מומחים: רוסיה לא חוששת ממירוץ גרעין במזה"ת
ההסכם שנחתם בין מצרים לרוסיה על הקמת תחנת כוח גרעינית עלול להיות הצעד הראשון בדרך למזרח תיכון גרעיני. לפי מומחים, רוסיה, אשר מחפשת ידידות נוספות באזור וכן רוכשים לנשק הרוסי, לא מעוניינת בהתחמשות האזור בנשק אטומי, אך גם לא חוששת ממנו כמו ישראל
• כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
ד"ר אבינעם עידן, מומחה לרוסיה מאוניברסיטת חיפה, ואשר שימש בעבר גם 7 שנים כציר בשגרירות במוסקבה סבור כי ההסכם שארצות הברית חותרת להגיע אליו עם איראן אכן עומד ביסוד אפשרות ממשית להפיכת המזרח התיכון לגרעיני, שההסכם שפורסם אמש הינו אחד הצעדים הראשונים בדרך אליו.

"בשנים האחרונות נמצאת מצרים במשבר מדיני עם ארה"ב. הצבא המצרי זועם על הפלת שלטונו של חוסני מובארק שהגיעה במקביל להחלטת אובמה שלא לפעול נגד המפגינים בקהיר, וכן כועס על הביקורת של הממשל ביחס לעליית הגנרל א-סיסי לשלטון. על הרקע הזה מצרים חיפשה קשר עם מעצמה חדשה. במקביל, גם הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין מחפש לחזור למזרח התיכון ולהעצים את ההשפעה שלו. זו מציאות שבה האינטרסים של שני הצדדים השתלבו, ושניהם שמחים בהסכם שעליו הכריזו. במצרים עוקבים אחרי ההסכם המתגבש בין ארה"ב לאיראן וחוששים מאוד מההבנות שיושגו בו. לכן מבחינתם כניסה ממשית לבנייה של כור גרעיני רוסי תאפשר להם בהמשך הדרך כניסה יותר קלה לתחום הצבאי. רוסיה בסופו של דבר אינה מדינה מערבית, ויהיה לה יותר קל לאפשר 'חריגה' מההסכם לכיוונים אחרים".
רוסיה לא חוששת מסנקציות של המערב בעקבות זאת?
"כרגע נראה שהסנקציות שהטיל המערב בגלל הפלישה אוקראינה בכלל לא משפיעות על המשטר ברוסיה. הוא ממשיך במבצע שלו באוקראינה ובימים האחרונים אף היתה התגברות משמעותית בלחימה מצד הבדלנים. בנוסף, כניסה כלכלית לאזור מתאימה לאינטרסים שלו, שבאה גם על רקע העובדה שארה"ב החליטה להתנתק מעט מהמזרח התיכון".
רוסיה תתקרב גם לישראל?
"מבחינת רוסיה יש רצון גדול מאד להתקרב לישראל. רוסיה מגלה עניין גדול במה שקורה בארץ. אלא שלדעתי זו תהיה טעות אסטרטגית לעזוב את הקשר עם ארה"ב, למרות המשבר בין אובמה לנתניהו. עדיין היחסים עם ארה"ב חשובים ואינטימיים יותר ממה שאנו יכולים להשיג מרוסיה.
רוסיה תנסה להתקרב למדינות נוספות באזור?
"עדיין מוקדם לנבא עד כמה רוסיה תכנס לאזור. זה תלוי בעיקר בשאלה מה מתכוונת ארה"ב לשנות במדיניות החוץ שלה. מדינות המפרץ זכו שנים רבות למטריית הגנה אווירית אמריקאית, והסיבה לכך היתה הנפט. לאחרונה ארה"ב הפכה למעצמת אנרגיה גדולה בעצמה ולכן פחות זקוקה למדינות המפרץ. והיא אכן יוצאת לאט, לאט מהאזור. עם זאת עדיין קשה לדעת מה חושבת ארה"ב לעשות. זה תלוי גם בהבנות שלה עם איראן. אבל ברור שבמקרה שיהיה הסכם אמריקאי משמעותי עם איראן, אז סעודיה אכן עלולה לחפש גם כן אופציה גרעינית, וייתכן שהיא תפנה יחד עם שאר מדינות המפרץ לסיוע רוסי. אבל בנוגע לכך כדאי להמתין".
פרופסור זאב חנין מאוניברסיטת בר אילן אומר כי לרוסיה של פוטין יש "אינטרס משולש" לחזור למזרח התיכון, ולשם כך המשטר הרוסי אף מוכן למכור ידע גרעיני על כל ההשלכות הנוספות שיש בכך.
"רוסיה איבדה עם השנים את כל החברים שלה כאן באזור, וזה פגע במדיניות החוץ שלה ובהשפעה שלה במרחב הזה, החשוב לה מבחינה היסטורית. נפילת שלטון קדאפי בלוב שהתבצעה בהסכמה רוסית לא הביאה למוסקבה שום רווח, כי אירופה לא כיבדה את הזכות של רוסיה לקבל משם משאבים. באופן דומה רוסיה ניסתה לשכנע את מדינות המפרץ להעביר צינור גז ונפט לאירופה דרכה, כדי להפיק ממנו רווחים. אבל גם כאן המערב שם לרוסיה רגליים. התמיכה במשטרו של אסד המקרטע לא עשתה לרוסיה שירות טוב במדינות ערב האחרות. לכן, רוסיה ראתה במשבר החמור בין ארה"ב למצרים מתנה משמים. רוסיה מתחברת למדינה גדולה ויכולה למכור לה נשק שהוא 6 אחוז מהייצוא של התעשייה הרוסית".

ומה עם היחסים עם ישראל?
"לרוסיה כיום יש שתי חברות במזרח התיכון , אך שתיהן 'בעייתיות' מאוד. החברה הראשונה היא איראן שגם לה הרוסים מוכרים ידע גרעיני. אלא שאיראן עצמאית ועושה המון צרות למוסקבה. משטר פוטין לא רווה נחת מהקשר הזה, למרות שהוא ממשיך אותו מסיבת כלכליות ומדיניות. הידידה השנייה הטובה היא ישראל. רוסיה הגיעה ליחסים ממש טובים עם ממשלת נתניהו והושגו הבנות טובות עם שר החוץ אביגדור ליברמן. אלא שבמקביל המשטר הרוסי תומך בפלסטינים וגורמים לקשר עם ישראל 'להתנדנד'. זו הסיבה שהם חיפשו עוד מדינה ליצור איתה קשרים באזור. מצרים טובה לקשר כזה, משום שאנרגיה גרעינית במצרים לא תאיים כל כך על ישראל לאור היחסים בין המדינות".
פרופסור פרופ' ברוך גור-גורביץ', מומחה לרוסיה מאוניברסיטת חיפה מזהה גם הוא כניסה רוסית למזרח התיכון, אולם הוא פחות מודאג מהפן הגרעיני של העניין.
"רוסיה לא רוצה עולם גרעיני. היא לא תשקיע בהתנגדות למירוץ גרעיני באזור כמו ישראל, אבל ההנהגה הרוסית לא תסייע לכף בפועל. מה שקורה כאן הוא חלק מהמאבק של רוסיה על
לדבריו, "רוסיה זועמת על המערב ורואה בחברות בנאט"ו אויבות. הם כועסים על העידוד המערבי של גורמים חתרניים במדינה, וזועמים על הרצון האמריקני לסייע לאוקראינה. פוטין מזהה הזדמנות במצרים. הוא רואה את המשבר בין קהיר לוושינגטון וממלא את החלל. ובעיקר, חשוב לפוטין למכור נשק. בהסכם הזה פוטין גם משיג כסף וגם מראה לאמריקאים שעימות נגדו באוקראינה יגרור אותם לעימות נגדו בכל העולם".
פרופסור גורביץ מציין כי "רוסיה לא רוצה איראן גרעינית, אבל זה לא כל כך מפריעה לה. הרוסים גם תמהים על החרדה של ישראל בנושא הזה. הם יודעים שלנו יש נשק גרעיני בכמות גדולה, ולא ברור להם למה פצצה גרעינית אצל איראן מפריעה לנו כל כך".