מח"ט עציון מסכם שנה מאז נחטפו הנערים

הזיכרונות שמלווים אותו, הביקורת והלקחים שהופקו וסיכול תשתיות נוספות לחטיפת ישראלים. "אני בטוח שבעתיד נדע לפעול טוב יותר באירוע כזה", אומר מפקד חטיבת עציון, אלוף־משנה עמית ימין, בראיון מיוחד - שנה לרצח שלושת הנערים

מקור ראשון
יוחאי עופר | 29/5/2015 15:30
תגיות: מפקד חטיבת עציון,חטיפת הנערים
שנה לאחר פיגוע החטיפה שבו נרצחו גיל־עד שער, נפתלי פרנקל ואייל יפרח ז"ל. אל"מ מפקד חטיבת עציון, עמית ימין, מתקשה  לשכוח את הטלפון שצלצל בחדרו עם הבשורה. במרחק מאתיים מטרים ממפקדת החטיבה בלב גוש עציון, שבה היה באותן שעות אל"מ ימין, נחטפו שלושת הנערים בידי שני מחבלי חמאס.

כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

גם היום, הפיגוע עדיין צרוב בזיכרונו. "זה מלווה אותי, ואני זוכר את זה כל הזמן", הוא מתאר. "אני זוכר היטב כמעט כל שלב, החלטה או דילמות שליוו אותנו, אף שאלו היו 18 ימים ארוכים. זה אירוע מצמרר שעד היום דעתי לא נחה ממנו, ואני מניח שהוא ילווה אותי כל חיי. יש חשיבות גדולה לכך שמצאנו את הגופות. זה לא מקהה את תחושת הכישלון, אבל אם המבצע לא היה מסתיים ואם לא היינו מוצאים את הנערים לפני 'צוק איתן', זה היה גורם לטלטלה במדינה ומשפיע על המורל הלאומי".

על פיגוע החטיפה שמע אל"מ ימין בזמן ששהה בחדרו בחטיבה. בסביבות השעה שש בבוקר, כ־12 שעות אחרי ששלושת הנערים נחטפו, החל הטירוף. בתחילה הוא עודכן על היעדרותם של גיל־עד שער ונפתלי פרנקל ז"ל, תלמידי ישיבת 'מקור חיים' בכפר עציון. בהמשך היום הגיע גם הדיווח על היעלמות השלישי, אייל יפרח ז"ל, תלמיד ישיבת 'שבי חברון'.

תוך דקות הגיע המח"ט לישיבה והחל בתחקור חבריהם של הנערים. אחרי התשאול הוא הבין שהשלושה כנראה לא נעלמו סתם. תחושות הבטן שלו, כמו של מפקדים בכירים נוספים, היו לא טובות והם פתחו בסריקות. שלושה שבועות אחרי החיפושים נמצאו הגופות. אל"מ ימין ישב אז בדיון בחטיבה. כשהגיע הדיווח הראשוני הוא עזב הכול ומיהר לשטח, שם סגר מעגל בתחושות מעורבות.
 
צילום: עודד קרני
''יש חשיבות גדולה לכך שמצאנו את הגופות''. מח''ט גוש עציון עמית ימין צילום: עודד קרני
''בדרך כלל דברים כאלה נפתרים בבוקר''. גיל-עד, נפתלי ואייל ז''ל

לבד משיחת הטלפון המוכרת למשטרת ישראל ובה הקריאה 'חטפו אותי', גם התנהלות חטיבת עציון זכתה לביקורת בתום המבצע. כתב חדשות 10, רועי שרון, פרסם הקלטות של שיחות שקיים אופיר שער, אביו של גיל־עד ז"ל, עם המוקד האזרחי של אפרת וחמ"ל החטיבה. סמלת המבצעים נשמעת כמי שמנסה להרגיע בתחילה את המוקד האזרחי, ובהמשך גם את האב שצלצל עשרות פעמים באותו לילה בניסיון להעיר את המערכת כדי שתפעל לאיתור בנו. "בדרך כלל דברים כאלו נפתרים בבוקר", היא הבהירה לאב המודאג, שניסה להתעקש ולהסביר ללא הצלחה שמדובר בילד אחראי. בצה"ל מחו על הביקורת וטענו כי החיילת טיפלה בדיווחים שקיבלה והפעילה כוחות בשטח, אך אל"מ ימין העיד בעצמו לאחר הפיגוע כי עודכן על הדיווחים רק בשש בבוקר.

אתה חושב שפעלתם נכון מרגע שקיבלתם את הדיווח הראשוני?
"למדנו המון תוך כדי המבצע ובמהלכו, וגם אחריו. הדילמות שליוו אותנו נלקחו בחשבון. אני בטוח שבעתיד נדע לפעול טוב יותר אם נפגוש אירוע כזה, ואני חושב שבסך הכול המערכת כולה פעלה בצורה טובה מאוד מאז שהאירוע התרחש".

לא משתלם לחטוף

השנה החולפת הייתה עמוסה בחטיבת עציון. תחילתה עם מבצע 'שובו אחים' והסריקות לאיתור גופות הנערים במשך שלושה שבועות, ומיד אחר כך מבצע 'צוק איתן'. ביהודה ושומרון עסקו באותם ימים בעיקר בקליטה של כוחות מילואים ושחרור היחידות הסדירות ללחימה ברצועה שנמשכה חמישים יום, אך גם בשטח הורגש המבצע עם עלייה בהפרות הסדר והניסיונות לבצע פיגועי טרור נוספים. אחד החששות הגדולים היו אז כי שני המחבלים שחטפו את הנערים, מרוואן קוואסמה ועמאר אבו־עיישה, שבאותם ימים עדיין התחבאו בחברון, ינסו לבצע פיגוע קטלני נוסף.

בהמשך, רצח הנער מוחמד אבו ח'דיר גרם למתיחות מוגברת בירושלים שהשפיעה על עוטף ירושלים ועל גוש עציון. אווירת הפיגועים הורגשה מאוד בשטח. כמה אירועים נרשמו, בהם פיגוע דריסה באל־ערוב שבו נפגעו שלושה לוחמים מגדוד 'דוכיפת' ופיגוע דקירה שבו נרצחה דליה למקוס ז"ל בצומת אלון שבות. רצח הנערה אירע בתחנת ההסעה בסמוך למקום שממנו נחטפו הנערים, מה שעורר את הגזרה כולה.
 

צילום: סוכנות
''למדנו שזה דורש מאיתנו להכיר את השטח''. צה''ל בחיפושים אחר הנערים החטופים בחלחול צילום: סוכנות

"יש גם לא מעט ניסיונות שהצלחנו לסכל, בעיקר במרחב צומת הגוש", מבהיר אל"מ ימין. לדבריו, בשטח ישנה אווירה חריגה של טרור מאז פיגוע החטיפה. "הרוב המכריע של הפיגועים הללו זה לא טרור של תשתית, אלא חבר'ה שמבצעים פיגועים קלים עם אמצעים פרימיטיביים כמו סכין או רכב, והם יכולים להיות קטלניים".

פיגוע החטיפה השפיע גם על התושבים הפלסטינים בחברון. מאז האירוע התגברה פעילות צה"ל במקום. במבט לאחור לא כולם בטוחים שהפיגוע השתלם. יש בהם מי שטוענים שבדיעבד הביאה החטיפה יותר נזק מתועלת. בשעות החיפושים אחרי ניב אסרף, אותו חייל שבדה יחד עם חברו סיפור חטיפה בערב פסח האחרון, שמעו הכוחות הסורקים מסרים המעידים על הרתעה. הפלסטינים לא גאים בפיגוע החטיפה, והוא בעיקר הגביר את החשש שלהם מפני אירוע דומה, כפי שמעידים קצינים בשטח. "הם מבינים מה המחיר שהם עלולים לשלם, ולא רוצים אירוע כזה עוד פעם. כשאני חיפשתי את ניב אסרף הם שיתפו איתי פעולה וניסו לעזור לי", סיפר קצין שהשתתף בסריקות.

החיפושים אחר ניב אסרף היו גם הזדמנות בשטח לבחון את הלקחים שהפיקו בצבא. לדברי אל"מ ימין, ההבנה אלו אזורים לכתר הייתה טובה יותר, וכן שיתוף הפעולה מול חטיבת יהודה. "הבנו טוב יותר מה מצופה מכל אחד בכל שלב, ואת חשיבות שיתוף הפעולה שלנו עם האזרחות כמו יחידת החילוץ של גוש עציון. למדנו שהשילוב הזה מוסיף המון כוח".

למדת דברים חדשים מאז החטיפה?
"הלמידה מתמשכת כל הזמן. איך משדרגים את העבודה או את ההקשרים של היכרות השטח, למדנו שזה דורש מאיתנו עוד התקדמות - להכיר את השטח הפתוח ואיפה יש מערות או שטחים חקלאיים. בעיקר למדנו שהרבה מאוד תלוי בתגובה של הכוח בקצה, והבנו שצריך שהכוחות המבצעיים יהיו חזקים יותר".

יותר אוטובוסים בגוש

פיגוע החטיפה, הסיוט הגדול של צה"ל, יצא לדרך בהפתעה גמורה. קוואסמה ואבו־עיישה הצליחו להערים על הצעירים שביקשו להגיע למרכז הארץ, ו־18 ימים של חיפושים נרחבים הסתיימו עם מציאת גופות השלושה בחלקת אדמה, מרחק קילומטרים ספורים משם. זה היה פיגוע מתוכנן היטב, אך במהלכו התרחשה שורה של תקלות.

בחמאס קיוו לחטוף ישראלי אחד ולהתמקח עליו תמורת אסירים פלסטינים הכלואים בישראל, אך שלושת הנערים שעלו לרכב שיבשו את תוכניות של המחבלים, ואלה בחרו להוציא אותם להורג תוך דקות בעודם יושבים בספסל האחורי של רכב היונדאי הגנוב. כתב האישום שהוגש נגד חסאם קוואסמה, מי שעמד בראש התשתית שביצעה את הפיגוע, מלמד כי לפיגוע קדמה שורת הכנות, כאשר מטרת החטיפה הייתה להביא לשחרור אסירים. על קוואסמה נגזרו שלושה מאסרי עולם ותשלום פיצוי של 250 אלף שקלים לכל אחת משלוש המשפחות.

חודשיים לפני הפיגוע נפגשו חוסאם ומרוואן קוואסמה, ובמקביל גויס עמאר אבו־עיישה. פיגוע החטיפה תוכנן לצאת לפועל באזור גוש עציון, בשל הקרבה לחברון. אותרו שני מקומות ברחבי חברון להסתרת החטוף, ונקבעו מועדי העברתו ממקום למקום. חוסאם קוואסמה היה אמון על מימון הפיגוע, אספקת כלי הנשק וכן מזון ומים למקום המסתור, ואילו מרוואן ועמאר נדרשו לבצע את החטיפה עצמה.
 

אינפוגרפיקה: הילה גנץ
חוטפי הנערים אינפוגרפיקה: הילה גנץ
צילום: דובר צה''ל
הבית בו חוסלו המחבלים צילום: דובר צה''ל

פעילי חמאס ברצועת עזה שיגרו למשפחת קוואסמה בחברון, באמצעות שליחים, סכום של 150 אלף שקלים. בכסף זה נרכשו שני כלי הרכב, אחד לחטיפה ואחד למילוט, שני רובים מסוג M16, שני אקדחים ותחמושת. בין החוטפים לחוסאם נקבע סימן מוסכם שאמור היה להופיע בשרטוט על תמרור, ובאמצעותו אמור היה האחרון לדעת כי הפיגוע אכן צלח ולהתחיל באספקת מזון ושתייה למקומות המסתור שנקבעו מראש, ולדאוג לאבטחתם מפני הכוחות הישראליים.

את הפיגוע הובילה חוליה של חמאס חברון. תשתית הטרור המיומנת בעיר מטרידה את מערכת הביטחון זה שנים. בשנה האחרונה, גם לאחר מבצע 'שובו אחים', חשף צה"ל פעילות ענפה של תשתית חמאס בעיר ובכפרים הסמוכים, עד אזור צפון השומרון. השנאה לישראל מורגשת ברחוב, וכלי רכב צבאיים סופגים אבנים ובקבוקי תבערה בכל ביקור בכפרים. במעצרים נחשפו אמצעי לחימה רבים שכוונו לא רק נגד חיילים ואזרחים ישראלים, אלא גם נגד מנגנוני הביטחון הפלסטיניים. ישראל החרימה בשנה האחרונה מאות אלפי שקלים שיועדו לטרור ולמימון תשתיות חמאס וקניית אמל"ח. גם היום ממשיכים בצה"ל לטפל בשאריות מבצע 'שובו אחים', וכספי חמאס שמועברים למשפחות המחבלים מוחרמים אחת לתקופה.

במערכת הביטחון יודעים היטב שחמאס חברון לא נח לרגע, ומאז פיגוע החטיפה עוסקים שם רבות בסיכול פיגועים דומים ובהכנות לאירוע דומה שיכול להפתיע בדיוק כמו בקיץ שעבר. בחטיבת עציון, הנושקת לחברון, זוהו השנה ניסיונות נוספים להוצאת פיגועי חטיפה בפועל. רמת הבשלות של תשתיות הטרור היו שונות אמנם, אך המגמה ברורה. "סיכלנו שתי תשתיות של חטיפה ברמת בשלות כזו או אחרת, אבל לא בהיקפים גדולים", חושף אל"מ ימין. "אנחנו כל הזמן מנסים להתמודד ולשכלל את המענה ומתרגלים את עצמנו הרבה יותר, כולל דימוי של פיגועי חטיפה כדי שאם באמת יתרחש אירוע - המענה והתגובה יהיו מהירים יחסית".

אחד הלקחים שהופקו הוא הצורך בהצבת מצלמות רבות יותר בשטח, במטרה להגביר את יכולת המעקב אחרי
תנועות חשודות. בשנה האחרונה מוצבים גם יותר חיילים בתחנות ההסעה, כדי להגביר את הביטחון. התרגילים בשיתוף האזרחים גדלו, וכיתות כוננות ופלוגות הגנה מרחבית (הגמ"ר) אומנו בשנה האחרונה בהיקפים נרחבים שלא נרשמו כבר עשור. בפיקוד מרכז החליטו להשקיע בכוחות שאמורים לתת מענה בזמן חירום, שעשוי להתפרץ ברגע, ולעתים גם להיות הכוח הראשון בשטח. "הסיפור הזה של מצב חירום מעסיק אותנו כל הזמן", מוסיף מפקד חטיבת עציון.

בידוק רכבים פלסטיניים מזדמנים על הצירים הפך תדיר יותר, ובהתיישבות ביצעו מהלכים משמעותיים אחרי הפיגוע. בגוש עציון הגבירו באופן ניכר את תנועת האוטובוסים בניסיון לצמצם את השימוש בטרמפים. מסלולי האוטובוסים הורחבו, קווי לילה נוספו ו־200 אוטובוסים נכנסים מדי יום לאזור הגוש - מספרים שלא נראו בעבר.

במקביל הורה מפקד אוגדת איו"ש, תא"ל תמיר ידעי, על הקמת יחידת סיירי שטח אזרחיים, שאליה יגויסו מתיישבים מקומיים בכל אחת מהחטיבות המרחביות. האזרחים אמורים להביא איתם ערך מוסף לסריקות בשטח פתוח, על סמך ניסיונם האישי והיכרותם עם המרחב. הקמת היחידה מבוססת על שיתוף הפעולה של צה"ל עם מורי דרך שהצטרפו לחיפושים ולסריקות אחרי שלושת הנערים. אותם אזרחים הצליחו לגבש אז תוכנית מיוחדת לסריקות, וזו הניבה פירות תוך יום וחצי במציאת הגופות.

צילום: מאיר דויטש, תנועת רגבים
פיגוע בצומת גוש עציון צילום: מאיר דויטש, תנועת רגבים
גולני רוצים להישאר

במהלך מעצרים וסריקות שביצעו כוחות הביטחון בשנה האחרונה בערים הפלסטיניות ובכפרים, נמצאו מחבלים וכלי נשק. מחבלי חמאס לא חדלו מאז מבצע 'שובו אחים' מניסיונות להוציא לפועל פיגועים. חברון כמו חברון, פועלת בלי הפסקה לייצר טרור. בחדרי החקירות של השב"כ סיפרו אלו שנעצרו כי תכננו להוציא לפועל פיגועי ירי, דקירה, וגם ניסיונות לשחזר פיגועי חטיפה דוגמת זה של הקיץ שעבר.

לוחמי חטיבת גולני, שלא ביקרו שנים ארוכות ביהודה ושומרון, ביקשו עכשיו לא לעזוב. מי שפעלו בעיקר בגבול הצפון וברצועת עזה, לא פקדו את מחנות הפליטים והערים הפלסטיניות ביהודה ושומרון. גרף התעסוקה המבצעית של החטיבה סימן כבר מזמן את בואם של חובשי הכומתה החומה לשטחים, גם בלי קשר לפיגוע החטיפה, ולפני כשבועיים, כשנקראו בחזרה לאזור החרמון לאחר שלושה חודשים בעיר האבות, נרשמה אכזבה קלה.

"הגזרה הצפונית מאוד מאתגרת, וזה מעניין כי שם כשמתפוצץ משהו אתה יודע שזה חיזבאללה. פה, למרות שזה על אש נמוכה יותר, האינטנסיביות הרבה יותר גבוהה", מסביר קצין בכיר בגולני, ומוסיף כי המעצרים והפעילות הרבה בלילות בערים הפלשתיניות והמפגש עם מחבלים חמושים, מעוררים בקרב הלוחמים עניין גובר. "חברון מלאה באמצעי לחימה. ירי צרורות בחתונות נמשך דקות ארוכות. כמעט בכל מעצר שלנו נמצאים בבתי המחבלים גם כלי נשק, ובעיקר חומרי תעמולה של חמאס".
 

צילום: עודד קרני
''הצלחנו לעצור מהר יחסית מבצעי פיגועים''. מח''ט גוש עציון עמית ימין צילום: עודד קרני
צילום: נתי שוחט / פלאש 90
''ביצענו את מה שלמדנו מחטיפת הנערים''. החיפושים אחר ניר אסרף צילום: נתי שוחט / פלאש 90

משכונת תל רומיידה נראה מרכז העיר חברון פרוש כמו על כף היד. החיים בעיר שוקקים והרחובות הומים מפעילות, איש איש בשגרת יומו. מעל פני השטח חברון משדרת שקט, אך הוא מתעתע מאוד. גם בשנה שעברה, באותה תקופה בדיוק, נראה היה כי השקט הגיע לעיר, אך פיגוע החטיפה שינה את תמונת המצב. המסחר בעיר בלתי פוסק, ובמפעלים אפשר למצוא גם בשעות הלילה המאוחרות מאות פועלים במשמרת. בין 40 ל־45 אחוז מהתוצר הלאומי הגולמי של הרשות הפלסטינית (כולל רצועת עזה) מרוכזים בחברון.

בשעות הלילה יורד שקט על העיר בשעה מוקדמת יחסית. תושביה, מוסלמים אדוקים ברובם, אינם מבלים בבתי קולנוע או במועדונים, הנמצאים עבורם מחוץ לתחום. "אנחנו יכולים למצוא בן אדם שהוא יעד למעצר במפעל, ויחד איתו עוד 700 עובדים", אומר הקצין. "כדי שהשקט יישאר אנחנו נדרשים לתחזק אותו כל הזמן".

על רקע ההסלמה האפשרית ביהודה ושומרון, נערך לפני כשבועיים תרגיל נרחב בחטיבה המרחבית יהודה, והוא כלל בין היתר עיסוק רחב בכל נושא החטיפה. שינוי אחד שכבר בא לידי ביטוי בחמ"ל החטיבה, ועשוי להפוך את זמן התגובה למהיר הרבה יותר, הוא הצבת נציגי משטרה ושב"כ בצמוד לקציני החטיבה. זאת בניגוד לעבר, כשהקשר נעשה בעיקר בשלט רחוק וכתוצאה מכך אירעו לא פעם קצרים בתקשורת שהובילו למתיחות בין גופי הביטחון. במקביל לייצוג של גופי הביטחון המקבילים לצה"ל יושב בחמ"ל גם נציג של הפרקליטות הצבאית, שאמור לסייע בהחלטות מורכבות שיש בהן שאלות משפטיות.

גם בחטיבה השכנה, בפיקודו של אל"מ ימין בוצעו מהלכים דומים. "הגברנו בצורה דרמטית את תרגול הכוחות, כולל זה של מפקדת החטיבה, כדי לעבור מהר יותר ממצב של ביטחון שוטף למצב חירום". לדבריו, מערך המילואים של החטיבה עבר כמה אימונים במהלך השנה החולפת, כדי שאנשיו יהיו טובים ומיומנים יותר בעתיד.

"שכללנו את היכולת לפרוס חסמים מהירים, והצלחנו לעצור מהר יחסית מבצעי פיגועים. אבל זה עדיין לא הרמטי, ואנחנו כל הזמן שואלים את עצמנו מה עוד אפשר לעשות, בייחוד כדי לצמצם פיגועי דריסה. מרקם החיים בגוש עציון הוא תופעה ייחודית, והקשר בין ההתיישבות והאוכלוסיה הפלסטינית יכול אמנם להיות מודל לדו־קיום, אבל זו גם הזדמנות עבור מי שרוצה לייצר טרור כי בתוך שנייה מסיטים את ההגה ופוגעים במתיישב".

בראייה רחבה של שנה לאחור, האם הרגשת שהתנהלות המשפחות מחזקת אתכם בכך שלא ביקרו את המערכת ותמכו בכם?
"אני עדיין בקשר עם המשפחות. אפשר להתפעל מהתנהלות המשפחות שהפיחו רוח במפרשים. ראיתי את בני המשפחות כשביקרו פה ואני זוכר מה הם אמרו תוך כדי המבצע וגם אחריו, וזה היה מחזק ומרגש. הגענו פה, העם כולו, לרמה של אחדות שלא הייתה כאן".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

המומלצים

מרחבי הרשת

פייסבוק