זוכי נובל לכימיה: חקרו מנגנון התיקון של הדנ"א

עזיז סנקאר הטורקי, תומאס לינדהל השבדי ופול מודריץ' האמריקאי יחלקו את הפרס היוקרתי. הוועדה נימקה: "עבודתם סיפקה ידע על הדרך שבה פועל התא החי, והוא שימש לפיתוח טיפולים נגד סרטן"

אסף גולן | 7/10/2015 13:43
תגיות: פרס נובל בכימיה,מחקר
ועדת פרס נובל הכריזה בצהריים (יום ד') על הזוכים בפרס נובל לכימיה לשנת 2015. הזוכים הם המדענים עזיז סנקאר, טורקי המתגורר בארצות הברית, תומאס לינדהל, שבדי המתגורר בבריטניה, ופול מודריץ' מארצות הברית, על מחקריהם העוסקים במנגנוני התיקון של הדנ"א. הפרס יוענק לשלושה בטקס חגיגי בשטוקהולם בדצמבר. הם יתחלקו בכמעט מיליון דולרים.

עוד כותרות בנושא ב-nrg:
- זוכי פרס נובל בפיזיקה: הוכיחו שלניוטרונים יש מסה
- פרס נובל לרפואה יוענק לחוקרי מלריה ומחלת "איש הפיל"
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

צילום: רויטרס
 


חברי הוועדה הסבירו כי שלושת המדענים הצליחו במחקריהם לפענח ולמפות ברמת המולקולות את המנגנון שבאמצעותו התאים בגוף מצליחים לתקן תקלות או דנ"א פגום ולשמור כך על המידע הגנטי. "עבודתם סיפקה ידע על הדרך שבה פועל התא החי. שיטה זו חשובה כיוון שהיא שימשה, בין השאר, לפיתוחם של טיפולים חדשים נגד סרטן", הסבירו נציגי הוועדה.
 
צילום: AFP
הזוכים בפרס נובל לכימיה לשנת 2015. צילום: AFP

מולקולות הדנ"א של האדם נפגעות מדי יום מקרניים אולטרה-סגולות ומחומרים אחרים, חלקם מסרטנים. יתרה מכך, גם ללא הפגיעות האלה מדובר בשרשרות של מולקולות עם חוסר יציבות המועדות מטבען לשברים. זו הסיבה לשינויים רבים שמתחוללים בהם ושעלולים לפגוע בחומר התורשתי שלנו. הסיבה שפגיעות אלה לא פוגעות בחומר התורשתי נובעת ממערכות שתפקידן לתקן את הרצפים.  

הפרס היוקרתי מחולק מאז 1901. זכו בו 169 מדענים, מהם רק ארבע נשים. אחת מהן היא החוקרת הישראלית פרופ' עדה יונת ממכון ויצמן למדע. שתיים אחרות הן מארי קירי ודורותי קרופוט הודג'קין. האחרונות זכו בפרס לבדן, ולא חלקו אותו עם איש. 63 פעמים זכה בפרס מועמד אחד בלבד. הגיל הממוצע של הזוכים הוא 58. הזוכה הצעיר ביותר בפרס היה הכימאי הצרפתי פרדריק ז'וליו, שזכה בו עם אשתו אירן ז'וליו-קירי בשנת 1935, על יצירת יסודות רדיואקטיביים חדשים.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך