זהירות: שמן זית מזויף נמכר בשווקים
בדיקה שערך משרד הבריאות גילתה חריגות בחומציות המותרת לשמני זית. במקרה נוסף התגלה כי שמן שנמכר כשמן זית מעולה פרמיום כלל לא עשוי מזיתים
מזייפים שמן זית: בדיקה שערך משרד הבריאות גילתה במקרה אחד שמן שאינו שמן זית נמכר כ"שמן זית כתית מעולה פרימיום", בשני מקרים נוספים נמצא כי רמת החומציות בשמן הייתה מעל לזו המותרת לשמן הנמכר כשמן "כתית מעולה פרימיום", תוך הטעיית הצרכנים.עוד כותרות ב-nrg:
• רצחה את בנה בשירותי מסעדה: "השטן אשם"
• 2014 - השנה שבנק ישראל ירצה לשכוח מהר מאוד
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
את הבדיקה ערך שירות המזון במשרד הבריאות לשמני זית המסומנים "כתית מעולה". בבדיקה נמצאו חריגות חמורות מהתקן ושמנים שאינם עומדים בתקן לשמן זית "כתית מעולה". הבדיקה נעשתה בשיתוף עם ענף הזית במועצת הצמחים. השמנים נדגמו ברחבי ישראל, ונבדקו במעבדה לבריאות הציבור בחיפה ובמעבדת CHEMISERVICE באיטליה. תוצאות הבדיקות נותחו יחד עם מומחים לשמן זית בישראל.

שמן זית. ''שמן שאינו שמן זית נמכר כשמן זית כתית מעולה פרימיום''
שאטרסטוק
המקרה החמור ביותר שנחשף הוא שמן שנמכר כ"שמן זית כתית מעולה פרמיום", מיוצר וארוז ע"י סאן אויל בע"מ, אזור תעשיה קדמת גליל. השמן נעצר בכבישה קרה וראשונה, בעל 0.5% חמיצות מרבית ובבקבוק של 750 מ"ל. המוצר נדגם ע"י מפקחי שירות המזון ונמצא כי הוא אינו שמן זית. זאת, בניגוד לסימונו כשמן זית בתווית המוצר תוך הטעיית הצרכן.
שני שמנים נוספים חרגו מהתקן של "שמן זית כתית מעולה" הכתוב על האריזה. לצד הפרה של דרישות בחקיקה הישראלית למזון. מוצרים אלה זוהו כשמני זית, אך תוצאות המעבדה שלהם הצביעו על חריגה מדרישות האיכות של התקן ל-"שמן זית כתית מעולה"
השמן הראשון הוא "עינות קדם" מהיישוב ייט"ב שבבקעת הירדן שעל פי התווית הוא שמן זית אורגני בכבישה קרה, בעל חומציות של עד 0.4%, כתית מעולה. החומציות שנמצאה בבדיקות המעבדה: במעבדת משרד הבריאות בחיפה- 1.4%, ובמעבדה באיטליה- 1.38%. למרות שהרמה המרבית המותרת לשמן זית כתית מעולה על-פי התקן הינה 0.8%. כלומר רמת החומציות שנמצאה מתאימה ל-"שמן זית כתית" ולא ל-"שמן זית כתית מעולה".
השמן השני שנמצאו אצלו חריגות בתקן הוא "חשן, HOSHEN", מקיבוץ גלאון. שעל פי התווית הוא שמן זית ראשון מסדרת "מראשה", כתית מעולה כבישה קרה, בעל חמיצות מרבית של 0.5%. החומציות שנמצאה בבדיקות המעבדה: במעבדת משרד הבריאות בחיפה - 2%, ובמעבדה באיטליה - 1.92%.
בהתאם לממצאים ינקוט משרד הבריאות בצעדים כנגד העסק באמצעי האכיפה העומדים לרשותו. בעבר, מקרים אשר כללו עבירות של זיוף שמן זית בשל מילוי בשמנים צמחיים אחרים, הסתיימו בהרשעות שכללו מאסר, וקנסות בסכומים גבוהים. שירות המזון במשרד הבריאות ממשיך בבדיקות התאמת שמנים לדרישות החקיקה בישראל.
מנהל ענף הזית במועצת הצמחים, ד"ר עדי נעלי, אמר בתגובה לממצאים, כי ענף הזית מנהל מאבק בתופעת השמנים המזויפים בשיתוף פעולה הדוק עם משרד הבריאות שפועל רבות בנושא.
במקרים מסוימים שמני זית מזויפים מהווים סכנה בריאותית ובכל מקרה נעדרים כל אותם סגולות וערכים תזונתיים המיוחסים לשמני זית. לכן הוא מציע לצרכנים לבחון היטב את בקבוק שמן הזית שאותו הם קונים. "המלצתי היא לקנות שמן זית שנושא על הבקבוק את תו האיכות של ענף הזית, כיוון שהוא עובר בדיקות מעבדה מקיפות ויסודיות".
הבדיקות של ענף הזית ומשרד החקלאות מבוצעות גם בצורה מדגמית וגם לשמנים שכבר קיבלו את התו. זאת כדי לוודא שאכן המוצר עומד בצורה סדורה בדרישות האיכות והטיב של שמני זית.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg