בחירות

ממשלת שמאל או ימין: הערבים הולכים לאופוזיציה

האיחוד ש"נכפה" על המפלגות הערביות צפוי להסתיים במספר נאה של מנדטים. הניסיון לפסול את זועבי, התנהלותו של היו"ר איימן עודה ואפילו תקיפת נציגי בל"ד תורמים גם הם לסיכוי של הערבים להפוך למפלגה השלישית בגודלה בכנסת

מקור ראשון
אסף גבור | 15/3/2015 7:24
תגיות: הרשימה המשותפת,בחירות 2015
הליגה הערבית: הרשימה הערבית המשותפת עשויה להיות הפתעת הבחירות. ההיערכות של כלי התקשורת ליום הבחירות מלמדת על כך, וההתרגשות וההכנות האחרונות במטה המפלגה בנצרת מגדילות את תחושת הניצחון. עוד לפי שלשול הפתק הראשון בקלפי, מאמינים חברי המפלגה כי הם עומדים בפני מהלך היסטורי שיוביל לשינוי פניה של החברה הערבית בישראל.

כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

הישרדות היא מניע מצוין לאחדות, ובמערכת הבחירות הזו, נראה שתחושת ההישרדות והרדיפה מצליחה לאחד את הציבור הערבי למפלגה אחת. מבחינת הרשימה המשותפת, השיא היה הרגע שבו הכריזו חבריה על אחדות. הפרשנים הצביעו על פערי האידיאולוגיות בין המפלגות ואמרו כי לא תיתכן ריצה משותפת. הספקנים דיברו על מאבקים פוליטיים ועל אגו כגורמים שיטרפדו את האפשרות לאחדות, אבל בסופו של דבר ישנו סיכוי טוב שכולם יאכלו את הכובע. 

הפלת ממשלת הימין והנקמה באביגדור ליברמן שהעלה את אחוז החסימה היו שתי נקודות מרכזיות בתחילת קמפיין הבחירות של הרשימה הערבית המשותפת. אבל מהר מאוד הבינו חבריה כי הנושא המרכזי שאותו הבוחר הערבי רוצה לשמוע הוא נושא הזהות והאחדות הערבית. החיוכים, החיבוקים ודברי השבח בין חברי חד"ש הקומוניסטית לאלו של התנועה האסלאמית הצטלמו יפה. ההבדלים התהומיים, ואפילו השנאה היוקדת של חברי הכנסת שהתרגלו להילחם זה בזה על קולות הבוחר הערבי, נעלמו באחת. 
 
צילום: דוברות הרשימה המשותפת
הצליחו לגבור על המחלוקות. חברי הרשימה המשותפת בכינוס של המפלגה צילום: דוברות הרשימה המשותפת

החתונה הכפויה הובילה נשים פוליטיות חזקות, בעלות דעות חופשיות, לשבת יחד עם חברים החיים חיי פוליגמיה עם שתי נשים, או כהגדרתם - אישה וידועה בציבור. קומוניסטים אתאיסטים המאמינים בניתוק הדת מהפוליטיקה ומחיי היומיום, היו חייבים לשבת עם מקביליהם מהתנועה האסלאמית, שמטיפים לחיי דת ולהעמקת השפעת האסלאם על הציבור הערבי־ישראלי. 

אם הגימיקים, הסרטונים והשימוש הנרחב ברשתות החברתיות היו הכלי של המפלגות היהודיות, במפלגה הערבית המשותפת האמינו, בגלל סיבות רבות, במכירות מדלת לדלת: חוגי בית, כנסים פרטיים קטנים וגדולים, ועבודה על המנגנון המשפחתי החליפו כמעט לחלוטין את הסרטונים הוויראליים המופצים בטוויטר ובפייסבוק. ברשימה זוקפים את ההיענות למפגשים הללו לעימות הטלוויזיוני בין המתמודדים בערוץ 2. לטענת גורמים ברשימה, לאחר העימות, שבו הקפיד יו"ר הרשימה איימן עודה שלא להיגרר לוויכוחים מול ליברמן ואחרים, הוא הצליח לפתוח את הרשימה לקהלי יעד רחבים יותר.

גם ניסיון פסילתה של ח"כ חנין זועבי מבל"ד מהמרוץ לכנסת, הוסיף צבע ללחיי הרשימה המשותפת. אף שגורמים רבים בתוך הרשימה מתנגדים לדרך הקיצונית של זועבי, הם מודים שהדיון הזה שירת את הקמפיין שדיבר על זהות ושוויון לחברה הערבית בישראל. המיץ שנשפך על ח"כ זועבי ותקיפתה של יועצת התקשורת של בל"ד אמילי מואטי בכנס ברמת־גן, היו נקודת ציון נוספת במרוץ לבחירות. 

אבל רגע לפני הסוף, גורמים רבים ברשימה מציינים אירוע שבו הם רואים פספוס - הסכם העודפים שלא נחתם עם מרצ. כישלון המגעים הוביל להתקפות חריפות מצדה של מרצ, ולהאשמות שלפיהן הרשימה הערבית המשותפת נותנת לקיצוניים לנהל את העניינים. גורמים ברשימה אמרו מנגד כי מוטיב הזמן הקצר שבו נוהל המשא ומתן, והעובדה שהרשימה מורכבת מכמה מפלגות, הקשו על ההחלטה להגיע להסדר, וזה אולי מה שאמור להדאיג את הרשימה הערבית בעתיד. 

אם על הסכם עודפים היה קשה להחליט, מה יעשו חברי הרשימה ביום שאחרי הבחירות, ה׳מאני טיים' שבו נקבעים הדברים? פעילים במפלגה טוענים כי בתקופה הזו הרשימה הערבית תצא לחופשה בגלל ההצהרה המוקדמת שלא תשב בממשלה, גם אם תהיה זו ממשלת שמאל. מבחינתם, המטרה היא להיות כמה שיותר גדולים ולבלוט באופוזיציה. "יש קונסטלציה שבה אנחנו נעמוד בראש האופוזיציה ואז הכוח שלנו יהיה הרבה יותר משמעותי", אומרים גורמים במפלגה. "גם כשהיינו קטנים הוכחנו שאפשר לעשות הרבה יותר מהאופוזיציה מאשר מתוך הממשלה, וכפי שהממשלה הבאה אמורה להיראות - הדבר מקבל משנה תוקף".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''פוליטי/מדיני''

המומלצים

מרחבי הרשת

פייסבוק