל אלו שאומרים, כמו השייח כמאל חטיב, שמסגד אל אקצה בסכנה אז הם בפועל קוראים למלחמה עם מדינת ישראל. "אסור להשלים עם המצב הזה וצריך להיות קו ברור בין חלום לבין פרוגרמה מציאותית וכיום לתנועה האסלאמית בארץ יש פרוגרמה מציאות שהיא קו אדום בוהק וחייבים לשרטט את הקו הזה ולא להשלים עם האמירות האלו בשום פנים ואופן".

לחלק מערביי ישראל החברים בתנועה האסלאמית אין כלל כבוד או הערכה למצב הכלכלי והחומרי הטוב שבו הם נמצאים כיום, לדעתו של ד"ר קידר. "מבחינתם כמו שהם מסלקים והורגים את העלוואים הכופרים בסוריה ככה יש לסלק גם את הכופרים היהודים". קידר סבור כי ההתמודדות עם בעיית התנועה האסלאמית ארוכה. "מי שחושב שכרגע פתרנו את הבעיה של התנועה האסלאמית וזה לא מהלך ארוך מאד של התמודדות עימם פשוט טועה. אז סגרנו להם 13 ארגונים - הם יקימו במקומם ארגונים אחרים.

בהשוואה למדינות אחרות אומר קידר כי "הרי גם במצרים תנועת האחים המוסלמים הוצאה אל מחוץ לחוק אך זה לא אומר שהיא חדלה מלהתקיים. היא עדיין קיימת ובועטת והמשטר נלחם עמה בעוצמה כל המן. ככה גם היה תחת שלטון מובארק ועובדה שמיד ברע שהוא נחלש התברר כמה התנועה הזו חזקה במצרים. ככה המצב גם בארץ ולכן אסור כרגע לעצור אלא צריך להתמודד עימם כל הזמן. צריך להבין שאנחנו לא בסוף הדרך אלא בתחילת הדרך ובכלל לא נגמרו הבעיות".
"החלטת הממשלה היא טעות קשה"

בניגוד לדברי קידר, פרופ' יצחק ויסמן, מומחה האסלאם המודרני, תנועות אסלאמיות, תנועות טרור וג'יהאדיסטים מאוניברסיטת חיפה, סבור כי החלטת הממשלה רק תחזק את התנועה האסלאמית ולא תהיה אפקטיבית. "צריך להבין שמדובר באמונה, ברעיון ולכן מה אתה עושה כאן? אתה רק מחזק אותם ולא מסייע להם להתמתן. מה שהיה צריך לעשות במקסימום זה רק לפגוע בפלג הצפוני של התנועה האסלאמית ולא בכולה. הרי הפלג הדרומי משתתף בבחירות לכנסת משנת 96 והוא חלק מהרשימה הערבית המשותפת. כעת הוצאת את כולם אל מחוץ לחוק ורק חזקת את הקיצוניים. בכלל בנושא הזה אני לגמרי עם השב"כ שהתנגד להחלטה וראה בה החלטה מזיקה".

לדבריו במקום להוציאה אל מחוץ לחוק יש להתמודד עם התנועה בדרך אחרת. "במקום זה צריך להתמודד עם מעשים כלומר יש מעשה לא טוב, הסתה, אז לתבוע כפי שעכשיו עושים לראאד סלאח, ככה מובנות ההחלטות. מנגד כנגד מחשבות אמונה אתה לא יכול להילחם. לכן רק תחזק את הדוגלים בעמדה הזו", הוא מדגיש.

פרופ' ויסמן מציין כי ישנן תנועות בעלות קווים דומים בישראל שלא הוצאו אל מחוץ לחוק. "מעבר לכך בראייה של חברי התנועה יש כאן איפה ואיפה כי הרי גם ארגון להב"ה ומיכאל בן ארי כמוהם לא מקבלים את הדמוקרטיה של ישראל ואת ההתנהלות הציבורית דמוקרטית בה, אבל אותם לא מכניסים לכלא ולא מוציאים מחוץ לחוק. לכן ערבים המקורבים לתנועה יצטרפו אליה כרגע כי הם ישתכנעו שלערבים בישראל יש חוק אחד וליהודים יש חוק אחר. לכן זו החלטה הצהרתית פוליטית שאינה נכונה".

