קץ לאפליה: גוף צבאי חדש יטפל בתרומות לצה"ל
לאחר שבמשך שנים הופקד הטיפול בתרומות בידי גופים אזרחיים, יוקם גוף צבאי שיטפל בתרומות וידאג לחלוקתן השווה בין היחידות. גורם צבאי: "מקווים שזה יכניס את הצבא למעקב מדויק"
צה"ל מגביר את הפיקוח על קבלת התרומות: ענף חדש שמוקם באגף כוח האדם ירכז מעתה את כל העיסוק בסכומי הכסף הגדולים והתרומות שמעבירות חברות וגורמים פרטיים ליחידות בצבא, בניסיון לעשות סדר בנושא ולפקח בצורה הדוקה יותר על הקשר מול תורמים, שלעיתים חורג מהגבולות והנורמות הנדרשות בצבא.עוד כותרות ב-nrg:
- דו"ח האו"ם: "ישראל והפלסטינים ביצעו פשעי מלחמה"
- הרשויות בהודו מזהירות: חשש לפיגוע בישראלים
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
פעילות הענף תחל בחודש ספטמבר הקרוב, לאחר האיחוד בין האגודה למען החייל וקרן לב"י. במקום שני הגופים האזרחיים שריכזו עד עתה את הטיפול בתרומות, יהיה מעתה צה"ל אחראי לטיפול בנושא. בפועל גוף פילנטרופי, יהיה אחראי על ריכוז וגיוס הכספים, ובמקביל יטפל גוף תפעולי בבתי החייל ומתקני רווחה, וגם יוכל להעביר את כספי התרומות ליחידות.

בניגוד לעבר, הענף המוקם באכ"א יהיה מוסמך לקבוע לאן יעבור הכסף ולהתוות מדיניות מסודרת בסוגיה. "גוף אחד יאסוף כסף, וגוף אחד יממש אותו ואנחנו ניתן תוכנית עבודה מסודרת ונחליט מה קורה בכסף" הסביר גורם בכיר באכ"א הבקיא בפרטים. לדבריו, כל חברה שתרצה לתרום תפנה לגוף איסוף התרומות, ובאגף כוח אדם יחליטו האם מאשרים את מתן התרומה או לא, ולאן מייעדים אותה. "עד היום פנו לשני הגופים שאספו את הכסף והיו קרבות ביניהם. אחד דרך לשני על הרגליים, ועכשיו שיקבלו גבולות אנחנו מאמינים שזה ייקל" הוסיף הגורם בשיחה עם nrg.
כבר בשנת 2011 הצביעה וועדה בראשות אריה מינטקביץ, יו"ר הרשות לניירות ערך לשעבר, על ליקויים חמורים בהתנהלות ופעילות האגודה למען החייל וקרן לב"י - והמליצה על איחוד בין שני הגופים אשר מבצעים פעילות דומה. במשרד הביטחון כבר הודיעו במהלך שנת 2013 כי מהלך האיחוד בין הגופים ייצא לפועל, אך עד כה הוא נדחה ולדברי הגורם הצבאי בתוך כחודשיים אמור להתחיל ולפעול הגוף במתכונת החדשה שלו.
בראש הענף החדש תעמוד קצינת שלישות ותיקה בדרגת סא"ל, שנמצאת בימים אלו בפו"ם. בשבועות הקרובים אמורים לאשר במשרד הביטחון באופן סופי את המהלך. בתוך הענף יוקמו מספר מדורים - הראשון יעסוק במדיניות התרומות, מה מותר ומה אסור, מדור אחר יעסוק בניהול חשבונות ויהיה אחראי על ביצוע העברות כספים ובקרה עליהם, ומדור נוסף יעסוק בבקרה בשטח והסברה ליחידות.
בין היתר, אחת הבעיות איתן מבקש הצבא להתמודד היא העובדה כי יחידות מיוחדות ומוכרות מקבלות יותר תשומת לב מאשר יחידות "אפורות" יותר שאינן נמצאות בכותרות ופעילותן לא תמיד מוכרת. לדברי הגורם ישנה פחות שביעות רצון בשל היעדר השיוויון בין היחידות, וישנו גם עקרון לפיו יש לחלק את התרומות באופן שוויוני בין היחידות השונות.
"לתת לגדוד עם כומתה צבעונית כזו או אחרת זה נתפס כמגניב יותר, ואנחנו רוצים שהלוחמים יקבלו טיפול זהה, וליצור תהליך של יצירת סטנדרט קבוע וסדר בנושא הזה. שאדם יושב בארצות הברית ורוצה לתרום, אז שמות כמו מגלן, דובדבן או שלדג יותר מדברים אליו מאשר גדוד בפיקוד העורף ואנחנו צריכים לנתב את זה בצורה שווה". בפרוייקט אחד שכבר יצא לדרך, גייסה 'הקרן לידידות' 9 מיליון שקלים שיועברו להקמת מועדונים אחידים במוצבים, וכן במסגרת פרוייקט 'אמץ לוחם' הורחבו באחרונה מספר היחידות שזוכות לתרומה קבועה.
בצה"ל התמודדו בשנה האחרונה עם שני אירועים מביכים הנוגעים בתרומות ליחידות, שהשפיעו אף הם על ההחלטה להקמת הגוף החדש באכ"א: בחודש ספטמבר שעבר אירח קצין מגדוד הסיור של חטיבת הנח"ל קבוצה של משפחות תורמים מארצות הברית, בהם גם קטינים בגילאי 10 עד 17. הקצין הורה לסגנו להקים, לבקשת ילדי התורמים, מטווח ארעי בשטח אש, בו ביצעו המשפחות ירי במספר כלי נשק. בעקבות האירוע הוגש כתב אישום נגד הקצין.
חודשיים קודם לכן, נרשם אירוע דומה בו ערכו בני משפחות של תורמים במתקן אדם הסמוך למודיעין אירוע בת מצווה, גם זאת בניגוד לפקודות. לחיילים המשרתים במקום ניתנה הוראה שלא לתעד דבר מחשש שמא ידלוף דבר האירוע, בו הוצגו לאורחים יכולות של יחידת הכלבנים "עוקץ" ומדריכי בית הספר ללוחמה בטרור. "איחוד הגופים והאירועים האלו הביאו אותנו להסתכל על הדברים בראיה אחרת, והבנו שאנחנו מסתבכים בפרשיות מיותרות ובאירועים שלא מוסיפים לנו כבוד" הוסיף הגורם הצבאי.
לדבריו, עוד לפני הקמת הענף, החלו בחודשים האחרונים באכ"א לנסות להתחיל ולהסדיר את עניין התרומות בצה"ל. "הסברנו מה מותר או אסור לתרום, ואם גילינו תרומות של וסטים שאסור לקבל בתרומה אז שינינו סדרים בעניין הזה, וגם הורינו על טיפול משמעתי במפקדים ואנחנו מקווים שהענף החדש יכניס את הצבא למעקב מדויק יותר".