סקר חצי שנה ל'צוק איתן': חוששים מהמנהרות

מסקר שנערך בקרב תושבי מועצת שער הנגב, ובחן את התמודדותם עולה: התושבים סומכים על צה"ל אך חוששים מהידרדרות ביטחונית

נעמה אנגל משאלי | 18/1/2015 17:08 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
נתוני סקר שנערך מיד עם תום מבצע 'צוק איתן', בקרב תושבי המועצה האזורית שער הנגב שבעוטף עזה , מתפרסמים היום (ראשון), ומהם עולה כי למרות שגרת החיים בצל האיום הביטחוני המתמשך מעזה, ניתן להצביע על מדדי חוסן גבוהים בקרב התושבים שהביעו שייכות ואהבה עמוקה למקום מגוריהם. עוד עולה כי על אף תחושת הביטחון שנפגעה במהלך המבצע, מבטאים התושבים אמון ניכר כלפי חיילי צה"ל ומפקדיו.

עוד כותרות ב-nrg:
- נתניהו שוקל לשריין את דיכטר ברשימת הליכוד
"דאעש פלסטין"": נחשפה חולית טרור שהתאמנה בישראל
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

בחודש ספטמבר האחרון, שבועיים לאחר סיום הלחימה, ערכה המועצה האזורית שער הנגב סקר עמדות מקיף בקרב התושבים בתחומי החוסן שונים, כגון ההתמודדות האישית בתקופת המבצע והשפעות המבצע על התושבים. כעת, חצי שנה מפתיחת המבצע, כאשר תושבי העוטף עדיין מתמודדים יום-יום עם הטראומה, הקשיים, והניסיונות לחזור לשגרת החיים, מספקים הנתונים שמתפרסמים היום גם מקור לתקווה ואופטימיות. " כנראה שיש עוד זווית לחיים כאן" אומרים היום במועצה, "ולמרות התקופות הקשות שעברו עלינו, החיבור של אנשים למקום הזה הוא עמוק הרבה יותר ולא כל כך מהר יעזבו אותו".

 
צילום: יהודה פרץ
חיבור עמוק למקום. צבע אדום צילום: יהודה פרץ


הנושא שזכה להערכה הגבוהה ביותר בקרב הנסקרים הינו החוסן הקהילתי. ההיגד "אני גאה לומר לאחרים איפה אני גר" זכה לציון הגבוה 4.6, מתוך 5. גם ההיגד "יהיה לי עצוב לעזוב את יישוב מגורי", זכה לציון 4.6 . מנגד, ההיגד "אני מתכוון לעזוב את הישוב בזמן חירום", זכה לציון של 2 מתוך 5. ההיגד "אני מאמין ביכולת הקהילה שלי להתגבר על מצב חירום" זכה לציון 4.16.  עורכי הסקר ציינו כי משפחות שיצאו מהאזור, באופן מלא או חלקי, במהלך המבצע, העניקו בממוצע ציון נמוך יותר, לעומת התושבים שנשארו באזור במהלך המבצע וההערכות שהעניקו היו גבוהות יותר.

מנהלת מרכז החוסן במועצה, שבמימונו נערך הסקר, תהילה רביבו מסבירה כי "ככלל, ניתן למצוא כי השאלות המתייחסות לישוב, למערכות הקשרים בין התושבים בישוב, עזרה הדדית ומוכנות הישוב לשער חירום זכו להערכה ממוצעת גבוהה וגבוהה מאוד בקרב כלל אוכלוסיית שער הנגב".

עוד עולה מהסקר כי בקרב התושבים קיים חשש בעוצמה בינונית- גבוהה מאיומים כגון הרעה במצב הכלכלי בהמשך לאיום בטחוני מתמשך (3.57), איום בטחוני כללי (3.54), איום המנהרות (3.51) ואיום הפצמ"רים (2.99).

הנתונים מראים גם על הבעת אמון בצה"ל ובמדינה למרות משבר האמון שחוו התושבים. 

ההיגד "אני סומך/ת על הפיקוד הגבוה של צה"ל" זכה לציון  4.12 וההיגד "אני סומך/ת על חיילי צה"ל" זכה לציון  4.62. השאלה "באיזו מידה את/ה מרגיש/ה שמדינת ישראל בסכנת השמדה" זכתה לציון הנמוך  1.82 מתוך 5.

רביבו מוסיפה כי "הממצאים החשובים שנאספו בסקר זה, משמשים בימים אלה את המועצה ככלי עבודה משמעותי להמשך ההיערכות והמוכנות האזורית וכן לפעולות נדרשות בתחום החוסן של הפרט והקהילה בשער הנגב".

הסקר הקיף מגוון רחב של שאלות, מבוסס ברובו על כלי המחקר שפותחו על ידי צוות חוקרים בראשותו של פרופ' מולי להד, מומחה בעל שם עולמי בטיפול במצבי לחץ ושעת חירום.  הראיונות התבצעו בחלוקה פרופורציונאלית לישובים, מתוך מאגר טלפונים של תושבים מגיל 18-94 שהועבר על ידי  המועצה למכון הסקרים.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg
שתף

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...