ראשי » חדשות » כתבה פרסומית

ניסים ציוני: חוסר המשילות - איום על קיומה של ישראל

"עד שישנו את שיטת הבחירות, אם בכלל, הדבר היחיד שיכול לסייע הוא חקיקה של חוק שיחייב את הממשלות המתחלפות לטפל בבעיות הבוערות כמו העוני בישראל, שמזמן הפך לנורה אדומה מהבהבת"

מאת ניסים ציוני | 17/12/2014 12:03
תגיות: ניסים ציוני
לפני פחות משנתיים נבחרה כנסת וממשלה חדשה בישראל, ולאורך זמן זה הובטחו לנו שלל שינויים המתמקדים בעשייה חברתית, כמו יוקר המחייה, הטיפול בעניים והרפורמה בבריאות ובחינוך. שנתיים אחרי, כמעט אף שינוי לא זכה ליישום בפועל, בעיקר על רקע ההקדמה המפתיעה של הבחירות.

זו אינה הפעם הראשונה שמדינת ישראל מונהגת על ידי ממשלות שלא מצליחות לייצר שום שינוי אמיתי ומתפרקות לאחר שפיזרו הצהרות וכוונות טובות לאוויר. האם בממשלה הבאה זה יהיה אחרת, או שמא יש לחוקק חוקים שיחייבו את הממשלות המתחלפות לטפל בבעיות הבוערות?

חילופי שלטון בישראל רעים לבעיות החברתיות

שיטת הממשל במדינת ישראל וחוסר היציבות השלטונית מביאה למצב של חילופי שלטון תכופים. מצב
ניסים ציוני
ניסים ציוני 
שכזה בהכרח עוצר התקדמות של שינויים חברתיים מכמה סיבות:

•   העניים הם אף פעם לא הדבר הראשון שהממשלות מטפלות בו, במקרה הטוב הן תשארנה את הטיפול בבעיה זו לסוף הכהונה - שאליה כמעט אף ממשלה לא מגיעה.

•  על מנת לטפל בבעיה חברתית כמו העוני, יש לבצע טיפול מונע וארוך טווח, אך במצב של חילופי שלטון תכופים, הממשלות מתעסקות תמיד במיידי ובהישרדותי. דוגמה טובה ראינו לאחרונה כאשר נמנעה העברה של 1.7 מיליארד תוספת שתוכננו לתקציב הרווחה.

יותר משחילופי השלטון אינם מאפשרים התקדמות לטיפול בבעיות חברתיות, הם מחמירים אותן בגלל שהם יוצרים מצב של חוסר סדר והיעדר פיקוח ראוי, מה שמאפשר לכל אחד לעשות על רוחו. מצב זה מביא לכך שבעלי הון ושרלטנים, פשוטו כמשמעו, משתלטים על המדינה ומנצלים את חוסר הפיקוח לטובת העלאת מחירים בכל התחומים.

הוועדות והרפורמות - לפח

מלבד חוסר הפיקוח על השווקים וחוסר היכולת לבצע שינויים חברתיים, חילופי השלטון גם מונעים יישום של רפורמות ומסקנות מאינספור ועדות שהתנהלו לאורך השנים. רק השנה, אלמלא הייתה הממשלה מתפרקת, היה סיכוי שמסקנות ועדת אללוף, שנידונה במשך כשנה והייתה אמורה לסייע למאבק בעוני הגדל, היו מיושמות. אל מסקנות ועדת אללוף מצטרפות שורה של רפורמות כמו הרפורמה בבריאות, חוק שכירות הוגנת, חוק מע"מ אפס, משכנתא 90%, העלאת שכר המינימום, חינוך דיפרנציאלי, חינוך מקצועי ועוד.

כפי שכבר צוין, זו לא הפעם הראשונה שמסקנות של ועדות, שהתנהלו במשך זמן ממושך וכללו השתתפות של מיטב אנשי המקצוע והמומחים, הולכות לפח. למעשה, בכל הנוגע לתחומים החברתיים, קיימות שורה של מסקנות מוועדות שונות שלא יצאו על הפועל -  מוועדת בכר, דרך ועדת איצוקוביץ' ועד ועדת טרכטנברג וועדת אללוף - כולן העלו מסקנות טובות אלא שכלום מהן לא יושם.

הבעיה המרכזית - אין משילות

נראה אם כן שמשהו לא עובד במערכת השלטונית בישראל ואם כן רוצים שמשהו יעבוד, יש לייצר עבורו חוק שיחייב את הממשלות לפעול גם בעת חילופי שלטון, או לשנות את שיטת הממשל. על פי הנתונים אזרחי ישראל כבר לא מאמינים במערכת השלטונית. לפני 20 שנה אחוז ההצבעה בישראל עמד על 86%, ובבחירות האחרונות הוא עמד על פחות מ-60%. 

הבעיה המרכזית של ישראל ככלל היא היעדר משילות ולכן חייבים לשנות את שיטת הבחירות, שכרגע מביאה למצב בלתי אפשרי בו המפלגה שמקימה את הקואליציה מחזיקה בפחות מ-25 מנדטים, מה שיוצר אי יציבות שלטונית.

עד שישנו את שיטת הבחירות, אם בכלל, הדבר היחיד שיכול לסייע הוא חקיקה של חוק שיחייב את הממשלות המתחלפות לטפל בבעיות הבוערות כמו העוני בישראל, שמזמן הפך לנורה אדומה מהבהבת. מספר העניים בישראל לפני 15 שנה עמד על 800 אלף איש וכיום הוא כבר נוסק ל-2 מיליון, שרובם זלגו ממעמד הביניים והמצב רק הולך ומחמיר בקצב מהיר. 

• הכתבה מאת ניסים ציוני, מנכ"ל ארגון פתחון לב.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים

עוד ב''כתבה פרסומית''

פייסבוק