בחירות

נתניהו חייב לנסוע לקונגרס - לא משנה מי יזם את ההזמנה

נתניהו מאמין שנסיעתו היא שליחות קיומית. הוא משוכנע שהאיראנים הולכים לקבל נשק אטומי בתוך חודשיים והוא רוצה להציל את ישראל. מול זאת אי אפשר להעמיד את הפרוטוקול שמחייב את הסכמת אובמה

שלום ירושלמי | 25/1/2015 13:59 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר RSS
במהלך השבוע שעבר, בכמה ראיונות רדיופוניים, אמרתי כי לדעתי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, חייב לקחת את ההזמנה של יו"ר בית הנבחרים ג'ון ביינר, ולא משנה איך היא הגיעה אליו והאם יזם אותה בעצמו ולהופיע בפני שני בתי הקונגרס בנושא האיראני.

כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

הדברים עוררו פליאה מסוימת. ראש הממשלה סבור שהתקשורת עומדת נגדו בלי קשר להחלטות שהוא מקבל. העיתונאים עצמם לא רגילים שעמית שלהם, שלא מזוהה עם עמדות ראש הממשלה מצדיק מהלך כל כך שנוי במחלוקת.
צילום: אי.פי.איי
נתניהו נואם בקונגרס צילום: אי.פי.איי

משום כך אני חוזר ואומר: ראש הממשלה חייב להופיע בפני שני בתי הקונגרס מסיבה פשוטה, הוא מאמין שזו שליחות קיומית. נתניהו משוכנע כי האיראנים הולכים לקבל נשק אטומי בתוך חודשיים. הוא סבור  שהוא יכול להציל את ילדי ישראל משואה גרעינית. הוא בטוח כי הגענו לרגע האמת וכי הקונגרס יכול לקבל החלטה היסטורית ולמנוע את ההסכם המתגבש מול איראן. מול התחושות הללו, ויש להניח שהן מבוססות על הערכות אמתיות - אי אפשר להעמיד את הפרוטוקול הדיפלומטי שמחייב הסכמה של הנשיא אובמה, שלא יגיע.

איתרע מזלו של נתניהו והוא עמד בשתי הקדנציות שלו מול ממשל דמוקרטי. בשתי הפעמים הוא הסתבך. אני זוכר את הימים שבהם הגענו עם נתניהו לארצות הברית כדי לשמוע סירוב של הנשיא ביל קלינטון לפגוש אותו, בדיוק כמו אובמה בימים אלה. התפיסה הבסיסית של נתניהו מול הבית הלבן לא השתנתה. הוא עובד תמיד עם הרפובליקנים ועם הקונגרס. נתניהו מאמין, גם ברגע זה, כי הוא מייצג את העם האמריקאי בנושא האיראני טוב יותר מאשר אובמה עצמו. הוא משוכנע כי 70 אחוזים מהציבור האמריקאי הולכים אתו בעניין הסנקציות - ולא עם הנשיא. 

ראש הממשלה חייב לקבל את ההזדמנות וללכת עם הקו שהוא מאמין בו שנים, לפחות ברגע האמת. האם אובמה ומזכיר המדינה ג'ון קרי ייפגעו? כנראה שכן. האם ייגרם נזק אסטרטגי ליחסים מול הממשל? לא צריך להגזים.

היחסים בין שתי המדינות ידעו עליות ומורדות לאורך עשרות שנים, בעיקר בימי ראשי הממשלה של הליכוד: מנחם בגין, יצחק שמיר ונתניהו. האם זה טשטש או מחק את מפת האינטרסים ההדדית של שתי המדינות? לא. קשה לי להניח כי נאום נתניהו והמהלכים הבעייתיים סביבו הם שיהרסו את הברית הזו. אנחנו בעיצומו של עוד משבר, אבל הסיכוי למנוע נשק גרעיני מאיראן חזק ממנו.

ובענייני הבחירות.
נתניהו מחזיק לפי כל הסקרים תחת היד 40 מנדטים של הליכוד פלוס נפתלי בנט (אם אלי ישי יחצה את אחוז החסימה יש לראש הממשלה ביד 45 מנדטים בטוחים). זו קופת ברזל שקשה יהיה לפצח אותה ולהקים ממשלה אלטרנטיבית.

אני לא בוחר בליכוד ובנתניהו, אבל יש לי הרגשה שהנסיעה הזו לא נועדה להכריע את הכף לטובת נתניהו, כי הוא לא ממש עומד בסכנה הדחה בבחירות. דווקא במקרה הזה אפשר להאמין לנתניהו כי העניין מבחינתו הוא גורלי, ולתת לו צ'אנס.

ציפי לבני אמרה אתמול כי נתניהו "פוגע בביטחון של ישראל וחיילי צה"ל בשביל פוליטיקה". לא צריך להתרשם גם מהדברים הללו. אין בהם כלום. אני עדיין סבור כי לבני תהיה הראשונה שתפרק את המחנה הציוני כדי לרוץ ראשונה לממשלת נתניהו, כפי שעשתה רק לפני שנתיים וקצת.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg
שתף

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

שלום ירושלמי

הפרשן הפוליטי של nrg ו"מקור ראשון", תושב ירושלים. בוגר האוניברסיטה העברית במדעי המדינה. אוהד הפועל י-ם בכדורסל

לכל הטורים של שלום ירושלמי

המומלצים

מרחבי הרשת

פייסבוק

כותבים קבועים