הטרור היהודי ב-2015: פחות אירועים, הרבה יותר אלימות
בחצי הראשון של השנה נרשמו 141 אירועי פשיעה לאומנית. מדובר בירידה לעומת שנים קודמות, אך האירועים הם בעלי אופי קיצוני יותר. "איכות הביצוע היא קשה ורעה יותר", הסביר קצין בכיר
במערכת הביטחון מדווחים אמנם על ירידה בכמות אירועי הטרור היהודי, אך מנגד, על אירועים אלימים בהרבה. מעבר לשריפות רכבים או ריסוס כתובות במסגדים, נערכים פעילי ימין קיצוני לפגוע בגופם של אזרחים פלסטיניים ולא רק ברכושם - בדומה להצתת הבית בכפר דומא, אשר בוצע על פי הערכות בידי אותם גורמים קיצוניים.עוד כותרות ב-nrg:
- איש "המחנה הציוני" ביקר ביו"ש והותקף בפייסבוק
- "הם הסתערו וצעקו 'פלסטינה' ו'ערפאת'"
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
על פי נתוני אוגדת יהודה ושומרון, במהלך החציון הראשון של שנת 2015 נרשמו 141 אירועי פשיעה לאומנית. בשנת 2014, לשם השוואה, אירעו 328 מקרים, ואילו בשנת 2011 נרשמו 568 אירועי אלימות תחת ההגדרה של פשיעה לאומנית - ובהם חיכוכים בין מתיישבים ופלסטינים, השחתת רכוש פלסטיני, וכן אלימות כנגד פלסטינים או כוחות הביטחון.


אלא שמפילוח האירועים עולה כי גם אם חלה ירידה בכמות, הרי שאופי האירועים בכל זאת אלים יותר בחלק מהמקרים: בחודש יוני האחרון, לדוגמא, נרשמו 14 אירועים של חיכוכים בין מתיישבים ופלסטינים, מתוכם 10 אירועים בהם הותקפו פלסטינים ועוד שני אירועים בהם הותקפו כוחות הביטחון.
מוקדם יותר, בחודש מאי, נרשמו 13 אירועי חיכוך הדדיים, ו-16 אירועים בהם הותקפו פלסטינים - לעומת אירוע אחד בו הושחת רכוש פלסטיני, וחמישה אירועים בהם הותקפו כוחות הביטחון. בחודש ינואר, כעולה מהנתונים, נרשמו שישה אירועים בהם נרשם חיכוך בין מתיישבים ופלסטינים, שני אירועים בהם הושחת רכוש פלסטיני, שמונה אירועים בהם הופעלה אלימות נגד פלסטינים ואירוע אחד בו נרשמה אלימות נגד כוחות הביטחון.
תג מחיר בכפר דומא (צילום: רויטרס):
"אפשר לראות את הנתונים וכמות האירועים ירדה", הסביר קצין בכיר באוגדת איו"ש במהלך תדרוך לכתבים צבאיים ביום חמישי. התדרוך התקיים בטרם הצתת הבית בדומא, שהסביר היטב את המגמה לפיה האירועים הופכים להיות אלימים וקיצוניים בצורה ניכרת. "צריך לומר באותה נשימה שהאירועים קשים יותר ואיכות הביצוע היא קשה ורעה יותר", הוסיף הקצין.
בתוך כך, מלבד האירועים בשטחים המוצגים בנתונים, ישנם גם אירועים דומים שיצאו לפועל בשטח ישראל, דוגמת הצתת כנסיית הלחם והדגים, להם אחראים ככל הנראה אותם גורמים.
במערכת הביטחון מסבירים את הירידה במספרים בין היתר על רקע הצלחות גדולות יותר לסיכול פעילות מצד שב"כ והיחידה לפשיעה לאומנית במשטרה. "יש פעולות סיכול, וכל מה שקשור לפעילות משבשת או מסכלת נמצאת במקום אחר לגמרי. הכל נמצא במקום אחר כי מרבית האירועים המשמעותיים מפוענחים והמערכת מתמודדת עם זה הרבה יותר טוב מאשר בעבר".


לדברי הקצין הבכיר לא מדובר על 'עשבים שוטים' ומספר קטן של מעורבים אלא במערכת הביטחון גוברות ההערכות לפיהן מדובר בקבוצה נרחבת של פעילי ימין קיצוניים שאינם סרים למרותו של איש ומנסים ליצור אנרכיה - הנמצאים באזור גבעות שילה, מאחז ה'בלאדי' על יד כוכב השחר ובאזור בת עין. יחד עם זאת, חלק לא מבוטל מהפעילים אינם תושבי יהודה ושומרון במקור.
הצתת הכנסיה בצפון (צילום: דוברות כבאות והצלה):
"מידת הנזק שהם גורמים להתיישבות גדולה מהתועלת שלה", הסביר הקצין, לדבריו, גם בהתיישבות ישנם גורמים המנסים להוקיע את הקיצוניים. "בתפוח כשהם באו גירשו אותם ולא נתנו להם לקנות במכולת, ותושבי הישוב היו אלו שהתלוננו".
מגמת האלימות הגוברת הוצגה אתמול גם במהלך ישיבת הקבינט, במהלכה הוקם צוות שרים בראשות שר הביטחון ובהשתתפות השר לביטחון פנים ושרת המשפטים שייבחן ויציע לקבינט ולממשלה אמצעים נוספים למאבק באירועים חמורים מסוג זה. בנוסף אושר לעשות שימוש במעצרים מנהליים באישור היועץ המשפטי לממשלה וכן קידום הצעת החוק למאבק בטרור, שיחול גם על פשיעה לאומנית.
בסוף השבוע הורה שר הביטחון משה (בוגי) יעלון לשב"כ לקדם מעצרים מנהליים כנגד פעילי ימין קיצוני והעביר מסרים לאנשי שירות הביטחון הכללי לפיהם במידת הצורך הוא גם יתמוך במתן צו מעצר שכזה, בניסיון לפגוע בהתארגנויות קיצוניות גם בהעדר היכולת להעמידם לדין בשל מחסור בראיות אותם ניתן להציג בבית המשפט.
שריפת הכנסייה בצפון (צילום: רויטרס):
בפעולות אלימות לא מעטות, שפוענחו בשנים האחרונות, בהם היו מעורבים פעילי ימין קיצוני, התקשו במערכת הביטחון להגיש כתבי אישום בהעדר ראיות, כאשר החומר העיקרי שהיה נתון הינו מודיעיני, ומנגד עמד הרצון לשמור על מקורות שהגביל את שב"כ.
צו מעצר מנהלי צריך לקבל אישור של שופט בית משפט בכדי שניתן יהיה לאסור אדם גם בלי להרשיע אותו, וזה אינו הצעד הראשון שנקט יעלון כנגד אותם פעילים, כאשר בתמיכת הקבינט המדיני ביטחוני, הכריז לפני כשנתיים על "תג מחיר" כ"התאגדות בלתי מותרת" בדומה לפעילות של ארגוני טרור, בצעד שאמור היה להתיר להורות על תקופות מעצר ארוכות יותר, מניעת מפגשים עם עורכי דין, ביצוע מעצרים עד תום ההליכים וכן להטיל סנקציות דוגמת החרמת רכוש בעבור החקירה.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg