לאחר 26 שנה: עזניית הנגב נצפתה בישראל
בפעם האחרונה שהעוף הדורס הנמצא בסכנת הכחדה כלל עולמית קינן בישראל השנה הייתה 1989: "מדהים לראות אותו בטבע"
ברוכה השבה: עשרים ושש שנים לאחר שנכחדה מהארץ נצפתה אמש עזניית הנגב על גג כלוב אקלום הנשרים בחי בר בכרמל. בפעם האחרונה שהעוף הדורס שבסכנת הכחדה כלל עולמית נצפה בישראל השנה הייתה 2001.עוד כותרות ב-nrg:
- אימה בטביליסי: דובים ואריות משוטטים ברחובות
- קוברה בחדרי האשפוז: מחאת הרופאים במצרים
כל התכנים הכי מעניינים -בעמוד הפייסבוק שלנו
יגאל מילר, אחראי רביית דורסים ברשות הטבע והגנים, היה זה שגילה אתמול לפנות ערב את עזניית הנגב שניסתה להכנס לכלוב הנשרים. הוא ואנשיו חשבו כי מדובר בעוף שברח מכלוב זמני בו שהו שלושה פרטים שחיים בשבי ומנסים להרבותן במקום, אך מהר מאוד התברר כי מדובר באזניית בר שלא גודלה בשבי. ייתכן שחשיפתו של העוף הנדיר, יכול להעיד על חזרתו של העוף שנכחד ולא נצפה עוד בישראל.

עזניית הנגב חזרה לישראל. אפשר כבר לברך ברוך שובך?
צילום: דיויד רזיק

נצפתה לאחרונה בארץ לפני 26 שנים.
צילום: דיויד רזיק
"יצאתי להאכיל את הנשרים וראיתי עוף מוזר עם ראש שטוח שלא ראיתי כאן משוחרר בעבר שפשוט עמד לידי" סיפר ל-nrg מילר. לדבריו "הנשר הופך לקטנצי'ק אל מול עוף שכזה. מוטת הכנפיים של העזנייה היא שלוש מטר וזה דבר מדהים לראות אותו ככה בטבע משוחרר. בשנות השמונים המין הזה נכחד מהארץ ומאז לא נצפה קינון שלו פה, זו הפתעה של ממש עבורנו".
בין שנת '96 ל-'98 נצפו אחרונות העזניות, חלשות ורעבות שנאספו בשל מצבן, האחת ליד קיבוץ חמדיה והאחרת ליד קיבוץ קטורה.
ברשות הטבע והגנים מספרים היום כי עזניות הנגב נכחדו מישראל כמקננות כבר בשנת 1989. עד קום המדינה היו ממרחבי הנגב הצפוני ומרכז מדבר יהודה בצפון ועד הרי אילת, עשרות זוגות של עזניות נגב מאוכלוסייה שזוהתה ע"י פרופ' היינריך מנדלסון ז"ל והוכרה בעולם כתת מין הנקרא ע"ש הנגב: Torgos tracheliotus negevensis. תת המין היה נפוץ גם בחצי האי ערב.
בשלושים השנים האחרונות חלה ירידה דרסטית באוכלוסיית המין בכל תחום תפוצתו ונותרו ממנו בכל אפריקה והמזרח התיכון כ-5,700 פרטים בלבד, כאשר גורם ההכחדה העיקרי הם הרעלות כנגד טורפים.
בשמורת חי-בר כרמל מקננים כיום נשרים שחזרו לכרמל בזכות השבתם במסגרת פרויקט פורשים כנף לאחר הכחדה והיעדרות של עשרות שנים (למן שנות ה-1950). ברשות הטבע והגנים וחי-בר כרמל מזמינים את הצפרים וחבבי הטבע לבקר בשמורה תוך תיאום ובדיקה האם העזנייה הנדירה עדיין מתארחת באיזור.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg