הרפורמות ששר האוצר לעתיד מקווה להעביר
למשה כחלון יש הרבה רעיונות לשינויים באופן ניהול המדינה - מהגברת התחרות בבנקים ועד הטלת מס ירושה. הגיבוי הפוליטי של נתניהו יקבע מה יעבור ומה ייתקע במאבקי הכוח
משה כחלון מתכנן מהפכה בכיס שלכם: המצע החברתי של חבר הכנסת הנבחר, המיועד לתפקיד שר האוצר, מכוון להורדת עמלות הבנקים, מחירי הדיור ומוצרי היסוד ועוד. על השולחן בלשכת שר האוצר, שהייתה פנויה מאז שיאיר לפיד פוטר מהממשלה רגע לפני שהוקדמו הבחירות, מחכים נושאים בוערים ומשברים חריפים שמחייבים פתרונות מהירים – אבל הכול יצטרך לחכות עד לאחר הקמת הממשלה ופתרון הבעיה הראשונה שתעמוד לפתחו של כחלון: אישור תקציב המדינה לשנת 2015.עוד כותרות ב-nrg:
• "נרגילה אחת שווה לעישון של 20 עד 30 סיגריות"
• אפגניסטן: הציתה קוראן ונשרפה בידי המון זועם
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
כדי לבצע את המהלכים המהפכניים שהוא מעוניין בהם, מעמדו של כחלון - עם עשרה מנדטים בממשלה של פחות משבעים חברים – חייב להיות חזק. רק עם גיבוי של ראש הממשלה תהיה לו יכולת ביצוע: הוא ייאבק בגורמים פוליטיים ועסקיים, ובלי התמיכה הפוליטית של בנימין נתניהו הוא יהפוך לבובה חסרת חשיבות.

כחלון ביום הבחירות. יצטרך לאשר את תקציב המדינה לשנת 2015
צילום: עמית אופק
"רק מפלגת כולנו חזקה תוכל להוביל את השינויים שאנו הולכים לעשות - לנצח את יוקר המחיה, לפתור את משבר הדיור ולצמצם את הפערים החברתיים", אמר כחלון ערב פתיחת הקלפיות. אחרי ההצבעה, ספירת הקולות ופרסום התוצאות, הוא מתכוון להתעקש שראש הממשלה ייתן לו את האשראי לשם כך: "נפעל כדי שילדינו יגיעו לדירה, וההורים שלנו יוכלו לחיות בכבוד".
נראה שמשרד האוצר יזכה בשר עם קבלות, שחתך את מחירי הסלולר והוכיח שאינו נרתע ממאבק בחברות ענק. רפורמת הדגל שכחלון רוצה להעביר היא בבנקים. השאיפה המרכזית שלו היא להפחית את העמלות ואת מחירי האשראי, להכניס גופים פיננסיים חדשים שיתחרו בחברות הגדולות בענף ("בנק חברתי" ובנק אינטרנטי, למשל) וגם להוביל רפורמה פיננסית שתפריד את הבנקים מחברות האשראי (בסגנון רפורמת בכר של נתניהו, שסיימה את בעלות הבנקים על קופות הגמל).
כחלון מקווה לטפל בתחום הפיננסי גם בשוק הפנסיה. בין השאר הוא מתכוון לפעול לקביעת דמי ניהול נמוכים יותר לחוסכים החלשים, ולצמצום הסיכון בחשבונות הפנסיה של החוסכים המבוגרים, כדי למנוע מצבים שבהם הם עלולים להיאלץ למשוך את הכספים רגע אחרי קריסה קשה של השוק, שתמחק חלק גדול מהכנסתם. המגזר העסקי מתייחס לכוונותיו של כחלון ברצינות: כשנתניהו הכריז שהוא מבטיח לכחלון את תיק האוצר ,צנחו מניות הבנקים בבורסה מחשש לפגיעה בכוחם המונופוליסטי - ממש כמו שקרה בעבר למניות חברות הסלולר.
בתחום הדיור מדבר כחלון, כמו כולם, בעיקר על שחרור חסמים. הוא רוצה לקדם בניית 250 אלף דירות שנמצאות כבר בהליכי תכנון, להעביר את רשות מקרקעי ישראל ומנהל התכנון לשליטת משרד האוצר ולהכניס תחרות (גם זרה) לענף הבנייה. מטרתו היא לקצר בחצי את משך התכנון והבנייה הממוצע. יש לו גם צעדים שעוסקים בהקצאת דירות לדיור ציבורי ובמתן תמיכות כספיות לזקוקים לעזרה בדמי השכירות, אבל אלה אינם העיקר: כחלון מתמקד בשימוש בכוחות השוק כדי לפתור את המשבר.
בתחום יוקר המחיה, כחלון מודאג בעיקר ממחירי המזון הגבוהים. כדי להפחית אותם הוא צפוי לפנות שוב לכוחות השוק, ולפעול לפתיחת ענף המזון לתחרות מחו"ל, באמצעות הפחתת מכסים ועידוד הייבוא. לצד זאת הוא גם תומך במס ערך מוסף דיפרנציאלי, שיוזיל את מחירי התרופות ומוצרי המזון הבסיסיים. יו"ר ש"ס אריה דרעי, שמעוניין באפס אחוזי מס ערך מוסף על מוצרי בסיס, יהיה השותף הראשון למהלך כזה. גם ראש הממשלה אמר במהלך מערכת הבחירות שיתמוך בכך, אף שבעבר התנגד נחרצות למס דיפרנציאלי, בהמלצת רבים מבכירי משרד האוצר.
לכחלון ישנן גם תוכניות להוספת תקציבים למערכת הבריאות, למשרד החינוך ולמערכת הרווחה. מלבד הגדלת התקציבים הוא שוקל להטיל מס ירושה על ירושות ענק בהיקף של מעל 10 מיליון שקלים, במטרה לגייס כספים למערכות הרווחה. בנוסף הוא שואף לסייע במשברי התעסוקה המתפתחים בפריפריה, ומעוניין לפעול להקמת אזורי תעשייה ומפעלים חדשים בנגב ובגליל, שיקלטו לפחות חלק ממאות העובדים שפוטרו לאחרונה באזורים הללו.
אחרי שייכנס לתפקידו הולך כחלון לעבוד קשה מאוד. בבניין משרד האוצר שבירושלים ידלקו האורות לילה אחר לילה, כשהוא יעמול על הכנת תקציב המדינה ועל תכנון הרפורמות הכלכליות שלו. טוב שחג הפסח יגיע כנראה לפני שתורכב הממשלה, וכך יוכל שר האוצר לבלות עם משפחתו מעט לפני שייכנס ללשכת שר האוצר.
לכחלון אין מאה ימי חסד. הבעיות מחריפות: מחירי הדיור המשיכו לעלות גם במהלך מערכת הבחירות, בבתי החולים נמשכים העומסים והמזון יקר. חסרי הדיור, החולים, המפוטרים בנגב, העניים והקשישים יצטרכו, עם זאת, להמשיך לחכות עד לאישור תקציב המדינה: המהלכים הכלכליים המהפכניים חייבים להמתין עד שספרי התקציב של שנת 2015 יאושרו, ורק אז, בנחת, יוכל שר האוצר הבא להקדיש את עתותיו לבניית מהלכיו הכלכליים.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg