"האסון האקולוגי הגדול בתולדות ישראל"
דליפת הנפט בערבה: פינוי הנפט יארך חודשים רבים וייקח שנים לשקם את הנזק שנגרם. המשרד להגנת הסביבה יבצע בדיקות לאיכות האוויר במספר מוקדים באזור האירוע ובאילת וועדת חקירה תוקם
עוד כותרות ב-nrg:
-על רקע הבחירות: צרפת תנסה לדחוף לחידוש המו"מ
- לא הכל ירוק: אמסטרדם רודפת אחר מוכר הרואין
כל התכנים הכי מעניינים -בעמוד הפייסבוק שלנו
היום יתקבלו תוצאות מחלק מדיגומי האוויר שהתבצעו אתמול והבוקר באילת, בבאר אורה וברחבי שמורת עברונה. במהלך היום יבצע המשרד להגנת הסביבה עשרות בדיקות נוספות לאיכות האוויר במספר מוקדים באזור האירוע ובעיר אילת. בנוסף, אנשי המשרד להגנת הסביבה אספו אתמול דגימות קרקע מהאזור המזוהם ותוצאות בדיקות המעבדה יתקבלו בימים הקרובים




ההערכה היא כי חיבור בין הצינורות, שאחד מהם היה חדש, קרס או שנוצר עומס שהוביל לדליפה. אדי הנפט יצרו ריח חריף שהגיע עד אילת ועקבה, ובירדן פונו עשרות נפגעים שהתלוננו על קשיי נשימה. הנפט נעצר לפני שזרם אל הממלכה השכנה.
עיקר העבודה התמקד בשאיבת הנפט, ובהמשך באיסוף כל האדמה המזוהמת מתוואי באורך של שישה קילומטרים מנקודת הפיצוץ ועד ללב שמורת הטבע עברונה - שמורת המליחים היחידה בישראל. מדובר בבית גידול של מים מלוחים עם צמחים ועצים ייחודיים לאזור. האדמה המזוהמת מפונה לרמת-חובב. במקביל, חברת 'נתיבי ישראל' נאלצה לחדש את קטע הכביש ליד היישוב באר אורה שנספג בו נפט רב.
התמונה בשטח בתום האירוע קשה: נהרות ואגמים קטנים של נפט עדיין נמצאים בשטח, וההערכה היא כי פינויים יארך חודשים רבים וכי מדובר בנזק שייקח שנים לשקמו. החשש הגדול הוא שעם בוא הגשמים יחלחל הנפט לאדמה, יפגע במקורות מים, יזהם את הקרקע באופן חמור ואף לסב נזק למאות הצבאים שמצאו להם בית בשמורת הטבע.
"אנחנו עובדים קשה בניסיון למזער את הנזקים", סיפר רועי טלבי, אקולוג מחוז אילת ברשות הטבע והגנים, "ראינו כבר בעלי חיים שנפגעו, כמו חרדונים ועכבישים נדירים, אבל הנזק הגדול הוא שנצטרך לקלף את שכבת החיים של עברונה באורך של כשישה קילומטרים ורוחב של כמאתיים מטרים. נלחמנו על שמורת הטבע הזו עשרות שנים, ובסוף בשל עבודות תשתית לשדה התעופה בתמנע חטפנו את המכה הזו".
רונן בר-און, דובר היישוב באר אורה, מסר בסיום הערכת המצב כי "התבשרנו שמדובר ככל הנראה באירוע האקולוגי הגדול ביותר מאז קום המדינה. הכוחות עוסקים עדיין בפינוי נרחב של החומר, וההנחיות לתושבים נכון לעכשיו הן להמשיך בשגרה למעט ביצוע פעילות גופנית מואצת בגלל אדי הנפט באוויר. גם בעלי מחלות כרוניות צריכים להישאר בבתים".
בכל שעה עגולה מקיימים אנשי המשרד להגנת הסביבה ניטור של רמות זיהום האוויר, אך עד כה לא נרשם זיהום חמור האוסר הימצאות באזור. מחברת קצא"א נמסר לאחר הפיצוץ: "במסגרת הליך הבקרה של החברה התגלתה הדליפה. אנו פועלים לתיקון והחזרת השטח לקדמותו בהקדם".

ישנן כבר שאלות על האירוע שצפות ועולות: כיצד נוצר הפיצוץ בצינור הנפט הרגיש? מדוע הוזרמו מיליוני ליטרים של נפט מבלי שאיש עצר אותם? האם ניתן היה למנוע את הדליפה? מדוע אנשי 'קצא"א' לא העמידו סוללות עפר מסביב למתחם העתקת קו הנפט כדי למנוע גלישת נפט במקרה של דליפה?
ראש המועצה אודי גת אמר ל'מקור ראשון' כי הוא קורא לראש הממשלה להכריז על האירוע כאסון אקולוגי לאומי.
לדברי גת, "מדובר כנראה בפיצוץ בצינור חדש שנבנה בגלל הצורך להעתיק צינור ישן, והוא קרס מתחת לאדמה. כמות גדולה של נפט גלשה החוצה, חצתה את כביש 90 ממערב למזרח אל המקום הנמוך ביותר, שמורת עברונה. זוהי אחת השמורות היפות במדינת ישראל, והנזק הוא ברכות ענק של נפט. אנחנו קוראים לראש הממשלה, שמתפקד היום גם כשר להגנת הסביבה, לקחת אחריות ולהכריז על האירוע כאסון אקולוגי לאומי. אין דרך אחרת להתייחס לזה".
אנחנו חוששים שדליפה כזו יכולה להתרחש שוב", אמר גת, "ודורשים כי יינקטו אמצעי זהירות ובקרה גדולים ומשמעותיים יותר מאשר אלו שקיימים היום". שלמה בוסקילה, מדריך טיולים ותיק ממרכז הסיור 'אל ארצי' באילת, סיפר: "בעוד שבועיים אני אמור להדריך כאן קבוצה בסיורים, ואין לי מושג מה אעשה ולאן אקח אותם".