תעלומה: למה שימשה הבמה שנמצאה בעיר דוד?
בחפירות לאורך רחוב בן 2,000 שנה נמצא גרם מדרגות דמוי פירמידה והחוקרים תוהים – למה שימש המבנה שכמוהו טרם נמצא?
בחפירה ארכיאולוגית שמנהלת בימים אלה רשות העתיקות בגן הלאומי בעיר דוד, בשיתוף רשות הטבע והגנים ועמותת אלע"ד, נחשף ממצא מסקרן: גרם מדרגות מרשים בעל צורת פירמידה, אשר נבנה מאבני גזית גדולות.עוד כותרות ב-nrg:
• ארגון המורים העל יסודיים מאיים: לא נפתח את השנה
• מילואימניק התלונן על כאבים בחזה, התמוטט ומת
• כל התכנים הכי מעניינים -בעמוד הפייסבוק שלנו
מבנה זה, ממוקם בצדו של רחוב מימי הבית השני, אשר שימש את עולי הרגל בדרכם מבריכת השילוח אל בית המקדש. הרחוב, אשר חלק ממנו נחשף בעבר, השתמר בצורה מרשימה ונבנה מלוחות אבן עצומים, ועובר, ככל הנראה, מעל תעלת הניקוז העתיקה, אשר ניקזה את מימי הגשמים לפני 2000 שנה. הרחוב נבנה בשנות ה-30 של המאה ה-1 לספירה, והיה אחד ממפעלי הבנייה הגדולים שנבנו בירושלים בימי הבית השני. למרגלות גרם המדרגות נמצאו עשרות כלי חרס שלמים, כלי אבן וכלי זכוכית.

כאן הכריזו חדשות? הבמה שנמצאה בעיר דוד
צילום: דוברות רשות העתיקות

במת כרוז בת 2,000?
צילום: דוברות רשות העתיקות
לדברי הארכיאולוגים נחשון זנטון וד"ר ג'ו עוזיאל, מנהלי החפירה מטעם רשות העתיקות, "המבנה המדורג שנחשף הינו ייחודי. טרם נמצא כדוגמתו בחפירות הרבות שהתקיימו עד כה בירושלים ולמיטב ידיעתנו אף מחוצה לה, ומסיבה זו קשה לקבוע בוודאות למה שימש. המבנה מוקם לאורך הרחוב, באזור הצופה והנצפה ממרחק על ידי העוברים והשבים, שבהמשך דרכם אף חלפו לצדו בדרכם למקדש.
"להערכתנו המבנה שימש כבמת כרוז מפוארת, שמשכה את תשומת לב הקהל שעבר ברחוב המרכזי של העיר. מעניין מאוד לדעת מה נאמר במקום זה לפני 2000 שנה. האם נמסרו כאן הודעות מטעם השלטון, אולי חדשות ורכילות עסיסית, או לחלופין תוכחות ושיעורי רחוב - לצערנו איננו יודעים. זוג הארכיאולוגים הבריטיים בליס ודיקי, שגילו חלק קטן ממבנה זה לפני כ-100 שנה, טעו לחשוב כי מדובר במדרגות כניסה לבית שחרב. הם ודאי היו נרגשים לשוב היום ולראותו שלם".
בכנס מחקרי עיר דוד, שיהיה פתוח לציבור ביום ה' הקרוב, יציגו זנטון ועוזיאל את ממצאי החפירה ופרשנויות שונות למהותו של הפודיום. לדבריהם, "לאור העדר מקבילה ארכיאולוגית ברורה למבנה המדורג, נראה כי גרם המדרגות נשאר עדיין בגדר תעלומה. בהחלט אפשרי כי מקורות חז"ל מוסרים מידע רב ערך אודות מבנים כדוגמתו, אם כי לפי שעה אין לכך הוכחה ברורה".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg