בסין מודים: עינינו עצורים כדי לחלץ הודאות שווא

מאמר המערכת ביומון המרכזי במדינה ציין כי המשטרה כפתה וידויים על חשודים בפלילים, יממה לאחר שצעיר זוכה מרצח ואונס שבגינם הוצא להורג לפני 18 שנה

סימון דנייר, וושינגטון פוסט | 19/12/2014 8:56 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: סין,עינויים
סין הודתה ביום שלישי האחרון, כמה ימים לאחר הביקורת שלה נגד ארה"ב על "צביעות" ואכזריות" בשל טיפולה בחשודים בטרור, כי "אין זה נדיר" שאנשי המשטרה שלה הוציאו הודאות כפויות מחשודים בפלילים באמצעות עינויים.

עוד כותרות ב-nrg:
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

ההודאה יוצאת הדופן הגיעה לאחר שצעיר שהוצא להורג בשל אונס ורצח לפני 18 שנים נוקה סוף-סוף מהפשע ביום שני. ההצהרה נועדה גם לחזק את הבטחתה של המפלגה הקומוניסטית באחרונה להגביר את שלטון החוק במדינה.

 
הוצא להורג בטעות. הוגג'ילט

הצעיר העונה לשם הוגג'ילט, שבאותה עת היה בן 18, נעצר בשל אונס ורצח אישה בבית שימוש ציבורי במדינת מונגוליה הפנימית ב-1996. בתום 48 שעות של חקירה הוא הודה בפשע, והוצא להורג חודשיים מאוחר יותר. אלא שספק רב ריחף מעל פסק הדין ב-2005, כשרוצח סדרתי לכאורה הודה ברצח אותה אישה. הוריו של הוגג'ילט בילו כמעט עשור בדרישה לצדק, ולבסוף זכו במחיקת האשם של בנם.

"אין זה נדיר שהרשויות העליונות הפעילו לחץ על מחלקות הביטחון הציבורי המקומיות ועל מערכת המשפט בשביל לפצח מקרי רצח חמורים", נכתב ביומון הסיני מטעם המדינה במאמר המערכת שלו. "גם אין זה נדיר שהמשטרה חילצה וידויים באמצעות עינויים. כמו כן, חשודים הועמדו לדין ללא עדויות מוצקות מלבד וידויים כפויים".

חברו של הוגג'ילט, ין פנג, התעקש שהשניים שמעו מישהו בוכה בזמן שעברו ליד השירותים. הוגג'ילט הלך לחקור את הדבר, רק כדי לגלות את גופתה של האישה. למרות עצתו של חברו לא להתערב, הוגג'ילט דיווח על הפשע למשטרה, כך לפי סוכנות הידיעות הרשמית 'שינאווה'. וידויו הגיע בזמן פשיטה לאומית על פשיעה בסין, דיווחה 'שינאווה', כשבלשים בבירה המחוזית הוהוט הודו כי ביצועיהם נשפטו על ידי "מכסה שנתית" של כמות מקרי הפשע שפתרו.

באוקטובר הבטיחו מנהיגי סין לקדם "את שלטון החוק הסוציאליסטי, לצד מאפיינים סיניים" – רפורמות שיוכלו להעניק לשופטים עצמאות יתרה מהתערבות של פקידים מקומיים, אך יותירו למעשה את המפלגה מעל החוק. היומון הסיני טען כי לפיצוי על "תיקים שנשפטו שלא כהלכה" המערבים אנשים שהוצאו להורג בשגגה כגון הוגג'ילט יש "חשיבות אדירה" במאמצי האומה לבנות את שלטון החוק.

מיה וונג מארגון 'משמר זכויות האדם' אומרת כי מעודד לראות שהממשלה הסינית מכירה בחומרת הבעיה וכי נקטה צעדים בשנים האחרונים לפסול וידויים שהושגו באמצעות עינויים, אך הוסיפה כי אין די בצעדים אלו בשביל למנוע את התופעה. "אמצעים חיוביים אלו נבנים על בסיס מערכת פלילית שמעניקה למשטרה כוחות נרחבים והזדמנויות לנצל חשודים", היא אמרה.

"כך לדוגמה, המשטרה מנהלת את מרכזי המעצר שבהם נשמרים החשודים, וכך יש לה אפשרות גישה בלתי מוגבלת ובלתי מפוקחת אליהם. לחשודים אין זכות לשמור על שתיקה, ועורכי הדין לא מורשים להיות נוכחים בזמן חקירת המשטרה – כל אלה הופכים את האפשרות של ניצול לממשית", היא ציינה, והוסיפה כי היעדר מחויבות לדין וחשבון היא בעיה נוספת. "אם קציני המשטרה לא עומדים בפני השלכות העינויים נגד חשודים, הם ימשיכו להחשיב עינוי כאפשרות לחקירה".
בסין יותר גרוע? מטה ה-CIA
רשעים יותר מטרוריסטים

במאמר מערכת שפורסם לאחר דו"ח החקירות של סוכנות הביון האמריקנית המרכזית מן השבוע שעבר, 'שינאווה' האשימה את ארה"ב ב"צביעות טהורה" בכך שליהקה את עצמה בתפקיד מגן זכויות האדם. סוכנות הידיעות שאלה אם הדו"ח יאיץ את נפילתה של ארה"ב "ממזבח המוסר והצדק".

נראה שכמה בלוגרים וגולשי אינטרנט חולקים את הזעם של ממשלתם, אולם רובם הגיבו באירוניה לדו"ח מן השבוע שעבר, בהציעם כי החוקרים בארה"ב אולי למדו תעלול או שניים מסין. אחד אף פרסם שיחה דמיונית בין הסי-איי-אי ובין חשוד: "סי-איי-אי: 'אם לא תודה, נשלח אותך לסין'. החשוד: 'אני מודה!'".

זיכויו של הוגג'ילט נידון אף הוא בהרחבה בתקשורת החברתית, עם יותר מ-115 אלף פוסטים ו-330 מיליון צפיות ב'סינה ויבו' – המקבילה הסינית של טוויטר. "אלו שעובדים במערכת המשפט ויצרו הטעיה בתיקים רשעים אף יותר מטרוריסטים", כתב משתמש אחד, "הם משתמשים בשיטות לא אנושיות כדי לענות את החפים מפשע. הם אכזריים וקרי דם באותה מידה כמו הטרוריסטים. אלא שיתרה מכך, הם עושים דברים כה נוראים בשם הצדק, ואפילו מקבלים על כך קידום וכסף רב, מעל גופתם המתה של אלו שנעשה להם עוול".



משתמש אחר כתב כי "אני רואה שהטלוויזיה הסינית המרכזית מדברת על עינויים בארה"ב בכל יום – הטבעה מדומה ומניעת שינה, ואלה עינויים. אלא שאלו גם העינויים הקלים ביותר בסין". גולש אחר הציע "שעלינו לחבר מסמך המגלה את העברות על החוק שמבצעות המחלקות לעניינים משפטיים ופוליטיים, בדיוק כשם שארה"ב חשפה את השימוש של הסי-איי-אי בעינויים".

'שינאווה' פרסמה תמונות של הורי הוגג'ילט שורפים עותק של מסמך מטעם בית המשפט ליד קברו של בנם ביום שני, "כדי לנחם את רוחו". בינתיים, בית המשפט העליון של סין הורה לבית משפט במחוז שנדונג לבחון מחדש את המקרה של ניה שובין, אשר הוצא להורג בגין רצח בגיל 21 ב-1995. אדם אחר הודה בביצוע פשע זה ב-2005.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק