"האם הטורקים רוצים לפגוע בדאעש או בכורדים?"
עיראק טוענת כי התקיפות האוויריות של טורקיה נגד יעדים של המיליציות הכורדיות בצפון עיראק, מהוות הפרה של הריבונות שלה. במקביל טוענים הסורים כי ארדואן תוקף יעדים בצפון המדינה כדי למנוע הקמתה של מדינה כורדית, ו"מצייר את עצמו כקורבן"
המבצע בטורקיה - סוריה ועיראק מתנגדות, במערב תומכים: סוריה ועיראק מתחו היום (ד') ביקורת חריפה למבצע הצבאי של טורקיה, וטענו כי היא מפרה את ריבונותן. ממשרד החוץ הסורי אף נמסר כי תכליתו האמיתית של המבצע היא תקיפה של המיעוט הכורדי בשתי המדינות, בניסיון לדכא את שאיפותיהם הלאומיות. "האם הכוונה של הטורקים היא לפגוע בטרוריסטים של דאעש, בג'בהאת אל-נוסרה ובארגוני שקשורים לאל-קאעידה, או שהם רוצים לפגוע בכורדים מסיבות פנימיות", נאמר בהודעה מטעם המשרד.עוד כותרות ב-nrg:
רעייתו של פולארד: "הסיוט נגמר, רוצים לשקם את חיינו"
ישראל: "לא קיבלנו נספחי הסכם הגרעין"
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
טורקיה תוקפת אווירית (קרדיט: רויטרס):
הטורקים פתחו בשבוע האחרון במבצע צבא נגד יעדים של המיליציות הכורדיות בצפון עיראק וסוריה ונגד דאעש. ההחלטה מהווה שינוי דרמטי במדיניותה של אנקרה שסירבה לסייע באופן פעיל לקואליציה בהנהגת ארה"ב. הטורקים הסבירו כי ההחלטה התקבלה לאחר פיגוע הטרור בעיר סורוק, בו נהרגו 32 בני אדם ומתוך חשש לביטחון הלאומי.

נגד דאעש או הכורדים? רג'פ טאיפ ארדואן נואם במהלך טקס באנקרה
צילום: איי.פי

אזרחים סורים נמלטים לטורקיה מארגון דאעש
צילום: EPA
מנגד הועלו טענות כי היוזמה של אנקרה נועדה כדי למנוע את הקמתה של מדינה כורדית בצפון סוריה ובצפון עיראק, וכדי למנוע התעוררות בקרב המיעוט הכורדי הגדול בטורקיה – לאחר שבפעם הראשונה בהיסטוריה הצליחה מפלגה פרו-כורדית להיכנס לפרלמנט הטורקי.
"סוריה דוחה את הניסיון של המשטר הטורקי לצייר את עצמו כקורבן שמגן על עצמו", נאמר בהודעת משרד החוץ, בה נטען כי אנקרה מסייעת לארגוני טרור. גם בעבר, טענו מתנגדיה של טורקיה כי היא מסייעת בחשאי לארגון דאעש.
במערב אף קראו בעבר לטורקים לחסום באופן הרמטי את הגבול עם סוריה, ששימש כמער ללוחמי ג'יהאד זרים שביקשו להצטרף לארגוני הטרור בסוריה. במקביל נטען כי טורקיה משמשת כ"שוק שחור" בעבור מוצרי הנפט והסחורות של ארגון דאעש, ומסייעת למצבו הכלכלי.
הטורקים טענו מנגד כי ההתמקדות של המערב בדאעש מוטעית, ושיש למקד את המאמצים הצבאיים בסיום שלטונו של הנשיא הסורי, בשאר אל אסד.
בתוך כך שיגרה טורקיה ביממה האחרונה שיגרה טורקיה את התקיפה הנרחבת ביותר שלה מאז נפתח המבצע הצבאי, נגד יעדים של המיעוט הכורדי בצפון עיראק. במהלך סוף השבוע הופצצו גם יעדים של ארגון דאעש בצפון סוריה – דבר שהוביל לביקורת חריפה מצדה של בגדד. העיראקים כינו את המתקפה "הסלמה מסוכנת, ומתקפה על ריבונותה", והתחייבו לוודא שמקורו של פיגוע הטרור בסורוק – אינו בארגוני שפועלים בשטחם.
מנגד, במערב ממשיכים להעניק גיבוי לאנקרה – למרות הטענות נגד ממשל ארדואן. לאחר שארה"ב חתמה על הסכם עם טורקיה, לפיו יוכלו מטוסים של הצבא האמריקאים לתקוף את ארגון דאעש מבסיסים שבשטחה, הביע גם ארגון נאט"ו תמיכה בזכותה של טורקיה להגן על עצמה.
בניתוח שהועלה לאתר "פוריין פוליסי", נטען כי ישנן שלוש סיבות אפשריות לשינוי בעמדתה של טורקיה: הרצון לשפר את היחסים עם ארה"ב , בעקבות הביקורת על העדר תמיכה במאבק בדאעש; הגברת שיתוף הפעולה של ארה"ב עם הכורדים הסורים, דבר שמעלה את החשש מתמיכה אמריקאית בהקמת מדינה כורדית; ההבנה כי דאעש הפך לאיום קונקרטי על ביטחונה של טורקיה.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg