מורשתו של אורי אורבך מקווה לזכות לאריכות ימים

אורי אורבך ז"ל העלה את קרנו של המשרד לאזרחים ותיקים ופרויקט 'שלישי בשלייקס' זכה להצלחה חסרת תקדים. בטקס חילופי השרים העבירה אלמנתו מיכל את השרביט לשרה הנכנסת גילה גמליאל. "אני מקווה שהיא תמשיך בדרכו", היא אומרת

מיכאל טוכפלד | 22/5/2015 15:06
תגיות: שלישי בשלייקס,אורי אורבך
ביום ראשון שעבר, טרם הרכבת הממשלה החדשה, שלחה מיכל, אלמנתו של אורי אורבך ז"ל, מכתב לראש הממשלה נתניהו. "רציתי לספר לו מה אורי עשה, ולדבר על לבו שימנה למשרד לאזרחים ותיקים מישהו שאכפת לו", היא מסבירה השבוע ל-nrg.

כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

בימיו הטרופים של המשא ומתן הקואליציוני איש מהפוליטיקאים לא נשא את עיניו למשרד שאורי אורבך הצליח בחן כה רב להעלות לפסגות תודעה חסרות תקדים, ומילה אחת לא נאמרה על האוכלוסייה המבוגרת. "אורי תמיד הסביר בעיניים בורקות שזו זכות לטפל במשרד הזה", נזכרת מיכל. היה חשוב לה להציג בפניו מעין סיכום לפעילותו הענפה של השר החרוץ שהוביל מהפכה שקטה ביחס לאזרחים הוותיקים, והיא גם שיתפה את עיקרי הדברים בדף הפייסבוק שהוקם לזכרו של אורי, "מספרים על אורי אורבך".

 
צילום: ראובן קסטרו
קיבלה את המשרד מאשתו של אורי, מיכל. גילה גמליאל צילום: ראובן קסטרו

אלא שנדמה היה שהמשרד המיותם יינתן למי מהח"כים כפרס ניחומים. מספר ימים לאחר מכן, בדקה התשעים, התקיימה השבעת הממשלה בכנסת. מיכל התייצבה במשכן, היה לה חשוב לייצג את אורי. למשרד התמנתה לבסוף חברת הכנסת גילה גמליאל מהליכוד.

למחרת ביום שישי אחר הצהריים זכתה מיכל לטלפון מהשרה החדשה. "היא סיפרה ששמעה כמה אורי עשה למען האזרחים הוותיקים וכמה הצליח בתפקיד, והזמינה אותי להגיע לטקס חילופי השרים. הייתה שיחה נעימה מאוד", מספרת מיכל. בכל שאר המשרדים, כמקובל, קיבל השר החדש את המשרד מידיו של זה היוצא. "היא החשיבה את העובדה שהיא מקבלת ממני את המשרד באופן סמלי כמי שמזדהה עם דרכו של אורי", אומרת מיכל.

בסטטוס שפרסמה מיכל לאחר הטקס שנערך השבוע כתבה: "היום בטקס כניסתה למשרד, פנתה אליי השרה גילה גמליאל ברגישות ובכבוד והזמינה אותי לשבת לצדה יחד עם מנכ"ל המשרד לאזרחים ותיקים, גלעד סממה. במחווה אנושית יפה ופשוטה, הציעה לי לשאת דברים על חזונו של אורי במשרד. השרה הבטיחה להמשיך את העשייה למען הוותיקים, גם בפעילות בין-דורית, ובנוסף לעסוק בקידום השוויון המגדרי והמגזרי וקידום הצעירים. כולם אמרו לה שאם תתאהב בנושא כפי שאורי עשה, הצלחתה מובטחת".

בתום הטקס העניקה מיכל לשרה גמליאל את הספר 'מתקן החלומות' של אורי, "בברכה להגשמת חלומות ובאיחולי הצלחה בתפקיד החשוב", נימקה. 
לא נצבעים באפור של הזיקנה

ביום שלישי אחר הצהריים, בעוד אילנה מסיימת להתארגן, יענקל'ה דולינסקי לובש את המכנסיים עם השלייקס והשניים יורדים למטה אל הרחוב. בתוך כמה דקות מגיעים החברים, מוטי ושוש לוי, והרביעייה מפליגה מביתם בתל אביב אל הסינמה סיטי ברמת השרון. שם אני פוגש אותם, מעיף מבט ביענקל'ה ואומר לו: "אם אורי אורבך ז"ל היה רואה אותך היה מאוד גאה בך!" יענקל'ה לא מתבלבל: "אמרו שיום שלישי זה בשלייקס אז חייבים ללבוש שלייקס, לא? חוץ מזה, כמי שהיה לו בית אופנה אני אומר לך ששלייקס זה גם אופנתי וגם נוח..."
 

יח''צ
רווה נחת מהפרוייקט. אורי אורבך יח''צ

עם שלייקס או בלי, 'שלישי בשלייקס' הוא השם הכל-כך אורי-אורבכי של המבצע שיזם השר לאזרחים ותיקים, שכבר יכול להירשם כהצלחה גדולה. גם מעל לסיסמה שניתנה למבצע מרחפת רוחו של אורבך - "תופסים אותך נהנה". אכן, הסינמה סיטי הומה אדם, לפחות מחציתם הם מי שנוהגים לכנות בני הגיל השלישי. חלקם מתלבטים איזה סרט כדאי לראות היום, חלקם כבר החליטו ועומדים בקופות כדי לקבל כרטיס ב-10 שקלים, ואלה שכבר רכשו מבלים את זמנם על כוס קפה וקרואסון.

'שלישי בשלייקס' הוא יום התרבות, הצרכנות והפנאי של האזרחים הוותיקים. ברחבי הארץ מוענקים להם מגוון הטבות והנחות על בילויים, פנאי, תרבות, שופינג ו"כל מה שטוב בחיים", אומר מנכ"ל המשרד לאזרחים ותיקים גלעד סממה. הפרויקט מופעל באמצעות חברת 'סטייל' המתמחה בניהול מועדוני לקוחות והפעלתם שזכתה במכרז, וכל תכליתו לעודד את האזרחים הוותיקים לצאת מהבית, לצרוך פעולות תרבות ופנאי ולקבל הטבות מבתי עסק שונים.

"אורי רצה שאנשים ירצו להיות כבר אזרחים ותיקים וליהנות מההטבות. מדובר בתפיסת עולם שלפיה אזרח ותיק זכאי לחיים מלאי עניין ופעילות. נעשה כאן שינוי תדמית גם בעיני הוותיקים וגם מצד הציבור כלפיהם", מסבירה מיכל, אך מדגישה כי אמנם מדובר בפרויקט הדגל שהפך למותג, לצד פרויקטים רבים נוספים, אבל "זה לא רק הסרט בעשרה שקלים, אלא מדובר ביציאה מהבית ובמפגש עם חברים. יש אנשים שלא הלכו לסרט עשרים שנה ועכשיו התחילו ללכת לסרטים, למוזיאונים, ויום שלישי הפך ליום שנותן אור לכל השבוע שלהם".

השם 'שלישי בשלייקס' הומצא על ידי תמר, בתו של אורי אורבך, במהלך סיעור מוחות משפחתי בשולחן שבת. באחד הימים שלחה תמר לאביה מסרון בווטסאפ: "זו הפעם האחרונה שאני הולכת לסינמה סיטי ביום שלישי. תשלוט בגמלאים שלך..." אורי בתגובה הולמת קרא לגמלאים: "הציפו את המקום". את הדו-שיח הזה העלה לאחר מכן לדף הפייסבוק וכתב: "תמר אורבך, ממש במקרה הבת שלי (ומתנדבת עם קשישות), גם המציאה את הביטוי 'שלישי בשלייקס', וגם סובלת עכשיו מהפרויקט. יש נחת".

סממה מספר לנו שהמבצע שנתן את ההשראה לשלישי בשלייקס התקיים שנה קודם לכן. שמו היה 'סבא סרט'. "ישבנו יום אחד ודיברנו על הדרך המוטעית שבה אזרחים ותיקים נתפסים בעיני הציבור. כששומעים 'קשיש', מיד חושבים על נזקקות, חולי, רווחה, ובכלל בתקשורת הם מוצגים כאוכלוסייה מאוד חלשה", הוא מספר על תחילת המהלך.

  

צילום: יוסי אלוני
החיים הם לא שחור ואפור. אילוסטרציה צילום: יוסי אלוני

"אבל התמונה כל כך שונה. תוחלת החיים מתארכת, אנשים ותיקים הם פעילים ולא נצבעים באפור ובשחור של זקנה. הצבנו לעצמנו מטרה מרכזית להציג את האזרחות הוותיקה על שלל גווניה, לגרום לאוכלוסייה הכללית הצעירה יותר להבין שיש כאן אנשים חיוניים, אך לא רק להם אלא גם לוותיקים עצמם - שגם הם יתפסו את עצמם ככאלה. את שינוי התודעה עושים באמצעות האוכלוסייה הצעירה יותר השולטת בעולם התקשורת.באחת השיחות בארבע עיניים, אורי זרק משפט: 'אני צריך שיראו אותם מבלים! שיבואו לראות סרטים תמורת מטבע'. ואז התחלנו לגלגל את הרעיון כיצד להביא אותם למקומות הבילוי במאסות".

כאשר רוצים, מוצאים גם תקציב. המבצע יצא לדרך בשם 'סבא סרט', ללא מסע פרסום, לחמישה ימי שלישי ביולי 2013. "ביום השני או השלישי גילינו תנועה מאסיבית של האזרחים הוותיקים בכמות שלא שיערנו. חשבו שיקנו 5,000 כרטיסים וקנו 30 אלף. הבנו שעלינו על משהו", אומר סממה.

וכך הכריז המשרד על יום שלישי כיום התרבות והפנאי של האזרחים הוותיקים. לפעילות הקולנועית נוספו אתרי המורשת והמוזיאונים שהונגשו לוותיקים. גם 'יד ושם' פתחו במיזם משלהם לביקורים יזומים של אזרחים ותיקים.
"אורי הגיע למשרד ושאל 'מה דעתכם על השם שלישי בשלייקס?'", נזכר סממה. "מיד הבנתי שיש לנו מותג מנצח. זה ממתג היטב את מה שרצינו להגיד. שמים את השלייקס ויוצאים לבלות. אנחנו 'תופסים אתכם נהנים'".

"נהיה פה צפוף"

על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה אוכלוסיית האזרחים הוותיקים בישראל מונה 870 אלף איש. מאז שהושק המיזם ביולי 2014 נמכרו במסגרתו יותר מ-330 אלף כרטיסי קולנוע. המספרים עולים מחודש לחודש. הסרטים הישראליים זוכים להצלחה גדולה יחסית בקרב ה"שלייקרים" ובחודשיים האחרונים צפו בהם יותר מ-11 אלף איש.

התוכנית כולה לוותה במסע פרסום שנועד להוציא אותם מהבית. כך למשל, כמעט כל המוזיאונים בארץ פתוחים לפניהם כשעלות כרטיס הכניסה נעה בין חמישה לעשרה שקלים. עיתונים שונים מעניקים הנחות משמעותיות ואחת מחברות הסלולר מפעילה הדרכה בת 45 דקות למבוגרים בהפעלת סמארטפונים וטאבלטים במרכזי השירות שלה בימי שלישי, בחינם.
  

באדיבות קולנוע לב
סרטים ישראלים זוכים להצלחה. אפס ביחסי אנוש באדיבות קולנוע לב

ברטה מחברת 'סטייל' משיבה לתמיהה מה לקשישים ולפייסבוק או לטאבלט: "יותר מ-150 איש השתתפו בהדרכות הללו לאחר שנרשמו באתר החברה", היא אומרת. "זה בכלל לא נכון שאין להם גישה למדיה הדיגיטלית. אנחנו מקבלים הרבה כניסות של גילאי 60 ומעלה לדף שלנו בפייסבוק, מספיק לקרוא את התגובות שלהם כדי להבין שהם בהחלט מעורים".

'שלישי בשלייקס' הוליד תת-מבצע – 'אילת בשלייקס'. המשרד נענה להזמנת ראש עיריית אילת ובמשותף הריצו מבצע בחודשים ינואר ופברואר - חודשים די מתים מבחינת התיירות באילת - שבהם ניתנו לקשישים מחירי שהייה נמוכים ושלל פעולות תרבות ובילוי בכעשרים בתי מלון בעיר.

"במקום אלף שצפינו, הגיעו 3,500", מספר המנכ"ל סממה. ואיך התגובות? "אנחנו מקבלים תגובות מצעירים, בדיוק כמו שרצינו. גם מנכ"לי משרדי ממשלה משבחים את מה שעשינו, זה משהו תודעתי המורגש בכל מקום. זה הפך למותג המצליח ביותר השנה. אבל התגובות המרגשות ביותר באות מאותם אזרחים שאומרים או כותבים לנו בפייסבוק שסוף סוף הם יוצאים מהבית. 'זקפתם את קומתנו. סוף סוף מתחשבים בנו'. היו שקראו לזה 'נוהל יום ג'' ויוצאים בקבוצות".

ואכן, בבית הקפה שבסינמה סיטי יושבת קבוצה כזו. שמעון ומאירה מהוד השרון, צביקה ובת-עמי ירון מרמת גן ויהודה מאבן יהודה. זהו נוהל יום ג' שלהם. עד שיתחיל הסרט 'העוגה', הם מחסלים עוגה משלהם יחד עם הפוך גדול בלי סוכר. לבת-עמי יש דווקא ביקורת: "עד שהתחיל המבצע 'שלישי בשלייקס' היינו באים לכאן והיה תענוג. לא היה עומס והייתה חניה בשפע. עכשיו אנחנו באים בימי שלישי וזה סיוט. כל בתי האבות באים לכאן, אין חניה, ואיזה תורים בקופה... השם ישמור".

"ברכה תבוא על ראשו של השר אורבך ז"ל", אומר מוטי לוי. "הוא עשה משהו חיובי מאוד. אפשר לצאת, לאוורר את הראש, במקום לשבת בבית". "אבל יש מקום לשיפורים נוספים, למסגרות אחרות", מצטרף מוטי. "אלה שמנהיגים אותנו צריכים לדעת שהם כבר לא יהיו סטודנטים אבל בשלייקס הם עוד יהיו".

בולט בהיעדרו

סממה הכיר את השר אורי אורבך בתפקידו הקודם במשרד המשפטים כיועץ לענייני חקיקה. "אורי היה חבר שלי. הוא חסר עכשיו באופן שקשה לתאר. הוא לא היה פוליטיקאי רגיל, הוא דיבר עם כל אחד בגובה העיניים. לפעמים חיפשתי אותו בלשכה באמצע היום כדי להתייעץ איתו והוא לא היה שם. איפה הוא? מטייל. הייתי מוצא אותו מתרועע ללא גינונים עם עובדי המשרד ומתייעץ איתם בענייני המשרד - איך לשפר את חיי הוותיקים, איך ליידע אותם על זכויותיהם".
 

צילום: אריק סולטן
חשה מחויבות עמוקה למפעל הגדול של בעלה. מיכל אורבך צילום: אריק סולטן

מיכל אורבך נאנחת, ניכר כי היא חשה מחויבות עמוקה למפעל הגדול של בעלה ומקווה כי הפרויקטים שהתחיל יימשכו ואף יתפתחו בעתיד. "אמרתי בטקס חילופי השרים, שכמעט לא הגעתי למשרד ולא הייתי כמו אשתו של פולישוק, שבאה לעשות רמונט - והנוכחים הגיבו בצחוק כמובן - אלא שכולנו הזדהינו עם העשייה של אורי. הוא זכה להערכה רבה מצד הציבור, מקטנים עד גדולים, בין השאר על פועלו במשרד, ועד היום אנחנו   מקבלים מכתבי תנחומים ותגובות אוהדות מאנשים רבים שפשוט מלאי תודה ואהבה כלפיו".

לשאלה האם היא מרוצה מהמינוי החדש של נתניהו, היא משיבה כי השרה גמליאל בהחלט ראויה בעיניה. "היא ידועה כמישהי עם מודעות חברתית עמוקה". מיכל מקווה שהשרה תמשיך בקו שאורי התחיל ושכל הנושאים שנוספו לאחריותה לא יבואו על חשבון הוותיקים. "הם לא זקוקים רק לשוויון - יש פה עושר של דברים שאורי התחיל. הושקעה מחשבה עמוקה בעבודה, יחד עם הצוות המקצועי במשרד ובלשכה. ציבור שלם הרגיש סוף-סוף שלמדינה אכפת ממנו וחשוב שלא יחוש נטוש כעת עם לכתו של אורי, ושימשיכו להתייחס אליו במלוא ההשקעה".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...