מעבר לכך סובר פרופ' ויסמן כי העלייה להר הבית בקצב מוגדל על ידי חברי תנועות ימין בישראל רק מחזקת את טענות התנועה האסלאמית כי מסגד אל אקצה בסכנה וכי ישראל פועלת לשינוי הסטטוס קוו. "בראייה אסלאמית הם לא עשו שום דבר חדש. הם תמיד שמרו על אל אקצה ותמיד אמרו שהוא בסכנה. להפך ממשלת הימין אפשרה לשרים חברי כנסת והמון אנשים לעלות להר הבית ולעשות שינוי דה פקטו בסטטוס קוו. כלומר בראייה שלהם ישראל כעת בראשות ממשלת הימין אכן משנה את המצב בהר. על הרקע הזה המעצר שלהם והפעילות נגדם רק מוכיחים את זה שהרי הם מגנים על ההר ויתנו להם יותר רוח גבית. אז נכון ברור שהם לא מקבלים את ישראל ולא מכירים בה. אבל עלינו לחלק בין מחשבות לבין מעשים. את זה גם התנועה האסלאמית מקבלת ומבינה", הוא מסכם.

השר וחבר הכנסת לשעבר פרופ' אמנון רובינשטיין סבור כי ההחלטה הנוכחית להוציא את התנועה האסלאמית אל מחוץ לחוק היא מוטעית וכי מדובר לדעתו בענישה קולקטיבית שגויה. "אני מתנגד לענישה קולקטיבית היא תמיד טעות ולכן אם אני הייתי ראש ממשלה הייתי פועל אחרת ולא מוציא את התנועה האסלאמית אל מחוץ לחוק כגוף אלא פועל נגד מי שבתנועה הזו עוברים על חוקי המדינה. זו לדעתי הדרך היותר נכונה ברוב המקרים האלו", אומר פרופ' רובינשטיין. "עדיין לא קראתי את עמדת היועץ המשפטי לממשלה בסוגיה הזו ואת עמדת הגופים הביטחוניים השונים ואת מכלול השיקולים ולא ארחיב לפני שאקרא לעומק את העמדות האלו אולם כעקרון לדעתי האישית ענישה כזו בדרך כלל מתבררת כטעות".

"החלטות צריכות להיות לא רק הצהרתיות"

פרופ' הלל פריש, מומחה בפוליטיקה ובכלכלה הפלסטינית, בתפישת הביטחון הפלסטינית, ובפוליטיקה בין-ערבית מאונ' בר-אילן, סבור כי ככל שההחלטה תהיה חריפה יותר ובעלת שיניים ככה היא תמתן את ערביי ישראל ולא תגרום להצטרפות אל התנועה האסלאמית. "האירועים האחרונים הראו בצורה משמעותית כי ברגע שהוטלו סנקציות על ערביי מזרח ירושלים אז היתה ירידה בפיגועים של ערבים ישראליים".

הסיבה לכך לדבריו היא כך ש"ערביי ישראל תמיד עושים את החשבון של עלות תועלת ולכן גם כאן באם התקבלו החלטות משמעותיות שלא יהיו רק באופן ההצהרתי אלא גם בעלות אופן פלילי אז נראה משמעותית ירידה בהצטרפות לתנועה האסלאמית ובכוחה", אומר פרופ' פריש. לדבריו, "נכון שיש כאלו שאומרים שכשאתה רודף תנועה אתה מחזק אותה ושאי אפשר להיאבק במחשבות של אנשים אבל הניסיון בארץ מול האוכלוסייה הערבית דווקא מלמד הפוך ומראה שכן מדובר בקבוצת אנשים שיודעת היטב להציב לעצמה גבולות ויודעת להתמתן אם להיות קיצוניים זה פוגע בה.

"ככל שההחלטות יהיו עם שיניים ויהיו להם משמעויות פליליות ממשיות אז נראה השפעה מצטברת וירידה בהשפעה של התנועה  האסלאמית. זה הכיוון שבו יש ללכת ולכן אם זו רק החלטה הצהרתית היא לא תשפיע כמעט בכלל לעומת זאת ברגע שזו תהיה החלטה משמעותית והמדינה תעמוד ממשית מאחוריה אנו נראה את האפקטיביות שלה ואנו נראה שהיא באמת משפיעה על הציבור הערבי וממתנת אותו", הוא קובע.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...