שיחות

שעות לדד ליין: "כולם מבינים את המשמעות"

במזרח התיכון ובעולם המערבי ממתינים לתוצאות שיחות הגרעין שהמועד לסיומן הרשמי יגיע בסוף היום. מחלקת המדינה: "אין לנו מושג מה יקרה אם לא נגיע להסכם". איראן ממשיכה להקשיח עמדות: "האמריקאים צריכים להרוויח את האמון שלנו"

סוכנויות הידיעות | 30/3/2015 0:03
תגיות: שיחות הגרעין, איראן, ארה"ב,
מרתון שיחות: המירוץ אחר תאריך היעד לחתימת עסקה עם איראן הגיע לישורת האחרונה בלוזאן, כשהצדדים טרם הגיעו להסכמה ומביעים אופטימיות זהירה מאוד ביחס לסיכוי לחתום על הסכם אחרי 18 חודשים של דיונים. "נותרו עדיין סוגיות קשות" בשיחות עם איראן, אמר אמש מזכיר המדינה האמריקאי, ג'ון קרי והוסיף: "אנחנו עובדים קשה מאוד כדי להתגבר עליהן. נעבוד מאוחר לתוך הלילה. כולם יודעים מה המשמעות של מחר".

עוד כותרות ב-nrg:
לקראת פסח: יוגדל הסיוע הכלכלי לחיילים נזקקים
דרמה בספארי: גורילות לימדו מהי אחוות אחיות
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

שיחות הגרעין בלוזאן. צילום: רויטרס
 
קטעים נוספים

דוברת מחלקת המדינה, מארי הארף, הביעה סקפטיות בנוגע לסיכוי שייחתם הסכם והבהירה: "אין לנו מושג מה יקרה עם לא נגיע להסכם עד ה-31 במרץ", והוסיפה כי האמריקאים יצטרכו לבחון "איפה הם נמצאים ולהחליט מה יקרה להבא. אני לא רוצה לנסות ולצפות מה תהיה התוצאה". לדבריה, יש סיכוי של 50-50 לחתום על עסקה.   

בינתיים נערכות המדינות השותפות למשא ומתן ליום האחרון של שיחות הגרעין. גורמים בשני הצדדים אמרו לסוכנות הידיעות AP כי נעשתה התקדמות בסוגיית כמות האורניום המועשר שאיראן תוכל להשאיר ברשותה, אך הדגישו כי עדיין נותרו פערים בכל הנוגע למשך הזמן בו יוטלו מגבלות טכנולוגיות אחרות על פיתוח פצצה גרעינית. בנוסף, נותרו הצדדים חלוקים בכל הנוגע להיקף ותזמון הסרת הסנקציות מעל איראן במקרה שבו ייחתם הסכם.

במהלך שביטא אי אמון באפשרות החתימה על הסכם, נטש שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב את שולחן המשא ומתן, יממה בלבד לאחר שהגיע לשוויץ. מריה זרקובה, הדוברת של לברוב, אמרה כי הוא צפוי לחזור ללוזאן ביום שלישי, אם יהיה סיכוי ריאלי לחתום על עסקה. שגריר צרפת בארה"ב, ג'רארד אראוד, צייץ בחשבון הטוויטר שלו: "יש בעיות משמעותיות שצריך לפתור".

נשיא ארה"ב ברק אובמה התייחס היום לשיחות המתנהלות בין ארה"ב לאיראן. בדברים שנשא בטקס חנוכת המוסד על שם אדוארד מור (טד) קנדי, אחיו של הנשיא האמריקאי המפורסם, אמר אובמה: "אסור לנו לשאת ולתת מתוך פחד, ואסור לנו לפחד לשאת ולתת", כשהוא מצטט את האמרה המפורסמת של ג'ון פיצ'גרלד קנדי.
"האמריקאים צריכים להרוויח את האמון של איראן"

במקביל, דיווחה סוכנות הידיעות "רויטרס", כי איראן לא צפויה ליצור "נורמליזציה" עם ארה"ב, למרות המגעים המתנהלים ביניהן במסגרת שיחות הגרעין. גורם במשמרות המהפיכה, שדיבר בעילום שם, אמר כי מנהיגה העליון של איראן, האייתולה עלי חמינאי "לא יסכים לנורמליזציה של היחסים עם אמריקה". "אתה לא יכול למחוק עשורים של עוינות עם העסקה", אמר. "צריך לחכות ולראות, והאמריקאים צריכים להרוויח את האמון של איראן. קשרים עם אמריקה עדיין מהווים טאבו באיראן".

 

קטעים נוספים

באיראן שורר מתח בין המחנה הפרגמטי, המיוצג בדמותו של הנשיא חסן רוחאני, ששואף לפעול להקלת המצור הכלכלי על ארצו באמצעות חתימה על הסכם עם ששת המעצמות, לבין משמרות המהפיכה, שהציגו קו נוקשה בכל הנוגע למשא ומתן עם מדינות המערב.

חמינאי, שאישר לנהל משא ומתן עם ששת המעצמות, המשיך במקביל להתבטא בחריפות נגד "אויביה" של איראן ו"השטן הגדול" – הכינוי של ארה"ב. בסוכנות הידיעות הממלכתית של איראן (IRNA) צוטט טור דעה שפורסם ב"ניו יורק טיימס", בו טען רוג'ר כהן כי כל מתקפה עתידית על איראן היא "מתכון לאסון". "אם האמריקאים או הישראלים יפציצו את פרס (או שניהם), יהיו לכך השלכות נוראיות. הם לא יגרמו יותר מ'שיהוק' לתכנית הגרעין של איראן", נכתב.

דובר הבית הלבן, ג'וש ארנסט אמר ביום ראשון כי על האיראנים ל"עמוד במילה שלהם", ולהחליט האם לקבל את הדרישות שהונחו בפניהם. ממשל אובמה אמר כי כל עסקה שתיחתם תבטיח שהאירנים יצטרכו משך זמן של שנה כדי לייצר פצצת גרעין, בניגוד למצב כיום, בו הם זקוקים לשניים או שלושה חודשים בלבד.

"בלוזאן עוצמים עיניים מול תוקפנות איראן"

ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, המתנגד הראשי לעסקה המתגבשת, אמר היום כי "ההסכם שמתגבש בלוזאן שולח מסר שאין מחיר לתוקפנות, ואף להיפך – שיש שכר לתוקפנותה של איראן". בדבריו טען נתניהו כי מדינות נוספות מלבד ישראל צפויות "להיפגע מההסכם", בהתייחסו לערב הסעודית ומדינות נוספות השותפות לחשש מפני התעצמותה של איראן.
 

''בעיות משמעותיות''. ג'רארד אראוד, שגריר צרפת בארה''ב

"אי אפשר להבין כיצד בעת שבתימן ממשיכים כוחות בתמיכת איראן לכבוש עוד ועוד שטחים, בלוזאן עוצמים עיניים מול תוקפנות זאת. אבל אנחנו איננו עוצמים עיניים ונמשיך לפעול נגד כל איום בכל דור ודור, ובוודאי בדור הזה", אמר.

האיראנים אמרו אתמול כי הם יסרבו להצעה להוציא את מאגרי האורניום המועשר שלהם אל מחוץ למדינה. ה"ניו יורק טיימס" דיווח הבוקר כי הנושא עדיין עומד על הפרק, אולם דוברת מחלקת המדינה, מארי הארף דחתה זאת וטענה כי נידונות חלופות נוספות לפיתרון הסוגיה. גורם רשמי במערב אמר כי אחת האפשרויות להתמודד עם דרישת המעצמות, היא שאיראן תפחית את מאגרי האורניום לרמה שאינה מאפשר פיתוח נשק גרעיני.  

גורם בכיר במחלקת המדינה האמריקאית אמר כי הוצאת מאגרי האורניום היא "אופציה שהייתה חלק מהדיונים במשך חודשים", והוסיף כי הצדדים עדיין דנים בפיתרון לסוגיה.

למרות שכמות האורניום המועשר מהווה נושא מרכזי במשא ומתן בין הצדדים, אמרו גורמים רשמיים במערב כי עיקר החשש מופנה למשך הזמן בו יחולו המגבלות על תהליכי המחקר והפיתוח האיראנים הנוגעים לפיתוח נשק גרעיני, ולתזמון הסרת הסנקציות. בשבועות האחרונים, ויתרו האיראנים על דרישתם לשמור 10,000 צנטריפוגות מעשירות אורניום, ולהפחיתה לכמות של 6,000, כשגורמים המעורים בפרטי המשא ומתן, אומרים שהמספר אף עשוי לרדת.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

המומלצים

מרחבי הרשת

פייסבוק