הדוגמן, המושבניק והטכנולוג: מי יחליף את ראש המוסד?

ראש המל״ל יוסי כהן המקורב לנתניהו, סגן ראש המוסד, נ׳, שעסק בהטמעת יישומים טכנולוגיים, או יוצא הארגון, רמי בן־ברק מנכ״ל המשרד לענייני מודיעין? המרוץ לראשות המוסד כבר החל, השאלה היא במי יבחר ראש הממשלה להתמודד מול איראן

מקור ראשון
עמיר רפפורט | 8/5/2015 13:46
תגיות: ראש המוסד,המוסד
בחירות חשאיות: זה קרה בחודש ספטמבר בשנה שעברה. המתיחות בין המטה לביטחון לאומי של ישראל לבין המועצה לביטחון לאומי בארצות הברית הגיעה לשיא. גורמים ביטחוניים טענו כי בעקבות זאת זעם ראש הממשלה בנימין נתניהו על ראש המטה יוסי כהן.

כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

מאז שופרו הקשרים בין שני הגופים לביטחון לאומי, והאמריקנים אף פרסמו מידע על פגישה שנערכה ב-19 בפברואר בין ראש המטה לביטחון לאומי יוסי כהן לבין מקבילתו האמריקנית סוזן רייס. מטרת הפרסום הייתה להזים פרסומים כאילו ישראל מודרה לחלוטין מפרטי המגעים שהתנהלו אז עם איראן, לקראת הסכם קבע.

עם או בלי קשר למתיחות שהייתה ושככה, עדיין לא ברור אם יוסי כהן יהיה ראש המוסד הבא. לא רק במסדרונות הפוליטיים, גם במערכת הביטחון חיכו השבוע במתח להקמת הממשלה החדשה. אחת המשימות הראשונות שעומדות בפני נתניהו לאחר הרכבת הממשלה היא לייצב את הכוורת בצמרת המוסד והשב“כ, לקראת חילופי ראשי הארגונים בתחילת 2016. וכן, צריך למנות גם מפכ“ל חדש למשטרה במקום רב־ניצב יוחנן דנינו, שכבר היה אמור לסיים את תפקידו, אלמלא הקדמת הבחירות.
 
צילום ארכיון: אלי דסה
מי יחליף את הראש? ראש המוסד תמיר פרדו צילום ארכיון: אלי דסה

יוסי כהן עדיין נחשב מועמד מרכזי לתפקיד ראש המוסד הבא במקום תמיר פרדו, שיסיים קדנציה בת חמש שנים בינואר 2016. בתקופת קודמו של פרדו, מאיר דגן, הוארכה הקדנציה של ה“ראש“ שוב ושוב, והוא כיהן בסופו של דבר לא פחות משמונה שנים בראש הארגון, שגדל בתקופתו פי כמה.

תקופתו של פרדו התאפיינה בשורה ארוכה של שינויים ארגוניים, כולל בחודשים האחרונים ממש, אבל המוסד שמר פחות או יותר על גודלו וגם על תקציבו. פרדו עצמו, שהספיק לטעום את טעם האזרחות לפני שנקרא להחליף את דגן, משדר שאין לו שום עניין בהארכת קדנציה. הוא את שלו כבר עשה, ולכן הקרב על תפקיד ראש המוסד הבא נכנס בימים אלה לישורת אחרונה.

כהן שונה מאוד ברקע שלו מהמועמדים האחרים. הוא צמח ביחידת ‘צומת‘ האחראית להפעלת סוכנים בכל רחבי העולם, ורכש מוניטין כאיש מקצוע תחבולן ואמיץ במיוחד. כינויו המוכר, ‘הדוגמן‘, ניתן לו משום שהוא נחשב כמי שמקפיד על לבוש לפי צו האופנה, כזה שמשדר תמיד יוקרה. לפני כמה שנים קיבל כהן את פרס ביטחון ישראל יחד עם כמה מפקודיו ב‘צומת‘, על מבצע שכלל הנראה לא יסופר לעולם.

הוא בן 53, דור שמיני בישראל, ומגיע מאותו רקע של ראשי ארגוני המודיעין שלנתניהו מיוחסת מעורבות גדולה עד מלאה במינוים. כמו ראש אגף המודיעין בצה“ל אלוף הרצי הלוי וראש השב"כ יורם כהן, יוסי כהן גדל במשפחה ירושלמית מסורתית המזוהה עם הליכוד. הוא גדל בשכונת קטמון, ולמד בישיבה התיכונית ׳אור עציון׳ של הרב חיים דרוקמן. ב־1984, כשהיה בן 22, הצטרף למוסד. הוא שירת כקצין איסוף, והיה חובש הכיפה היחיד בקורס קצ“א (קציני איסוף) וראש שלוחות המוסד באירופה. ב־2006 מונה לראש אגף ‘צומת‘. ב־2011 מונה לסגן ראש המוסד וממלא מקומו וראש מנהלת המבצעים בארגון, ובאוגוסט 2013 – לראש המטה לביטחון לאומי.
סיפורים מהאקווריום

האם מינויו לראש המל"ל הקטינה את סיכוייו של כהן להיות ראש המוסד הבא או הגדילה אותם? כנראה הקטינה. ראש המטה לביטחון לאומי נחשב תפקיד שכמעט בלתי אפשרי להצליח בו. כמעט כל ראשי המטה לביטחון לאומי עד היום סיימו את תפקידם בטונים צורמים מול ראשי הממשלות שמינו אותם אחרי תקופה קצרה יחסית, שמעולם לא עלתה על שנתיים וחצי.

השהייה בתוך ה"האקווריום", כפי שמכונה קומת לשכת ראש הממשלה בבניין משרד ראש הממשלה בירושלים, בשל קירות הזכוכית הרבים שבה, היא מתכון מובטח לחיכוכים. אך למרות תנאי הפתיחה הקשים, כהן עדיין מקורב מאוד לנתניהו. במהלך הנסיעה של ראש הממשלה לפריז לאחר הפיגוע בסופרמרקט היהודי, נראה כהן לצד נתניהו כל הזמן. אי אפשר היה להפריד ביניהם אפילו לשנייה.

מול כהן מתחרה על תפקיד ראש המוסד הבא נ‘, סגן ראש הארגון הנוכחי. הרקע שלהם שונה לחלוטין מכל הבחינות. נ‘ גדל בשכונת יד אליהו בתל־אביב וצמח בתוך המוסד ביחידת ‘קשת‘, שעליה גם פיקד בהמשך. ‘קשת‘ היא יחידה המשלבת טכנולוגיה ומבצעים, אבל לא נחשבת בליבת המוסד כמו ‘צומת‘. גם ראש המוסד הנוכחי, תמיר פרדו, היה בעברו איש 'קשת'.

אחרי ‘קשת‘, ועוד לפני שמונה לסגן של פרדו, הספיק נ‘ לכהן בתפקידים מרכזיים כמו ראש מטה המוסד וראש אגף הטכנולוגיה, ונחשב למי שהטמיע יישומים טכנולוגיים בתוך הפעילות המבצעית המרכזית. הוא זוכה להערכה רבה, כולל של פרדו, ואף זכה בשבעה פרסים ביטחוניים יוקרתיים, בהם פרס ביטחון ישראל.
 

מינויו לראש המל''ל הקטין את סיכויו. יוסי כהן
צילום: גיל אליהו, ג'יני
מושבניק, קצין בסיירת מפכ''ל. רמי בן ברק צילום: גיל אליהו, ג'יני

נ‘ ויוסי כהן אינם לבד במרוץ: מועמד מרכזי נוסף הוא רמי בן־ברק, שכיהן כסגן ראש המוסד עד שנת 2011, ומשמש כיום מנכ“ל המשרד לענייני מודיעין. בן־ברק הוא מושבניק, בן למשפחה חקלאית מנהלל. הוא שירת כקצין בסיירת מטכ“ל לפני שהצטרף למוסד, וגם הוא צמח בתחילת הדרך ב‘קשת‘. בעברו הדריך את ציפי לבני בתקופתה כאשת מוסד.

בן־ברק נחשף בפעם הראשונה בתמונתו בשנות ה־90, כאשר נעצר יחד עם סוכני מוסד נוספים במהלך מבצע באירופה. נגד חברי החוליה הוגש כתב אישום בעברות של ריגול, אך הם הורשעו בסעיף הסגת הגבול, נגזר עליהם קנס והם שבו לישראל‏.

בשנת 2004 מונה בן־ברק לראש אגף המבצעים בארגון, ובעשור שעבר היה מושאל לצה“ל, כמתאם מבצעים מיוחדים (תפקיד שמילא בעבר גם פרדו). בן־ברק שימש גם יועץ בשגרירות ישראל בארצות הברית. אחיו הבכור, זהר, נהרג במלחמת יום הכיפורים בקרב על החרמון.

עד לפני כמה חודשים נחשב גם דוד מידן כאחד המועמדים להיות ראש המוסד הבא, כאשר כיהן כמתאם ראש הממשלה לענייני שבויים ונעדרים. מידן פרש מיוזמתו מהתפקיד ומהמרוץ, והיום הוא איש עסקים שנחשב בעל קשרים מיוחדים במדינות ערביות.

בעבר הוזכרו גם שמות של אלופים פורשים מצה“ל, כמו יאיר נוה וטל רוסו, כמועמדים לקבל את ראשות המוסד בנסיבות מסוימות, שבהן לא יוחלט על מינוי מבפנים. כיום הסיכויים שזה יקרה הם אפסיים.

אז מי יהיה ראש המוסד הבא? למרות התדמית של אנשי המוסד הבכירים כקרי רוח, הארגון רווי ביצרים ובשאיפות. המאמץ הבלתי נלאה של בכירים ובכירות לשעבר במוסד, לסכל את ההחלטה להעניק לסימה שיין את הזכות להדליק משואה ביום העצמאות, הוא רק דוגמה ליצרים הללו. אגב, הפרשה לא לגמרי הסתיימה, ויש מבין בכירי המוסד לשעבר השוקלים לפנות למבקר המדינה כדי שיחקור את ההליך שבו הוחלט לבחור בה להדליק את המשואה כפורצת דרך בארגון. עוד אנקדוטה: את התפקיד שאותו מילאה שיין בעבר ממלאת גם היום אישה, ש‘, שהיא במקרה בתו של אחת הדמויות האגדתיות ביותר בתולדות המוסד.

פרשת שיין חשפה גם ויכוח בתוך המוסד אם עיקר העבודה בארגון נעשית על ידי מי שאוספים את המודיעין תוך כדי סיכון עצום (למשל אנשי ‘קשת‘), על ידי מפעילי הסוכנים למיניהם (כמו אנשי ‘צומת‘) או על ידי אנשי המחקר והניתוח (כמו סימה שיין). הוויכוח הזה לא יוכרע, אבל ההחלטה על זהות ראש המוסד הבא חייבת להתקבל מהר, משום שכל חודש שיעבור ללא החלטה גורם למתיחות רבה בצמרת הארגון. בסביבתו של פרדו, למשל, היו כאלה שייחסו הדלפה על דברים שאמר בפורום סגור במועדון עסקי ברמת־השרון, לאנשיו של יוסי כהן, שכביכול רצו להביך את פרדו ולזרז את פרישתו. תיאוריית הקונספירציה הזו, כמו תיאוריות קונספירציה רבות בכל ארגון, לא הייתה נכונה.

מי שיקבל בסופו של דבר את ההחלטה על זהות ראש המוסד הבא, הראשון שאולי ייאלץ לפעול בתקופה שבה איראן תהפוך לגרעינית, הוא בנימין נתניהו בעצמו. זו החלטה שהיא במידה רבה אישית, ותהיה תלויה בכימיה שיש לו עם המועמדים השונים.

נתניהו יבחר בעצמו גם את ראש השב“כ הבא, שייכנס לתפקיד תוך כשנה. כאן יש יתרון גדול לר', סגן ראש השב"כ הנוכחי, שכמו יורם כהן ויוסי כהן גדל כחובש כיפה. ר' צמח בצנחנים ובקריירה שלו בשב"כ נחשב כמי שהוביל הצלחות רבות בסיכול הטרור ברחבי יהודה ושומרון. בין התפקידים המרכזיים שמילא, הוא כיהן כראש מרחב ירושלים וכממונה על רחבי איו"ש. ר' נחשב מזוהה עם ההתיישבות. קודמו נ', שיתחרה מולו הוא במקור איש קיבוץ. בשב"כ יש מסורת של מינויים שנחשבים מפתיעים, כמו המינוי של יורם כהן עצמו, לכן ר‘ ונ‘ אינם מועמדים יחידים.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

המומלצים

מרחבי הרשת

פייסבוק