הישג: ישראל מובילה את המאבק בהתפשטות המדבר

ועדת האו"ם למאבק במדבור ערכה את הכנס השנתי שלה בביתן הישראלי בתערוכה בינלאומית. בכנס הוצגו טכנולוגיות שפותחו בארץ, בין היתר על בסיס שיטות נבטיות קדומות

מקור ראשון
נעמה אנגל משאלי | 21/6/2015 9:36
תגיות: התפשטות המדבר, ישראל,או"ם
גאווה לחקלאות הישראלית בתערוכה הגדולה בעולם, 'אקספו 2015', שנערכה במילאנו: במסגרת היום הבינלאומי למאבק בהתפשטות המדבר שצוין ביום רביעי האחרון, בחרה ועדת האו"ם למאבק במדבוּר – סכנה המאיימת לכלות שטחים נרחבים בכדור הארץ - לקיים את הכנס השנתי שלה בביתן הישראלי בתערוכה, על רקע ההישגים הישראליים בתחום.

עוד כותרות ב-nrg:
- אלפים ליוו את דני גונן: "רצית לעזור ונרצחת"
- תושבים נגד אלמגור: "את לא עושה לנו טובה"
- שיבושים בלימודים במרכז: "נגיע גם להשבתה ארצית"
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

במסגרת התערוכה, הנערכת אחת לחמש שנים ועומדת השנה בסימן "מזינים את כדור הארץ, אנרגיה לחיים", מוצגים לראווה הפיתוחים החקלאיים ותעשיית המזון של 145 מדינות בעולם. מתוך הערכה לידע ולטכנולוגיה שצברו מומחים במדינת ישראל במניעת התפשטות המדבר בצפון הנגב, התארחו בביתן הישראלי בתערוכה יושב ראש הוועדה של האו"ם למאבק במדבור מוניק ברבוט, הכלכלן הסביבתי הראשי של הבנק העולמי רפאלו סרביצני, בכירים מהאיחוד האירופי, נציגי ארגון המזון והחקלאות של האו"ם ומומחים עולמיים בתחום ממדינות נמיביה, סנגל, קוריאה ואפגניסטן.
 
צילום: ארכיון קק''ל
שיטת השקייה מיוחדת נגד המדבור צילום: ארכיון קק''ל

אתמול (חמישי) התקיים בביתן הסמינר השנתי בנושא דחיקת המדבור, בשיתוף ועידת המדבור של האו"ם וארגון החקלאות והמזון. המומחים הישראלים הרצו בביתן לצד מומחים שפעלו בין היתר באפגניסטן, במונגוליה ובאפריקה, ופועלים יחד לשיתוף פעולה וידע במאבק זה.

המדבור הוא תהליך טבעי שבמסגרתו תופעות האופייניות לאזורים מדבריים מתפשטות לאזורים סמוכים ופוגעות ברמת הפוריות של הקרקע. על פי ההערכות, התהליך מתרחש כתוצאה משילוב בין ההתחממות הגלובלית ובין פעילות האדם. התופעה, שבעבר הייתה מיוחסת בעיקר למדינות עולם שלישי, מצפינה כיום ומטרידה יותר ויותר את מדינות אירופה, בעיקר בדרום איטליה ובספרד.

על פי נתונים שמפרסמת ועדת האו"ם למדבור, יותר מ-40 אחוזים משטח אדמות כדור הארץ הן יבשות ומצויות בסכנת הפיכה למדבר, ויותר מ-2 מיליארד בני אדם - כשליש מאוכלוסיית העולם - מתגוררים בשטחים שסכנת המדבור אורבת להם.

בישראל פותחו שיטות למניעת התפשטות התופעה, ואף להפיכת שטחים חצי מדבריים לשטחים פוריים, תוך חידוש טכנולוגיות נבּטיות עתיקות שהיו נהוגות בארץ ישראל במאה הרביעית לספירה. אחת השיטות הייתה הקמת לימנים, מערכת השקיה לאגירת מי שיטפונות, וכן יצירת גומחות מאורכות המווסתות ומסדירות זרימת מים על פני השטח. ישראל מייעצת למדינות אירופה בטיפול בתופעה החדשה מבחינתן, שותפה ברשת בינלאומית לניטור תופעות מדבור, חולקת ידע ומובילה מחקרים שונים. בנוסף שותפה ישראל במשלחות סיוע והדרכה למדינות העולם השלישי, והמומחים הישראלים הם משתתפים קבועים בכנסים של ארגון האו"ם למאבק בתופעה.
 
"המפגש היה משמעותי מאוד, ומדינות רבות מעוניינות ללמוד מהניסיון שלנו", סיפר ל'מקור ראשון' יצחק משה, מנהל מחלקת יער ושימור קרקע, וסגן מנהל מרחב דרום בקרן הקיימת לישראל. משה, הנחשב מומחה בעל שם עולמי למניעת תהליכי מדבור, הרצה בנושא בכנס במילאנו. "פעילותה של קק"ל לדחיקת המדבר באמצעות טכניקות נבטיות, מניעת סחף ונטיעת יערות לטובת האדם בנגב זיכתה את ישראל במוניטין עולמי כדוגמה ומופת למדינות רבות הנאבקות בתהליכי המדבור, המאיימים על אדמותיהן וכלכלתן".

לדברי משה התופעה עדיין ממשיכה לאיים על סְפר מדבר הנגב: "בשנים האחרונות נהנים תושבי הנגב מהתפתחות מואצת של העיר באר-שבע ויישובי הסביבה בתחומי ההיי-טק, התעשייה והתיירות. אך כל אלו לא היו מתקיימים ללא עבודות יזומות למניעת התפשטות המדבר באזור דרום הארץ, שעלולה לפגוע באדם ובצומח". הוא הוסיף כי "יותר מ-60 אחוזים משטחה של ישראל יושב על קרקע בעלת מאפיינים מדבריים. מאז קום המדינה השקיעה קק"ל משאבים רבים בשביל שתהליכי המדבור לא יכניעו את ההתפתחות בנגב".

למרות היותה של ישראל מובילה בתחום, לא רבים מודעים למאמצים המושקעים בו. משה מביא כדוגמה את היישוב מיתר שבצפון הנגב. "למרות הפעילות הרבה שנעשית בתחום, תושבי ישראל ואף תושבי הנגב עצמו אינם מודעים לחשיבות הרת הגורל של הצעדים האלו. כך למשל, בצעד שיזמה קק"ל הוקף היישוב מיתר בטבעת ירוקה של צמחייה גבוהה שמונעת סחף חולות ואדמה, ובכך גם את התפשטותו של המדבר אל תוך היישוב. בעקבות הטבעת הירוקה הזו היישוב מיתר יכול היה להתפתח ולהפוך לאחד היישובים המבוקשים והיוקרתיים ביותר בדרום הארץ".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...