יום

"המציל היהודי": הרב שהציל את אנשי עיירתו ביוון

הרב משה שמעון פסח, רבה של וולוס שביוון בתקופת מלחמת העולם השנייה פעל בתושייה כאשר נתבקש להגיש רשימה של יהודי העיירה ובסיוע הבישוף המקומי הבריח אותם להרים. בטקס מיוחד קיבל את אות "המציל היהודי"

דליה מזורי | 16/4/2015 19:55
תגיות: יום הזיכרון 2015
טקס יחיד מסוגו בארץ ובעולם, המוקדש להוקרת פועלם ולהנחלת מורשתם של יהודים שהצילו יהודים במהלך השואה, התקיים היום (ה') ביער הקדושים בפרוזדור ירושלים, ביוזמת המרכז העולמי של בני ברית וקק"ל.

עוד כותרות ב-nrg:
- המשטרה: מתחזק החשד שאירוע הדריסה בי-ם - פיגוע
- פספסתי את סיפורו של סבי, מאז אני אוסף אחרים
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

הטקס הוקדש השנה להוקרת פועלו של הרב משה שמעון פסח, שיזם והוביל את הצלתה של רוב הקהילה היהודית בוולוס, שביוון תקופת השואה ואף קיבל לאחר המלחמה עיטור כבוד ממלך יוון ואות הוקרה ממפקד כוחות הברית בים התיכון. נכדיו של הרב פסח קיבלו בשמו את אות המציל היהודי.
 
צילום: המרכז ההיסטורי של וולוס
הפטריארך היווני אורתודוקסי, תיאופילוס השלישי בטקס הענקת האות צילום: המרכז ההיסטורי של וולוס

פעולות ההצלה של הרב פסח הביאו להישרדותם של 74% מכלל יהודי העיר וולוס – הישג נדיר במדינה בה נרצחו 85% מכלל 80 אלף יהודייה. בוולוס התגוררו ערב מלחמת העולם השנייה כ-1000 יהודים. עם כניסת הנאצים התבקש הרב להכין רשימה של יהודי העיירה. הוא הבין שהסכנה גדולה ופנה לבישוף הנוצרי אורתודוכסי, יואכים אלקסופולוס בבקשה שיסייע לו ולבני קהילתו לברוח. הרב החליט להוביל את הקהילה כולה לכפרים נידחים בתנאי מחתרת והצליח להבריח את רוב יהודי וולוס להרים.

הבישוף יואכים כתב לכמרים של כפרי הסביבה: "אני ממליץ בחום ומבקש מכל אח שפוגש נושא מכתב זה להקשיב לו הקשבה יתרה וברצון טוב ולתת לו כל סיוע לכל דבר שיזדקק לו או לצאן מרעיתו כדי שהם לא יהיו קורבנות של המצב הקשה הזה". לעזרת הרב התגייסו גם פקיד העיריה ומפקד המשטרה.

הגרמנים שדדו את בית הרב והרסו את בית הכנסת ואף הציעו פרס כספי גדול תמורת גילוי מקום מחבואו והסגרתו אך הכפריים, שראו ברב איש קדוש, נתנו לו מקלט ועזרו לו להסתתר ביערות ובמערות. בזמן המלחמה שיכל הרב שני בנים ובת שנתפסו ונרצחו על ידי הגרמנים. אשתו נפטרה מצער.

למרות גילו הקים הרב יחידת פרטיזנים, וסייע לחיילים ולקצינים מבעלות הברית לחמוק מהשבי ולחצות את גבול יון. ב- 1952 העניק מלך יון לרב את "צלב הזהב" – עיטור הכבוד של מסדר המלך ג'ורג' הראשון   על גילוי נאמנות ופטריוטיות למולדת יון. הוא נפטר ב- 1955 בגיל 86. עצמותיו הועלו לירושלים שנתיים לאחר מכן ביוזמת ממשלת ישראל והוא נקבר בחלקת הרבנים בהר המנוחות. הארכיבישוף הוכר על ידי יד ושם כחסיד אומות עולם. 

את הרב פסח ייצגו היום בטקס נכדיו מוריס אשכנזי וד"ר איליאס פסח. כמו כן, כיבדו את האירוע בנוכחותם ויקטור בטיס, נשיא בני ברית אתונה והרב גבריאל נגרין מאתונה. במהלך הטקס הוענקו "אות המציל היהודי" על ידי המרכז העולמי של בני ברית והוועדה להוקרת גבורתם של המצילים היהודים בשואה לרב פסח ולשמונה מצילים יהודים נוספים.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...