רשמית: שוודיה מכירה במדינה פלסטינית
שרת החוץ השוודית הכריזה: "מוכנים להוביל את המהלך ומקווים כי נראה את הדרך למדינות אחרות"; אבו מאזן ברך: "צעד היסטורי"
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
"היום קיבלה הממשלה החלטה להכיר במדינת פלסטין", אמרה שרת החוץ מרגוט וולסטרום. "מדובר בצעד חשוב שמאשר את זכותם של הפלסטינים להגדרה עצמית", הבהירה. "אנחנו מוכנים עכשיו להוביל את המהלך ומקווים שיראה את הדרך למדינות אחרות לפעול באופן דומה".
ראש הממשלה החדש במדינה סטפאן לופוואן הודיע בנאום ההשבעה שלו לפרלמנט בתחילת החודש כי ארצו הפכה לחברה הראשונה באיחוד האירופי שמכירה בפלסטין. הכרזתו זו זכתה לביקורת מצד ישראל שזימנה את שגריר שוודיה לשיחת הבהרה ומצד ארה"ב שהזהירה כי מדובר בהחלטה שצריכה לבוא במסגרת משא ומתן בין ישראל לפלסטינים.
בעיתון השוודי Dagens Nyheter צוטטה שרת החוץ בדבריה כי "ההכרה במדינה פלסטינית תורמת לעתיד טוב יותר לאזור שסובל ממצב של קיפאון במו"מ, מהרס ומתסכול. יש מי שיטען שההחלטה הזו מגיעה מוקדם מדי, אני חוששת שאולי זה נעשה מאוחר מדי". עוד הוסיפה כי ההכרה תיתן נקודת פתיחה טובה יותר לפלסטינים במו"מ עתידי עם ישראל ו"תספק תקווה הן לצעירים הישראלים והן לאלה הפלסטינים".
יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן בירך על המהלך השוודי. "ההכרה היא צעד אמיץ והיסטורי", אמר דוברו של אבו מאזן נביל אבו רדינה לסוכנות הידיעות AFP. אבו רדינה הדגיש כי מדובר ב"מהלך חשוב שמתרחש על רקע חודשים של מתח גואה במזרח ירושלים שבו אירעו עימותים רבים בין פלסטינים לכוחות הביטחון הישראלים, והתוכניות הישראליות לבנייה של מעל לאלף בתים במזרח העיר".

חוששת כי ההכרזה נעשתה מאוחר מידי. שרת החוץ וולסטרום
צילום: אי.פי.איי

קיים את הבטחתו. ראש הממשלה לופבן
צילום: EPA

''תגובה לצעדים הישראלים בירושלים''. אבו מאזן
צילום: איי.אף.פי
לדבריו, "החלטה זו באה כתגובה לצעדים הישראלים בירושלים". אבו רדינה קרא למדינות אחרות ללכת בעקבות שוודיה. "מדינות העולם שעדיין מהססות להכיר בזכותנו למדינה עצמאית על בסיס גבולות 67' עם מזרח ירושלים כבירתה צריכות לראות בהכרזה השוודית יתרון".
שר החוץ, אביגדור ליברמן אמר כי "החלטת ממשלת שוודיה להכיר במדינה פלסטינית היא החלטה אומללה שמחזקת את הגורמים הקיצוניים ואת הסרבנות הפלסטינית.
לדבריו, "חבל שממשלת שוודיה בחרה לנקוט בצעד הצהרתי שיש בו הרבה נזק ואין בו כל תועלת. על ממשלת שוודיה להבין שהיחסים במזה״ת מורכבים יותר מרהיט להרכבה עצמית של איקאה ויש לנהוג בעניין באחריות וברגישות".
בסך הכל שבע חברות באיחוד אירופי במזרח אירופה והים התיכון כבר הכירו במדינה פלסטינית, ובהן בולגריה, קפריסין, הרפובליקה הצ'כית, הונגריה, מלטה, פולין ורומניה. איסלנד, שאינה חברה באיחוד, היא המדינה היחידה האחרת במערב אירופה שעשתה זאת. כמו כן, הפרלמנט בבריטניה הצביע על הכרה בפלסטין אך מדובר במהלך סמלי.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg