האם ונצואלה תמוטט את יחסי ארה"ב-קובה

הממשל בוושינגטון הטיל השבוע הגבלות על הממשל של הנשיא ניקולס מדורו, ובתגובה מיהר פידל קסטרו לשגר אגרת ברכה לעמיתו מקראקס

סוכנויות הידיעות | 12/3/2015 23:44
תגיות: ארצות הברית,קובה,ונצואלה
ניסיונו של הנשיא ברק אובמה להבריא את היחסים עם קובה, ובו בזמן להפנות גב לוונצואלה, בת הברית הקרובה ביותר של הוואנה, יצר כעת משולש דיפלומטי מרתק ביותר. בליל שני, לאחר שנשיא ונצואלה ניקולס מדורו נשא נאום שבו תקף בחריפות את העיצומים האמריקניים החדשים על ממשלו כניסיון הפיכה נגדו, הממשלה הקובנית חזרה והדגישה את "תמיכתה הבלתי מתפשרת" במדורו.

• כל התכנים הכי מעניינים -­בעמוד הפייסבוק שלנו

פידל קסטרו בן ה-88 התפרץ לתמונה למען הטעם הטוב. "ניקולס מדורו היקר", כתב קסטרו במסר קצר שפורסם בתקשורת הממלכתית בקובה, "אני מברך אותך על הנאום הגאוני והאמיץ שנישא אל מול התוכניות האכזריות של ממשלת ארה"ב. מילותיך יירשמו בהיסטוריה כהוכחה לכך שהאנושיות יכולה לדעת את האמת, ואף תעשה כן". כמו כן נאמר שמסר התמיכה הגיע מהאח הבוגר למשפחת קסטרו, ולא מהנשיא ראול קסטרו, אחיו הצעיר של פידל.
 
צילום: אי-אף-פי
מחזק את הקשרים עם ונצואלה. פידל קסטרו צילום: אי-אף-פי

ראול קסטרו (83) הוא מי שעבד על הפיוס הדיפלומטי עם אובמה, והוא ייפגש עם הנשיא האמריקני בחודש הבא בוועידת יבשת אמריקה שתתקיים בפנמה. אחיו הגדול גילה תמיכה פושרת בשיפור היחסים עם ארה"ב שתכנן, אבל גם לא אמר דבר מה שיכול להיחשב כגילוי התלהבות. ובעוד שראול מבטיח לעתים קרובות לתמוך בנשיא ונצואלה, הוא לא מטפח יחסים אישיים קרובים עם מדורו, אשר בדומה לקודמו הוגו צ'אבז קיבל את פידל קסטרו כמנטור פוליטי.

ונצואלה נותרה שותפת הסחר הבכיר של קובה, ובזמן שקראקס החליפה את הוואנה כיריבה העקרונית של ארה"ב באזור, ממשל קסטרו נלכד בתווך. הוואנה גם אינה יכולה להרשות לעצמה לקשור את גורלה עם ממשלת ונצואלה המרוששת ומנהיגה הלא יציב, אשר חסר את הפקחות הפוליטית של צ'אבז.

בשבועות הקרובות ובפסגת פנמה, צפויה קובה להמשיך להביע את תמיכתה בוונצואלה, תוך שהיא עובדת בשקט על היחסים החדשים שלה עם ארה"ב. יהיה זה ניסיון עדין להשיג איזון, במיוחד מכיוון שמבקרי ההתקרבות בין אובמה וקובה תולים את האשמה על הפרות זכויות האדם בוונצואלה באסטרטגיה ביטחונית דכאנית אשר לטענתם מוכתבת מהוואנה.

מאז שהכריז הבית הלבן על העיצומים החדשים ביום שני, ונצואלה, קובה ורבים אחרים באזור הגיבו פחות למעשים עצמם מאשר לשפה של הצו, אשר אפיין את ממשל מדורו כאיום לביטחון הלאומי של ארה"ב. בכירים אמריקנים אמרו כי מדובר בשפה תבניתית אשר משתמשים בה בכל פעם   שמתקבלת החלטה על עיצומים מעין אלו, אבל הממשלה בוונצואלה ותומכיה נאחזו במרכיב ה"איום הביטחוני" בשביל לטעון שמדובר במעין קדימון למתקפה אמריקנית.

לאחר שקידם בהתרסה את אחד הבכירים הביטחוניים ששמו נכלל ברשימת העיצומים האמריקנית, אמר מדורו ביום שני בלילה כי יבקש להנפיק צו שיעניק לו סמכויות חירום "למלחמה באימפריאליזם". מצדם, מנהיגי האופוזיציה בוונצואלה טענו כי מדובר בגזל סמכויות גרידא, שנועד להשתיק עוד יותר את ההתנגדות לנשיא.

כאשר התבקשה להגיב ביום שלישי על טענותיו של מדורו בדבר מזימה אמריקנית, אמרה דוברת מחלקת המדינה האמריקנית ג'ן סאקי כי "כוונת הממשל אינה לקדם אי יציבות בוונצואלה (...) או לערער את הממשלה". במקום, היא הדגישה, "מדובר בהבהרה שלפיה אנו לא מקבלים הפרות או זכויות אדם או פקידים מושחתים". סקי הוסיפה כי "מטרת העיצומים היא לשכנע את הממשלה לשנות את התנהגותה".

היא אף הזהירה מפני ההתמקדות בשפת האיום הביטחוני שהופיעה בצו המנהלי של אובמה, וציינה כי מדובר בנוהל שמקובל בכל פקודה מעין זו. "חשוב שכולם יבינו כי זה האופן שבו אנו מתארים את הליך הטלת עיצומים", אמרה סקי. הפקודה שהונפקה ביום שני לגבי ונצואלה "תואמת את הדרך שבה אנו מכריזים ומתארים הטלת עיצומים והנפקת צווים מעין אלו", היא הסבירה.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...