כמעט שנתיים לאסון הגז: "היו אנשים שרצו להתאבד"
לאחר מאבק ממושך הושג פתרון בעניינם של תושבי גילה שביתם נפגע בפיצוץ, אך הם ייאלצו להחזיר מכספי הביטוח ששולמו להם
עיריית ירושלים הודיעה היום (א') כי נמצא פתרון למשפחות שנפגעו באסון הגז בגילה שאירע בינואר 2014. מבדיקת nrg עולה כי המתווה החדש דורש מהדיירים – חלקם במצב כלכלי ונפשי קשה ביותר – להעביר את כספי הביטוח שקיבלו, המשמשים אותם בקרב ההישרדות היומיומי אליו נקלעו לאחר האסון.עוד כותרות ב-nrg:
• במקביל לפיגוע בפריז: נמנעה מתקפת ענק באיסטנבול
• דיווח: קייב תארח את מכבי ת"א בצ'מפיונס ללא קהל
• יצאה למלחמת דת וניצחה: "קיבלתי הכרה"
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
בהודעה שפורסמה הבוקר מטעמה של עיריית ירושלים נמסר כי במסגרת הפתרון שהושג, "עיריית ירושלים תממן את שלבי התכנון וחברת סופרגז וחברת הביטוח שלה יחד עם חברות הביטוח של הדיירים יממנו את שלבי הביצוע". בנוסף נמסר, כי הכספים שהשקיעה העיריה ניתנו "לפנים משורת הדין" וזאת כדי לסייע לדיירים.
"למעשה לעירייה אין שום אחריות לפיצוץ שאירע שם. לא כל בית שיתפוצץ בו בלון גז נצטרך לשקם אותו. ראינו שמדובר במשפחות חסרות אונים, והחלטנו לפעול לפנים משורת הדין. התחלנו לדבר עם חברות הגז, וניהלנו משא ומתן ארוך מאוד ושקט, למרות שהייתה התלהמות של הדיירים כלפי העירייה, חברות הגז והממשלה", כך אמר סגן ראש העיר מאיר תורג'מן, שהופקד מטעם העירייה על הנושא, ביחד עם מהנדס העיר שלמה אשכול.
בדבריו הוא ציין את הסיוע שהגישה העיריה למשפחות, אותן שיכנה בבתי מלון לאחר הפיצוץ, בנוסף למימונו של טיפול נפשי. אלא שהאתגר האמיתי, לדבריו, היה החזרת המשפחות לדירות בהן התגוררו, שחלקן עדיין אינן ראויות למגורי אדם. "השאלה הייתה איך משפצים את הדירה. בסופו של דבר נמצא הפתרון. חברת הגז תיתן 4.5 מיליון, הביטוח ייתן מיליון, ואנחנו נריץ היתרים ונוותר על התשלומים ונעשה את התכניות על חשבוננו", אמר.

זירת הפיצוץ בגילה בינואר 2014
צילום: מרים צחי
אלא שבשיחה עם חלק מ-12 המשפחות שדירותיהן נהרסו במהלך הפיצוץ בו נהרגו 4 בני אדם, עולה תמונה שונה. "מימנו לנו שבועיים ראשונים לאחר הפיצוץ בבית מלון. מאז עיריית ירושלים לא הסתכלה לנו בעיניים. ראש העיר לא היה מוכן עד עכשיו להיפגש איתנו. 22 חודשים הכל היה דיבורים ואני מקווה שהפעם שזה יהיה אמיתי", אמרה יוכי אפללו בת ה-66, עובדת לשעבר בעיריית ירושלים שמתגוררת מאז הפיצוץ אצל ילדיה.
בדבריה, מתארת יוכי את 22 החודשים האחרונים כאחת התקופות הקשות בחייה, וטוענת כי ההסכם שפורסם היום הגיע מאוחר מדי. "המצב שלנו (הדיירים – א.ס.) הולך ומתדרדר מבחינה נפשית, מכל הבחינות. מבחינה כלכלית כבר אין כסף לשכירויות. לי לא היה ביטוח. למי שהיה ביטוח נגמר הכסף. הכל הלך על שכירויות והובלות. לקנות דברים לבית כמו סלון ופינת אוכל.
"יש לעירייה כסף לעשות מרוץ פורמולה, דברים שעולים עשרות מיליונים. אנחנו זקוקים רק ל-12 מיליון שקלים. הממשלה השקיעה יותר מ-100 מיליון שקל על הסיוע לנפאל, אבל לא מוצאים לנו דרך לחזור לבתים שלנו?", סיפרה בבכי. "אני אישה בת 66 ויש לי מזל שיש לי כאלה ילדים. למה אני צריכה לפנות נכד מהמיטה שלו כדי לישון לידו? למה?".

''המצב הולך ומדרדר''. מחאת תושבי גילה שפונו עקב פיצוץ הגז
צילום: יונתן זינדל/פלאש 90
התושבים, שחלקם שוחחו עם nrg בעילום שם, ביקרו בחריפות את העירייה ואת חברת "סופרגז". הם אישרו כי לאחר הפיצוץ הם שוכנו בבתי מלון למשך תקופה קצרה בלבד, שלאחריה נאלצו למצוא פתרון מגורים. היחיד שצוין על ידם לשבח הוא עופר איובי, יו"ר המנהל הקהילתי בגילה, שהוביל את המאבק בשמם.
"המשפחות האלו נמצאות בהידרדרות כלכלית קשה מאוד, ויותר מזה, בהידרדרות נפשית שקשה לתאר. חלקם הגדול מטופלים על ידי פסיכיאטרים והיו כאלו שאף שקלו להתאבד. אנשים איבדו בית ברגע אחד. והמוסדות אומרים להם, 'תשמעו, אנחנו לא אשמים'. זה הביא אותם למקום של חוסר תקווה", אמר.
בכל הנוגע למתווה, אמר איובי "טוב מאוחר מאשר לעולם לא", אך ביקר את הדרישה כי הדיירים יעבירו את כספי הביטוח שקיבלו לאחר הפיצוץ.
"רק לחמישים אחוז מהדיירים היו ביטוחים קטנים. במשך 17 חודשים אף אחד לא מוכן לממן להם הוצאות קיום, משכנתאות, שכירות והם נאלצו לבזבז את הכסף על הוצאות הקיום. אני לא אתן לקחת כסף מהדיירים. אני מבקש שחברת סופרגז ועיריית ירושלים ימצאו את הדרך לגשר על הפער הזה. עשו עוול לדיירים האלה. לא ייתכן שכשיש פתרון הסכום הזה יעכב את המימוש שלו", אמר.
מחברת סופרגז לא התקבלה תגובה.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg