שליט קזחסטן מינה את בתו ליורשת ולסגנית ראש הממשלה
למרות דיווחים על מתיחות בין דריגה נזרבייבה לאביה נורסולטן נזרבייב, הרודן ששולט ביד רמה במדינה בשלושים השנים האחרונות, היא קודמה לתפקיד סגנית ראש הממשלה
האם אישה תהפוך בקרוב למנהיגה הכול יכולה של קזחסטן? בשאלה זו עסקו השבוע רבים במדינה המוסלמית-סונית, שבה כ-18 מיליון תושבים וששטחה הוא התשיעי בגודלו בעולם, וזאת בעקבות מינוי דריגה נזרבייבה (52), בתו של הנשיא, לתפקיד סגנית ראש הממשלה.עוד כותרות ב-nrg:
- נערכים לעימותים: המשטרה מתחילה באימוני צלפים
- ותיקי המפלגה תמכו בטרנספרים
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
אביה של נזארבייבה, נורסולטן נזרבייב (76), מנהיג את ארצו ביד רמה מאז שנת 1984, כשעוד הייתה רפובליקה סובייטית. הוא נבחר פעם אחר פעם לתקופת כהונה נוספת בפער עצום ממתחריו. על הנייר קזחסטן היא רפובליקה שבה מונהג משטר נשיאותי, אם כי בעיני רבים במערב מדובר ברודנות לכל דבר. כך למשל, על פי הנתונים הרשמיים שפורסמו במדינה לאחר הבחירות האחרונות לנשיאות שנערכו באפריל השנה, נזרבייב ניצח בבחירות לאחר ש-97.75 אחוזים מבעלי זכות הבחירה הצביעו למענו. המועמד שהגיע למקום השני, טורגון סיאזדיקוב, הסתפק ב-1.61 אחוזים מקולות הבוחרים. אגב, על פי אותם נתונים, בהצבעה נטלו חלק למעלה מ-95 אחוזים מבעלי זכות הבחירה.

היורשת? דריגה נזרבייבה
צילום: איי.אף.פי
לאחר ההצבעה מתחה משלחת המשקיפים מטעם הארגון לביטחון ולשיתוף פעולה באירופה ביקורת קשה על קזחסטן, כשפרסמה הודעה שבה נאמר כי "ראש המדינה ומפלגתו הם הכוח הדומיננטי במערכת הפוליטית, כשהאופוזיציה כמעט ואינה קיימת כלל. לדעתנו למצביעים לא ניתנה חלופה אמיתית בין אפשרויות שונות, והיכולת להביע דעות במערכת הבחירות הייתה מוגבלת ביותר".
במצב עניינים שכזה, קידומה של בת הנשיא לשולחן הממשלה מהווה בעיני רבים איתות ברור למדי כי היא זו שמיועדת לרשת אותו בתפקיד הנשיא בעתיד. אחד מאלו שסבורים כך הוא העיתונאי הקזחי סרגיי דובנוב, שהורשע בתחילת העשור הקודם באונס נערה בת 14 ונידון לשלוש שנות מאסר וחצי בהליך משפטי שבאופוזיציה רואים בו ניסיון הפחדה וסתימת פיות למתנגדי המשטר. אגב, גורמים אחרים המזוהים עם האופוזיציה סירבו להתייחס לפניית nrg וביקשו לא להגיב לדברים, מחשש להתנכלויות מצד השלטון.
השבוע כתב דובנוב בדף הפייסבוק שלו כי "המינוי של נזרבייבה הוא ההוכחה לכך שהנשיא רואה בה כמועמדת הבכירה לרשת אותו בתפקיד. זה בכלל לא משנה במה היא תעסוק בשולחן הממשלה - מה שחשוב הוא עצם הנוכחות שלה שם, וזה מה שמכין את דעת הקהל לכך שהיא יכולה להיות היורשת של אביה, ואף תהיה היורשת".
נזרבייבה עצמה היא דמות ססגונית למדי, שבמהלך חייה התנסתה במגוון תחומים. במשך כשני עשורים היא ניהלה תאגיד תקשורת גדול שהיה מסונף לממשלת קזחסטן, ובשנת 2004 היא נבחרה לראשונה לפרלמנט הקזחי וכיהנה בו בשורת תפקידים. במקביל היא נודעה גם כזמרת, ושירים שביצעה נוגנו פעמים רבות בכלי תקשורת שונים במדינה. בין היתר השמיעה נזרבייבה שירי עם רוסים וקזחיים, וכן קטעים מאופרות שונות.
בדומה לאביה, נזרבייבה נחשבת לאישה קשוחה, האוחזת בדעות מוצקות. עשויה להעיד על כך התבטאות מעוררת מחלוקת שלה, שהושמעה במהלך דיון בוועדת התרבות של הפרלמנט הקזחי אשר עסק בחינוך מיני במערכת החינוך. במהלך הדיון הציעה נזארבייבה כי "יש לקחת תלמידים של בתי ספר לסיורים בבתי יתומים ובבתי חולים שבהם מאושפזים נכים. שהילדים יסתכלו על היצורים האומללים האלו ויבינו מה היא התוצאה של חיי מין מוקדמים מדי. זה יהיה יעיל הרבה יותר מאשר עשר שעות של הרצאות סרק בכיתה".
על דרכה של נזרבייבה לצמרת המדינה מאפילה אחת הפרשיות המסתוריות בתולדות קזחסטן: בעלה לשעבר, רחאט אלייב, שנחשב בעצמו מועמד אפשרי לנשיאות, נמצא מת בבית כלא באוסטריה בפברואר השנה. אלייב כיהן בשורה של תפקידים בכירים בממשלו של נזרבייב, אך בשנת 2007 עלו יחסיהם על שרטון - אלייב טען כי נזרבייב מעוניין לחסלו בשל החשש שהוא מעוניין לרשת אותו, והנשיא מצדו הכריז כי חתנו לשעבר עומד בראש ארגון פשע שיזם חטיפה של שני בכירים בבנק הלאומי של קזחסטן. בשנת 2008 נידון אלייב שלא בפניו לעשרים שנות מאסר בבית משפט קזחי, אך הוא נמצא תלוי בתאו בכלא האוסטרי שבו הוחזק במהלך הדיונים בבקשת קזחסטן להסגירו. הגרסה הרשמית גורסת כי אלייב שם קץ לחייו, אך עורך דינו הביע ספק באמיתות גרסה זו.
לאחר מותו של אלייב העריכו חלק מכלי התקשורת בקזחסטן כי דריגה נזרבייבה עשויה לשלם על כך בהרחקה ממוקדי הכוח הפוליטיים, אך תשעה חודשים לאחר מכן היא חזרה בגדול למרכז הבמה, ושוב מסומנת כיורשת של אביה.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg