
ברלין בקרב אגרופים מול אתונה, פריז מנסה להפריד
מגרמניה מוסיפים להישמע הקולות בגנות תוצאות משאל העם מאתמול. הדובר של הקנצלרית התייחס להתפטרות שר האוצר היווני ואמר כי "לא מדובר באנשים – מדובר בעמדות". בתווך ניצבת צרפת, שמנסה לרצות את שני הצדדים ולהתמודד עם ביקורת מבית
ביום שבו מעלות החום בגרמניה טיפסו לרמת שיא והגיעו לדרגה הגבוהה מארבעים מעלות, נראה שגזרה חמה אחרת מסתמנת בקרב מול משאל העם באתונה, שבו משחקת ברלין תפקיד ראשי. בניגוד לבכירים אחרים ביבשת, שנוקטים קו מתון יותר אל מול החגיגות באתונה, הגרמנים חשים צורך לתת דרור לכל הזעם שהצטבר בעם בעקבות הסכסוך מול יוון בעת האחרונה.עוד כותרות מהעולם ב-nrg:
- פנסילבניה וניו יורק יאסרו פעילות BDS בשטחן
- האם הרב ברלנד שוב נמלט מהסגרה?
- דרום קוריאה: אשת הנשיא הקודם תבקר בצפון
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
בפינה הימנית ניצבת אתונה, בפינה השמאלית מתנודדת לה לאטה באגרופים קמוצים ברלין, ובאמצע ניצבות כשופטות פריז ומדריד, כשהן מנסות לפשר בין הצדדים ולמנוע את הידרדרות המאבק ביניהן לקרב אגרוף מכוער.

אחרי שאתמול בלילה התבטאו בכירים גרמנים בגנות תוצאות משאל העם, ואף יצאו נגד ראש הממשלה היווני אלכסיס ציפרס בטענה כי "שרף את הגשרים לפשרה" מול אירופה, התראיין בצהריים דוברה של הקנצלרית אנגלה מרקל, והציג קו נוקשה משלו.
סטפן סייברט אמר כי ארצו אינה רואה בעת הזו בסיס למשא ומתן על תוכנית הצלה חדשה ליוון, אף שציין כי הדלת לדיונים בין הצדדים נותרה פתוחה ותישאר פתוחה תמיד. הוא הוסיף כי ברלין אמנם מכבדת את הצבעת ה'לא' היוונית, אך אמר כי התנאים "בעת הזו אינם קיימים לכניסה למשא ומתן על תוכנית חדשה". לדבריו, הצבעת ה'לא' מנוגדת לעיקרון שבו תומכת גרמניה, ולפיו הסולידריות בין מדינות דורשת מהן לקבל את אחריותן למעשיהן.
בגזרה האישית, התייחס הדובר להתפטרותו של שר האוצר היווני, יאניס ורופקיס, שטען כי היעלמותו מהזירה תסייע לארצו להשיג חבילה חדשה מול האיחוד במהירות, ואמר כי "לא מדובר באנשים – מדובר בעמדות". בכך הוא שפך מים קרים על האפשרות שהתפטרותו תאפשר לאתונה עמדה נוחה יותר, או דף חדש, במשא ומתן המסתמן בקרוב.
ומה הלאה? סייברט הסביר כי האיחוד האירופי יבדוק את כל האפשרויות העומדות בפניו במטרה לסייע לאזרחי יוון, "אך הרבה תלוי בהצעות שהממשלה היוונית תניח כעת על השולחן".
מלבדו התייחס לסוגיה גם דובר משרד האוצר הגרמני, שאמר בנוגע לבקשותיה של אתונה "לבנות מחדש את הסדר החוב" כי "אני לא רואה סיבה להיכנס לדיון מעין זה". "עמדתנו ידועה ברבים", אמר מרטין ג'יגר, "קיצוץ בחוב אינו על סדר היום מבחינתנו".
בריאיון עמו התעקש ג'יג'ר כי יוון יכולה לקוות להשיג חבילת סיוע חדשה מקרן הסיוע של גוש האירו רק אם תקבל את התנאים שהוצגו לה בתמורה. לדבריו, הכללים שמנהלים את הקרן ברורים מאוד, ומחייבים היצמדות לתנאים מסוימים. "זה פשוט לא חוקי לסגת מהעיקרון הזה", הוא הוסיף. הוא גם ציין שאירופה החליטה שרפורמה פוליטית לצד סיוע היא הדרך הטובה ביותר לשיקום יוון, וכי דרך זו הוכיחה את עצמה עד סוף השנה שעברה.

כמו אתמול, מיד עם היוודע תוצאות משאל העם, מי שעמד מנגד וניסה לפשר בין הצדדים הייתה צרפת. פריז דחקה בצהריים באתונה לשוב לשולחן המשא ומתן עם הצעות חדשות, והתעקשה כי אפשר להוציא לדרך עסקה של "כסף מזומן תמורת רפורמות", אפילו אחרי הצבעת ה'לא' והקריאות הגוברות מגרמניה לזרוק את יוון מגוש האירו.
נשיא צרפת פרנסואה הולנד, כך דווח בסוכנות הידיעות "רויטרס", החליט לקחת על עצמו את תפקיד המפשר בין ציפרס ובין מנהיגים אירופים אחרים, והערב יארח את אנגלה מרקל בארמונו בפריז בשביל לדון במצב.
יתרה מכך, על פי דיווחים של "רויטרס", הדיון של צמרת הממשלה באתונה, שהתכנסה הבוקר במעונו של הנשיא המקומי פרופקופיס פבלופולוס, הופסק באמצעו. ציפרס הסתגר בחדר אחד עם הנשיא, והשניים שוחחו בטלפון עם קמרון, בניסיון להגיע לתובנות חדשות על הדרך לצאת מהמשבר. מאוחר יותר, כך דווח, צפוי ציפרס לשוחח גם עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. אגב, בצרפת הכחישו את הדיווח על שיחת טלפון בין השניים.
הולנד צריך מצדו להתמודד עם קריאות קיצוניות יותר מבית, כמו אלו של הסוציאליסטים, שדחקו בו להשתמש בזכות הווטו שלו באיחוד האירופי בשביל לתמוך ביוון ולהתנגד ללחץ הגרמני בעד צעדי צנע. שר האוצר הצרפתי, מישל ספין, אמר כי "ישנו סיכון שיוון תעזוב את גוש האירו, אבל אין יציאה אוטומטית – בדיוק כשם שאין המשמעות האוטומטית של ההצבעה היא שיוון תישאר בגוש האירו. מה שיקבע אם תישאר או תצא הוא איכות המשא ומתן שייפתח בקרוב". הוא הוסיף כי "אם לאחר שזכו מחדש בכבודם הם יכולים לחזור למשא ומתן, עדיף כך".
בהודעה שפרסמה ספרד היא נקטה בגישה ממוצעת יותר, ואמרה כי היא פתוחה למשא ומתן. שר הכלכלה הספרדי לואיס דה-גווינדוס אמר הבוקר כי ליוון "יש זכות לבקש חבילת הצלה שלישית. הממשלה הספרדית פתוחה למשא ומתן כזה", אך הוסיף כי רפורמה כלכלית מצד אתונה היא "כורח שאי אפשר להימנע ממנו". הוא אף ציין: "לחלוטין אני לא מהרהר באפשרות שיוון תצא מגוש האירו. כולנו רוצים שיוון לא תעזוב את הגוש".
ובתוך כך, קבוצת שרי האוצר מ-19 מדינות גוש האירו נפגשה היום ופרסמה הודעה רשמית שבה ציינה כי היא מצפה מהממשלה היוונית לפתוח בשיחות עמה כבר ביום שלישי. "גוש האירו ידון במצב בעקבות משאל העם ביוון שנערך ב-5 ביולי 2015. השרים מצפים לקבל הצעות חדשות מהרשויות היווניות".