
בחירות 2015: חשש לאי סדרים בקלפיות
זיופים ואי סדרים בקלפיות המגזר הערבי הן תופעות מוכרות. אחרי הבחירות הקודמות הוצעו דרכי התמודדות – אך יו"ר וועדת הבחירות ג'ובראן לא ממהר ליישם: "הנושא ייבדק בסמוך לאחר הבחירות"
תופעת הזיופים ואי-הסדרים בקלפיות היא אחת התופעות היותר מטרידות בימי בחירות, אולם נראה כי יש כאלו שאינם מתייחסים אליה במלוא הרצינות, גם אם באופן פורמלי הם מדברים גבוהה גבוהה נגד העניין.כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
קבלו סיפור קטן מהחודש האחרון שימחיש עד כמה ניתן לעשות הרבה יותר כדי למגר את תופעת הזיופים במגזר הערבי, אולם בפועל לא נעשה דבר: יו"ר ועדת הבחירות המרכזית בבחירות הקודמות, אליקים רובינשטיין, השאיר בסיום תפקידו מתנה נהדרת למחליפו בתפקיד, סלים ג'ובראן. למתנה הזו קוראים קובץ לקחים מהבחירות לכנסת ה-19. במילים אחרות, סיכום של כל מה שצריך לעשות בפעם הבאה, במגוון נושאים, כלקח מהכשלים והתקלות בבחירות הקודמות. מה צריך יותר מזה? במיוחד בכל מה שקשור לנושא המקומם כל-כך שהפך כבר לסוג של מכת מדינה – הזיופים בבחירות.
"לטעמי יש צורך לחשוב על מצלמות ועל הגברת הנוכחות המשטרתית, בנוסף לאמצעים אחרים", כתב השופט רובינשטיין במסמך הסיכום שערך. תיכף נבדוק מה עשה השופט ג'ובראן בנוגע לשתי ההמלצות שקיבל מקודמו בתפקיד, אך קודם לכן עוד קצת מדבריו של רובינשטיין, בדגש על הנסיבות שגרמו לו להתייחס לנושא.

"במהלך הספירה נאלצתי לפסול קלפיות אחדות, בשל אי-סדרים שנפלו בהן", הסביר יו"ר ועדת הבחירות הקודם. רובינשטיין ממשיך ומספר כיצד העביר למשטרה את אותן קלפיות בעייתיות, לצורך חקירה פלילית. "במסגרת הלקחים יהא צורך ליתן את הדעת כיצד למנוע הישנותן של תופעות אלה", הבהיר.
אז מה עשה יו"ר הוועדה הנוכחי, השופט ג'ובראן? האם הרים את הכפפה שהשאיר לו קודמו בתפקיד? ובכן, לא ממש. בתגובה לפנייה שקיבל בנושא מהפורום המשפטי למען ישראל, השיב ג'ובראן במכתב שכלל לא מעט מילים יפות אך לא הרבה מעבר לכך.
"מיד לאחר הבחירות החל מטה הוועדה בהליך הפקת לקחים מניהול הבחירות לכנסת ה-19, ובמסגרתו גם לקחיו של חברי, השופט רובינשטיין", כתב ג'ובראן בתשובתו לפורום. "בנוגע לסוגיה שבנדון, הוקם צוות היגוי במטרה לפעול לצמצום כמות הזיופים. עם זאת, צוות ההיגוי לא סיים את עבודתו, נוכח הקדמת מועד הבחירות. לפיכך, הצעותיו של השופט רובינשטיין לפרוס מצלמות במקומות הקלפי, טרם היה סיפק לבוחנה כדבעי, ובטוחני כי נושא זה ייבדק בסמוך לאחר הבחירות".
ג'ובראן סיפר עוד במכתבו כי מטה הוועדה הגה מספר אמצעים שיינקטו בבחירות הקרובות, במטרה להבטיח את טוהר הבחירות. אלא שכנראה מדובר בסוד כמוס של חבורת סוד מוחלט בהחלט. "על מנת שאמצעים אלה יהיו אפקטיביים, אין באפשרותי לפרטן בפניך", הסביר ג'ובראן. "עם זאת, כאמור, אני רואה חשיבות רבה בשמירה על טוהר הבחירות, ובכוונתי לפעול למען מטרה זו".
במקום להיצמד להסברים טכניים של הקדמת בחירות שהפתיעה את המערכת, ראוי היה לפחות להבטיח הצבת מצלמות באותן קלפיות שהוכחו בעבר כבעייתיות במיוחד. אפשר גם היה לקבל החלטה פשוטה שקובעת כי מזכירי קלפיות שעבדו במקומות שבהם התגלו בעבר חשדות לאי-סדרים לא יעבדו יותר כמזכירי קלפיות. ההצעות הללו הועברו לשופט ג'ובראן על ידי הפורום המשפטי למען ישראל, אך לא זכו למענה ענייני.
גם דו"ח מבקר המדינה שנערך לאחר הבחירות הקודמות תבע שינוי גישה בנושא מצד ועדת הבחירות המרכזית. רבים מאותם ממצאים לאי-סדרים, כמה לא מפתיע, התגלו במגזר הערבי. כך, לדוגמה, מבקר המדינה בדק ומצא כי בבחירות הקודמות היו 32 קלפיות שבהן מספר הקולות בקלפי עלה על מספר המצביעים. באחת מאותן קלפיות – שוב, במגזר הערבי – נספרו 384 קולות, כאשר בפועל הגיעו להצביע באותה קלפי רק 183 בוחרים. ממש פלא מהסוג הקסום ביותר.
בבחירות כל-כך צמודות, כאשר כל קול מכריע, הגיע הזמן לשים את הדברים על השולחן: החשש לאי-סדרים בחלק מהקלפיות במגזר הערבי הוא אמיתי, אותנטי ומוכח. והגיע הזמן שמישהו יעשה עם זה משהו.
ואם כבר הזכרנו את ועדת הבחירות המרכזית, ידיה של הוועדה המשיכו להיות עמוסות גם בימים האחרונים, הסמוכים לבחירות. העתירות בנושאים השונים, בעיקר סביב ענייני תעמולת הבחירות, לא הפסיקו לזרום לרגע.
כך, לדוגמה, פנתה לוועדה עמותת חדו"ש בדרישה להוציא צו מניעה נגד מפלגת יהדות התורה ועיתון 'יתד נאמן'. בעתירה נטען כי בסוף פברואר פרסמה המפלגה בעיתון המדובר 'קריאת קודש' מאת גדולי התורה והחסידות, שהסתיימה במילים הבאות: "הננו תפילה להשי"ת כי הפועלים והמצביעים למען רשימת יהדות התורה יתברכו בבני חיי ומזוני ובכל הברכות ממקור הברכות, וחפץ ה' בידינו יצליח להגדיל תורה ולהאדירה וכלל ישראל יוושע בתשועת עולמים".
בחדו"ש טענו כי הפרסום מהווה ברכה בעלת משקל מיוחד בעיני הציבור שקורא את העיתון, דבר האסור על פי חוק הבחירות לכנסת. השופט ג'ובראן קיבל את טענות חדו"ש, אולם בחר להסתפק בהתחייבות של יהדות התורה ויתד נאמן כי הדבר לא יחזור על עצמו.
מפלגה אחרת שהוגשה נגדה עתירה בעקבות טענות לתעמולה אסורה, היא 'יחד' של אלי ישי. על אחת העתירות היה חתום קצין הבחירות בצה"ל בכבודו ובעצמו, אל"מ אפי רוזן. רוזן קבל על כך שבעמוד הפייסבוק הרשמי של ברוך מרזל, המוצב במקום הרביעי ברשימת יחד, נראים שני חיילי צה"ל (בפנים מטושטשות) כשהם מחזיקים בשלט תעמולה של המפלגה. מאחורי השניים נראה בבירור רכב צבאי. לתמונה התווסף הטקסט הבא – "גם בצה"ל יודעים: רק מרזל ימחק את החיוך לזועבי". לדעתו של קצין הבחירות בצה"ל מדובר בהפרה של חוק הבחירות.

השופט ג'ובראן הסכים עם הטענה כי התמונה והכיתוב שבה יוצרים את הרושם כי צה"ל עצמו מזוהה עם מפלגתו של ישי, דבר המנוגד לסעיף 2 לחוק הבחירות, האוסר עשיית שימוש בצה"ל באופן שעשוי ליצור רושם כאילו הצבא מזוהה עם מפלגה כלשהי. העתירה התקבלה והוצא צו מניעה בנושא.
עתירה אחרת, שדווקא זכתה לכתף קרה מצד השופט ג'ובראן, הוגשה על ידי התנועה לאיכות השלטון וכוונה נגד הרב הראשי הספרדי, יצחק יוסף. דרישתה של התנועה הייתה כי השופט יורה לרב יוסף "להימנע מכל הופעה ציבורית והשתתפות בכנסים במוסדות ציבור המזוהים עם מפלגה מסוימת במהלך שלושת השבועות הקרובים, עד לאחר הבחירות, משעה שמהלכים אלה עלולים להתפרש כנקיטת עמדה פוליטית ותעמולת בחירות אסורה". מי שנהנית כמובן מתמיכתו העקיפה של הרב יוסף היא תנועת ש"ס שהוקמה על ידי אביו, הרב עובדיה יוסף.
לפני שהכריע בעתירה ביקש השופט ג'ובראן את חוות דעתו של היועץ המשפטי לממשלה, יהודה ויינשטיין. היועץ העביר לוועדת הבחירות המרכזית חוות דעת שמסכימה כי דברים שאמר הרב יוסף מהווים תעמולת בחירות אסורה, אך הוסיף כי "חזקה על הרב יוסף כי יימנע בעתיד מלקחת חלק בתעמולת בחירות, ולפיכך לטעמנו אין בשלב זה צורך בהוצאת צו מניעה".
בעקבות הדברים החליט כאמור השופט ג'ובראן לדחות את העתירה נגד הרב הראשי. אמנם, גם הוא הסכים כי דברים שנאמרו בעבר על ידי הרב יוסף מהווים תעמולת בחירות אסורה, אך הוא מוכן לפתוח סוג של דף חדש. במילים אחרות, מאחר שמכאן והלאה אין עוד ספק ביחס לתחולתו של איסור תעמולת הבחירות גם על הרב הראשי, הבדיקה תיעשה על פי ההתבטאויות של הרב יוסף מנקודה זו ואילך. מה שהיה ונאמר, נשכח ונסלח. בפעם הבאה תיאלץ ועדת הבחירות המרכזית להתערב, גם כאשר מדובר ברב הראשי לישראל. חג בחירות שמח לכולם.