ישראל במקום ראשון בתחלואה בקרוהן וקוליטיס

ממצאים של מחקר חדש שעסק בתחלואה במחלות מעיים, מציירים תמונת מצב עגומה בישראל. מספר החולים במחלות מעי דלקתיות נמצא בעלייה ואילו גיל התפרצות המחלה נמצא בירידה

דליה מזורי | 19/5/2015 16:50
תגיות: קרוהן, קוליטיס
ישראל במקום הראשון והלא מכובד בהחלט, בתחלואה במחלות מעי דלקתיות. זאת ועוד: מספר החולים במחלות מעי דלקתיות נמצא בעלייה, ונאמד כיום בכ-37,000 חולים (451 חולים לכל 100 אלף איש), לעומת הערכות קודמות שעמדו על כ-30 אלף חולים. ההערכה היא כי 60% מתוכם חולים במחלת הקרוהן, ו-40% חולים במחלת הקוליטיס כיבית.

עוד כותרות ב-nrg:
-­תיירת כבת 20 נפלה במהלך טיול במצדה ומתה
-­סקר: מהם השמות הנפוצים של בני זוג בוגדניים?
כל התכנים הכי מעניינים -­בעמוד הפייסבוק שלנו

הממצאים הקשים עולים ממחקר חדש, אשר נערך על-ידי פרופ' דן טרנר, מנהל המרכז לקרוהן וקוליטיס כיבית בילדים בבית החולים שערי צדק. המחקר הצליח לראשונה, להעניק אומדן של שכיחות מחלות מעי דלקתיות בישראל ומתפרסם לרגל יום המודעות לקרוהן וקוליטיס 2015, שחל היום.
 
שאטרסטוק
''קיימת ירידה בגיל ההתפרצות של המחלה''. שאטרסטוק

עוד עולה מהמחקר, כי קיימת ירידה בגיל ההתפרצות של המחלה, וכי חלה במגמת עלייה בתחלואה גם בקרב תינוקות ופעוטות עד גיל שנתיים. לאחרונה אובחן בארץ תינוק כבן תשעה חודשים בלבד שסובל מהמחלה. אימו, חולה גם כן במחלת המעיים הקשה וכעת בודקים האם יש קשר בין שני המקרים.

המחקר הקיף עשרות אלפי חולים בישראל ונערך בשיתוף מחקרי בין בית חולים שערי צדק ובין ארבע קופות החולים בישראל, ובשיתוף פעולה עם בתי חולים גדולים בארץ (איכילוב, שיבא, רמב"ם, סורוקה, בילינסון והדסה). 

אחת המטרות העיקריות של המחקר היא הקמת מאגר מידע מדויק של מספר החולים במחלות מעי דלקתיות בישראל. עד כה, לא היה קיים מאגר מסוג זה, ולכן לא ניתן היה לדעת במדויק כמה חולים במחלה, ולנהל מעקב שוטף אחר שיעורי העלייה בתחלואה. מטרה נוספת הינה בחינת יעילותן של הגישות הטיפוליות המוענקות כיום לחולים, לאור העלייה בתחלואה במחקרים שנעשו על כלל המטופלים בישראל.
נתונים מדהימים

לדברי  פרופ' דן טרנר, נתוני המחקר מדהימים, מכיוון שהם הופכים את ישראל למדינה בעלת השכיחות הגבוהה ביותר של מחלות מעי דלקתיות, לצד מדינות ספורות בעולם בעלות שכיחות דומה, כגון: אזורים בצפון קנדה, סקנדינביה, חלקים מארה"ב, וסקוטלנד. זאת ועוד, בעוד שבארצות אלו ישנה התמתנות בעלייה בתחלואה, הרי שבישראל מגמת העלייה בתחלואה הולכת וגוברת.

הסיבות העיקריות לכך הן שילוב של נטייה גנטית חזקה באוכלוסייה היהודית עם גורמים סביבתיים מגוונים, כגון: עלייה ברמה הסוציו-אקונומית, עלייה ברמת ההיגיינה וברמת החיים, מזון מתועש, זיהום אוויר, שימוש בכימיקלים וכדומה.

המחקר אשר החל בשנת 2012 טרם הסתיים וצפוי להימשך עוד כשנתיים, אך נתוניו המשמעותיים עד כה, כבר הוצגו בכנס הארצי לאיגוד הגסטרואנטרולוגיה בישראל ובכנס האירופי לקרוהן וקוליטיס כיבית.

עו"ד אייל צור, יו"ר העמותה לתמיכה בחולי הקרוהן והקוליטיס כיבית אמר, כי "המגמה המתמשכת של עלייה בתחלואה במחלות מעי דלקתיות בישראל מחזקת את הצורך של החולים להסתייע בשירותי העמותה. למרות שמדובר במחלות כרוניות בעלות השפעות מרחיקות לכת על החולים במגוון תחומי החיים, הרי שאפשרויות הטיפול המוענקות כיום, מאפשרות לחולים לחיות חיים טובים יותר ולהמשיך לנהל את שגרת חייהם.

צור הוסיף וציין כי "העמותה המציעה סל נרחב של שירותי תמיכה, הכוללים ייעוץ משפטי, ייעוץ תזונתי, עזרה מול מוסדות החינוך וצה"ל ועוד, מזמינה את החולים להיעזר בשירותיה".

קרוהן וקוליטיס כיבית הינן מחלות מעי דלקתיות כרוניות חשוכות מרפא (Inflammatory Bowel Diseases), התוקפות את מערכת העיכול ומתבטאות, בין היתר, בכאבי בטן קשים, שלשולים בלתי פוסקים וירידה במשקל. אצל ילדים נפגעת גם הגדילה. כאשר מתרחשות התלקחויות דלקתיות, יש צורך פעמים רבות באשפוזים וניתוחים. כל אלה מביאים לקשיים בתפקוד ופגיעה באיכות החיים.

"יום המודעות העולמי לקרוהן וקוליטיס" (World IBD Day), מצוין במהלך חודש מאי מדי שנה, במטרה להעלות את רמת המודעות בקרב הציבור הרחב אודות מחלות מעי דלקתיות ואופן השפעתן על איכות חייהם של החולים ולעודד חולים להסתייע יותר בשירותי העמותה. בישראל, ייערכו אירועי תמיכה בחולים ופעילויות הסברה במשך כל חודש מאי.

חודש המודעות למחלות מופק על ידי העמותה לתמיכה בחולי קרוהן וקוליטיס כיבית (חברה עמיתה בEFFCA).

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...