
המשבר בסוריה: ארה"ב רוצה שאירופה ללא תתערב
האמריקאים והרוסים לא רוצים שבריטניה, צרפת וגרמניה יהיו חלק מהשיחות לסיום הסכסוך בסוריה ומעדיפות לשתף את מדינות המזרח התיכון שמושפעות ממנו באופן ישיר. יחד עם זאת, המבצע האווירי של רוסיה עשוי לפצל בין וושינגטון למוסקבה
תקדים איראן או הסכם מזרח תיכוני? ארה"ב ואירופה חלוקות בנוגע לאופן שבו יש לסיים את מלחמת האזרחים בסוריה: עצרת האו"ם שנערכה השבוע בניו יורק חשפה הבדלים עמוקים בין מדיניות החוץ האמריקאית לזו של אירופה בכל הנוגע לסכסוך בסוריה. וושינגטון מבקשת להקים גוף שיכלול את מדינות המזרח התיכון ורוסיה, אולם המעצמות האירופאיות מסרבות להישאר בחוץ ודורשות למלא תפקיד דומה לזה שמילאו במשא ומתן עם איראן.עוד כותרות ב-nrg:
דיווח: צבא אפגניסטן כבש מחדש את העיר קונדוז
עייפים? קפה הוא לא המשקה הנכון בשבילכם
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
בריטניה, צרפת וגרמניה היוו גורם מרכזי בשיחות שהובילו לחתימה על הסכם הגרעין ב-14 ביולי. שר החוץ הצרפתי לורן פביוס, קרא השבוע ליצירת פורום דומה שיכלול גם מדינות נוספות במזרח התיכון, שיגבש את מדיניות הקהילה הבינלאומית בכל הנוגע לסוריה. הוא לא פירט מהו ההרכב המדוייק של אותו פורום, אולם שני דיפלומטים, אחד מהם מאירופה והשני מהמזרח התיכון, אמרו לסוכנות הידיעות AP שהמעצמות המערב אירופאיות רוצות שאיראן תגלם תפקיד מרכזי במציאת מתווה מוסכם, ביחד עם ערב הסעודית וטורקיה.
אלא שכאמור, האמריקאים רוצים שכמות המדינות שישתתפו במשא ומתן עתידי לגבי סוריה תוגבל, ותכלול אותם, את רוסיה, איראן, טורקיה, סעודיה – בלי נציגות אירופאית. לפי הסקירה ב-AP, וושינגטון קיבלה המעמד השווה שניתן לה כחלק מששת המעצמות שנטלו חלק בשיחות הגרעין עם איראן, משום שהצטרפה למשא ומתן רק בשנת 2006 – שלוש שנים אחרי שבריטניה, צרפת וגרמניה פתחו במגעים עם טהרן.
אלא שבכל הנוגע לסוריה, האמריקאים מעדיפים שהאירופאים יישארו מחוץ לתמונה. גורם רשמי בארה"ב אמר כי מזכיר המדינה האמריקאי ג'ון קרי מעדיף כי רק מדינות שלהן נגיעה ישירה למלחמת האזרחים בסוריה יטלו חלק בשיחות בנוגע לעתידה.
נראה שגם במוסקבה לא סבורים שהאירופאים צריכים למלא תפקיד מרכזי בדיונים הנוגעים לסוריה. שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב אמר למועצת הביטחון של האו"ם כי מוסקבה רוצה לשמור על ערוצי תקשורת יציבים כדי להבטיח כי כל פיתרון עתידי בסוריה יהיה יעיל ובר קיימא, כשהוא מציין את שמותיהן של איראן, רוסיה, ערב הסעודית, טורקיה, מצרים, ירדן, קטאר, ארה"ב וסין.

משתפים פעולה ומשאירים את האירופאים בחוץ? הנשיאים ברק אובמה וולדימיר פוטין
צילום: איי.פי
קרי ולברוב נפגשו מספר פעמים בשולי עצרת האו"ם בניו יורק, והודיעו כי יבחנו את השינויים בסוריה בימים הקרובים. אלא שההתפתחויות שאירעו אתמול (ד') עשויות להשפיע על שיתוף הפעולה בין וושינגטון למוסקבה. הרוסים פתחו אמש במבצע אווירי בסוריה, שכוון, לטענתם, נגד ארגון דאעש. האמריקאים וארגוני מורדים סורים אמרו מנגד כי התקיפה הרוסית לא התבצעה באזורים שבשליטת ארגון הטרור, ונועדה, למעשה, לפגוע במתנגדיו של הנשיא בשאר אסד, בעל בריתה של רוסיה.
גם היריבות המסורתית בין ערב הסעודית לאיראן עשויה לפגוע במאמצים לסיום מלחמת האזרחים בסוריה. הסעודים ביקרו את התקיפה האיראנית בסוריה והם עשויים להתנגד לכל מהלך שלא יכלול את הדחתו הסופית של אסד מהשלטון. מנגד, בטהרן ובמוסקבה רואים באסד חלק אינטגרלי מכל פיתרון לבעיה הסורית.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg