"קרב סכינים": שיחות הגרעין מגיעות לישורת האחרונה

כשבוע לפני תום תאריך היעד שהוצב לסיומו, ייפתח היום בווינה סבב השיחות האחרון בין איראן למעצמות. בכיר אמריקאי: "ישנה התקדמות, אבל לא בטוח שנגיע להסכם". דיפלומט מערבי: "האיראנים לא זזו אינץ' ואנו עדיין מאוד רחוקים אחד מהשני"

סוכנויות הידיעות | 17/11/2014 0:14 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הישורת האחרונה: סבב שיחות הגרעין האחרון בין איראן למדינות המערב ייפתח היום (יום ג'). נציגיהן  של איראן, ארה"ב, צרפת, סין, רוסיה, בריטניה, גרמניה והאיחוד האירופי, ייפגשו בווינה, בניסיון להגיע להסכם עד ה-24 בנובמבר - תאריך היעד שהוצב לסיום המשא ומתן. נציגות ארה"ב בשיחות תצטרך לקחת בחשבון את יחסי הכוחות החדשים בקונגרס האמריקאי, כאשר סנאטורים רפובליקניים הביעו תמיכה בהטלת סנקציות חדשות, במקרה שלא יושגו הבנות מספקות.

עוד כותרות ב-nrg:
הטייסים לא הגיעו לטיסה: אל על פנתה לבית הדין
נסחפנו: הניצחון על בוסניה הוא לא הישג גדול
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

עוד לפני פתיחת השיחות, הביעה אתמול ארה"ב את אכזבתה מכך שהאיראנים לא שיתפו פעולה עם חקירת הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א). סוכנות הידיעות "רויטרס" דיווחה כי גורמים במערב הצטרפו לביקורת האמריקאית, כתנאי לחתימה על הסכם בנושא תכנית הגרעין. 
  
צילום: איי.אף.פי
שיחות הגרעין. יהיה הסכם? צילום: איי.אף.פי

בדו"ח שהגישה סבא"א ב-7 בנובמבר נטען כי טהרן לא הצליחה לשכנע את חוקרי הסוכנות כי נטשה את התכנית להכנת פצצה גרעינית. בתגובה אמרו האיראנים כי מעולם לא הייתה להם כוונה כזו, וכי מתקני הגרעין שלה נועדו לצרכים אזרחיים בלבד. "אנחנו מאוכזבים מהכישלון של האיראנים לשתף פעולה עד כה", אמרה לאורה קנדי, נציגת ארה"ב בסבא"א.

המתקן הגרעיני בפרצ'ין. איראן תשמור על יכולותיה הגרעיניות
המתקן הגרעיני בפרצ'ין. איראן תשמור על יכולותיה הגרעיניות צילום: Getty Images
פקיד אמריקאי בכיר, שדיבר בעילום שם, אמר לסוכנות הידיעות "רויטרס" כי הצדדים לא דנו עד כה באפשרות של הארכת השיחות מעבר לתאריך שנקבע ביולי. לדבריו, "אנו ממשיכים להתקדם מעט במשא ומתן, אבל עדיין ישנם פערים לסגור ואנו עדיין לא יודעים אם נהיה מסוגלים לעשות זאת".   

עם זאת, בניגוד לדבריו של הבכיר האמריקאי, אמרו הלילה בכירים מאיראן ומהמערב כי אינם צופים חתימה על עסקה בשבוע הקרוב וכי האפשרות של הארכה נוספת של השיחות היא הסבירה ביותר. לדבריהם, ישנה אפשרות לגבש מתווה עתידי שיחייב את הצדדים בהמשך, אבל גם אפשרות לחתום על הסכם ביניים. במערב טוענים כי  עשויה להתגבש הצעה להארכת השיחות עד לחודש יולי 2016, ואילו האיראנים אומרים כי אם וכאשר תיקבע הארכה היא תהיה עד לחודש מרץ הקרוב.  

דיפלומט מערבי המעורה בשיחות, נשמע פסימי יותר ומתח ביקורת חריפה על המשטר בטהרן.  "אנחנו שבוע לפני תום שיחות והאיראנים לא זזו אינץ'... המשא ומתן לא מתקדם ואנחנו עדיין מאוד רחוקים אחד מהשני". לדברי דיפלומטים נוספים, לא ברור אם המנהיג העליון של הרפובליקה האסלאמית, האייתוללה עלי חמינאי, נתן את הסמכות לנציגים של טהרן בשיחות להציע אי אלו פשרות שיביאו לפריצת דרך בין הצדדים. 


"זה הולך להיות קרב סכינים"

הקונגרס החדש, הנשלט בידי המפלגה הרפובליקנית, צפוי להקשות על הנשיא אובמה. "זה הולך להיות קרב סכינים", אמר ג'רי לואיס מאוניברסיטת סטנפורד למגזין

  "ניוזוויק". לדבריו, יריביו של אובמה נחושים להכתיב מדיניות חוץ חדשה, והנושא האיראני מסתמן כזירת המאבק האולטימטיבית.

במאמר שפורסם ב"ניוזוויק", כתב ג'ונתן ברודר כי גם סנאטורים דמוקרטים פרו-ישראלים השותפים לעמדותיה של המפלגה הרפובליקנית בנושא הגרעין, הביעו דאגה בנוגע לחתימה על "עסקה רעה" עם טהרן. "אנחנו מאמינים שעסקה טובה תפרק ולא רק תעכב את תכנית הגרעין האיראנית, ותמנע מאיראן להפוך למדינה המחזיקה בנשק גרעיני", כך אמרו הסנאטורים מארק ס. קירק מאילינוי, ורוברט מננדז מניו  ג'רזי, היו"ר היוצא של ועדת החוץ של הסנאט.

שני הסנאטורים עומדים מאחורי כמה מהסנקציות הנוקשות ביותר שהטיל הקונגרס האמריקאי נגד איראן. מוקדם יותר השנה, הם ניסחו הצעת חוק שתאפשר הטלת סנקציות באופן אוטומטי, במידהשעד ה-24 בנובמבר לא ייחתם הסכם משביע רצון. הצעה זו בדומה להצעות נוספות, נדחתה על ידי ממשל אובמה, אלא שכעת, לאחר השתלטות הרפובליקנים על בית הנבחרים האמריקאי, צפוי החוק לעבור.

צילום: איי.אף.פי
בנימין נתניהו וברק אובמה. תומכי ישראל בקונגרס לא יעשו חיים קלים לנשיא צילום: איי.אף.פי
"לא ניתן לקבוע כי מדובר בתכנית למטרות שלום"

בסוכנות הידיעות הצרפתית מנו את סעיפי המחלוקת העיקריים אשר מונעים מהמעצמות להגיע להסכם עם  איראן. על פי הדיווח ב-AFP, הנושא העיקרי עליו חלוקים הנושאים ונותנים, הוא סוגית העשרת האוראניום. המערב דורש להאט את מהירות סיבוב הצנטריפוגות, כך שיבטיח ייצור אוראניום ברמה נמוכה המתאימה לייצור חשמל ולשימושים רפואיים ושימנע ייצור של פצצה גרעינית. האיראנים והעומד בראשם אייתוללה עלי חמינאי, מנגד, דורשים להגביר את יכולות העשרת האוראניום בכורים לרמה תעשייתית.
 

צילום: אי-אף-פי
האייתוללה עלי חמינאי. דיפלומטים מערביים מעריכים שהוא לא מוכן לפשרות צילום: אי-אף-פי

סוגיה נוספת במחלוקת היא משך הזמן שיארך ההסכם. האמריקאים דורשים כי כל הסכם שייחתם יחייב את טהרן למשך מספר "דו ספרתי" של שנים, ואילו האיראנים דורשים פחות באופן משמעותי. האיראנים גם דורשים שאם וכאשר תיסגר עסקה, יוסרו כל הסנקציות שהוטלו על טהרן, אולם במערב מעוניינים בהסרה הדרגתית, שתהיה תלויה גם באופן קיום ההסכם מצד המשטר בטהרן.

עוד מחלוקת בין הצדדים קשורה לדו"ח האחרון שפרסמה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) בתחילת חודש ספטמבר, שלפיו איראן לא עמדה בתאריך היעד להגשת מידע חדש על פעילות הגרעין שלה כפי שהתחייבה – מה שעורר את החשש לגבי כוונותיה של איראן בפיתוח פרוייקט הגרעין. "סבא"א איננה יכולה להתחייב כי כל פעילות הגרעין של איראן היא למטרות שלום", נכתב בדו"ח. 

בטהרן האשימו את התקשורת המערבית בניסיון להוציא כותרות שליליות והסבירו: "אנחנו הודענו לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) שלא נוכל לעמוד בתאריך היעד של ה-25 באוגוסט לביצוע חמש ההתחייבויות שלנו".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...