יותר משליש מבני הנוער לא יודעים מהו אוברדרפט

מחקר שערך מכון גיאוקרטוגרפיה העלה כי למעלה מ-60% מבני הנוער בישראל מחזיקים בחשבון בנק, אולם יותר מ-33% אינם יודעים מהו "מינוס" באותו חשבון. בנוסף, נערות עובדות יותר מנערים, אך מתמצאות פחות במונחי כלכלה יומיומיים. ממצאי המחקר יוצגו ב"פורום הפיס לחינוך וכלכלה" שיתקיים בי-ם

רעות וילף | 29/4/2015 8:00
תגיות: תלמידים,נוער
הנוער העובד: שניים מכל שלושה בני נוער מחזיקים חשבון בנק, אבל אחד מכל שלושה - כלל לא יודע מהו "אוברדראפט" - כך עולה ממחקר חדש שנערך באמצעות מכון גיאוקרטוגרפיה בהנהלת פרופ' אבי דגני ואשר יוצג היום (יום ד') ב-"פורום הפיס לחינוך וכלכלה" שיתקיים בירושלים.

עוד כותרות ב-nrg:
-עדיין בחיים: מוחמד דף ממשיך לפקד על חמאס
-צבא ניגריה: "הצלנו את 293 הנערות החטופות"
-כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

המחקר, שנערך באמצעות האינטרנט בקרב כ-300 נערים ונערות בגיל 15 עד 18 המהווים מדגם ארצי מייצג, ביקש לבחון את המודעות של בני הנוער לנושאים ומונחים פיננסיים. במסגרת המחקר, נשאלו המשיבים לגבי שלושה מושגים שוטפים מעולם הכלכלה והצרכנות: מהו מע"מ, מהי משכנתא ומהו אוברדרפט.
 
בעלות על חשבון בנק בקרב בני נוער

כ- 58% מכלל בני הנוער ידעו לציין מה משמעות המושג "אוברדראפט", כאשר יותר מכל ציינו בהקשר זה כי מדובר על מינוס בבנק והוצאות אשראי גבוהות מדי. ההכרות עם המושג "אוברדרפט" גבוהה יחסית בקרב בנים לעומת בנות (65% לעומת 51%), כמו כן, בעלי חשבון בנק מודעים מעט יותר למושג לעומת חסרי חשבון בנק (61% לעומת 54% בהתאמה).

כמעט כל בני הנוער (94%) ידעו לציין כי מע"מ הוא סוג של מס או דבר הקשור למס, כאשר מעל לשליש (35%) מבני הנוער ציינו כי מע"מ הוא ראשי תיבות של "מס ערך מוסף" וההסבר העיקרי שניתן על מהות המע"מ הוא מס על עסקאות שעובר למדינה. בנים ידעו לציין יותר מבנות כי המשמעות של מע"מ הוא "מס ערך מוסף".
  
כשנתבקשו המשתתפים להסביר מהי משכנתא, כמעט כל בני הנוער (95%) ידעו להגיד כי משכנתא היא סוג של הלוואה, כאשר כמעט 70% מבני הנוער ידעו לציין כי היא הלוואה לטווח ארוך לצורך קניית דירה.
הנוער העובד והלומד. ממוצע שעות העבודה של בני נוער

עוד עולה מהסקר כי למעלה ממחצית מבני הנוער בטווח הגיל 15-18 (56%) עבדו במהלך השנה האחרונה, כאשר ממוצע שעות העבודה בשבוע (של בני הנוער שעובדים) עומד על כ-9.5 שעות, וממוצע שעות העבודה של בני נוער בשכבת הגיל 18 עומד על למעלה מ-12 שעות בשבוע. שיעור גבוה יותר מקרב הבנות דיווחו כי עבדו בשנה האחרונה לעומת שיעור הבנים שעבדו (66% לעומת 47%).

כ-60% מבני הנוער בטווח הגיל 15-18 מחזיקים ברשותם חשבון בנק, כאשר באופן טבעי עם העלייה בגיל כך עולה שיעור בעלי חשבון הבנק: בגיל 15 רק כרבע  מחזיקים בחשבון בנק, ואילו בגיל 18 קרוב ל-90% מחזיקים בחשבון בנק.

יו״ר מפעל הפיס, האלוף (במיל׳) עוזי דיין אמר כי "ממצאי הסקר, כמו שאר הנושאים העולים לדיון בפורום הפיס לחינוך, בירושלים ובחולון, ממחישים את חשיבות הדיון הציבורי לקידום החינוך בישראל וטיפוח הידע הכלכלי בקרב הצעירים. חינוך הוא התשתית הלאומית וההזדמנות השווה בחיים". לדבריו, "לדעת לקרוא ולהבין את המוסף הכלכלי בעיתון היא השכלה נדרשת לבוגר תיכון וההשתתפות בהכנסות המשפחה ולא רק בהוצאות, גם היא חינוך, בפרט שעל פי הסקר מרבית מבני הנוער עובדים ומחזיקים חשבון בנק משל עצמם".

"פורום הפיס לחינוך וכלכלה" שיערך השנה לראשונה גם בירושלים, יוקדש לקשר שבין חינוך לכלכלה ויתקיים במעמד נשיא המדינה, בכירי הממשל, המשק והאקדמיה בישראל. הכנס בירושלים מתווסף לפורום המסורתי המתקיים מידי שנה בעיר חולון לפני פתיחת שנת הלימודים. 

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...