תלמידי החנ"מ בקרית שמונה ישולבו בחינוך הרגיל
שער שנפתח בחומה בין בית הספר 'רננים' לבין בית הספר הממלכתי 'המגנים' שצמוד לו יסייע לשלב ילדים בעלי מוגבלויות במערכת החינוך. "כך מורידים את הדעות הקדומות ואת הפחדים"
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
רותי קלוורי, המפקחת על החינוך המיוחד (מתי"א) במרחב הגליל העליון, עמדה אתמול ברגע חנוכת המעבר בין בתי הספר וצפתה בילדים המיוחדים עוברים יחד עם הילדים מבית הספר הממלכתי ומתפזרים בין הכיתות לשיעורים משותפים.

יום לימוד משותף אחת לשבוע.
צילום: אנש'ו גוש-ג'יני

קשה לעצור את הדמעות.
צילום: אנש'ו גוש-ג'יני
"אני נרגשת כל כך וקשה לעצור את הדמעות בקצה העין", היא אמרה, "הייתה פה הזדמנות של בתי ספר שכנים לחבר באופן נכון ואמיתי. זו לא פתיחת שער סתמי אלא פתיחת פתח משמעותי למפגש בין הילדים שמגיעים ממקומות שונים. מבחינת הילדים המפגש הזה הוא טבעי, כי כבר בדי-אן-אי שלהם מוטמע שאולי הילד שמולם מתנהג אחרת ונראה אחרת - אבל הוא ילד כמותם. הם כבר לא מקולקלים בדעות קודמות".
אורנה קונקול, מנהלת 'רננים', ושרית אוחנה, מנהלת 'מגנים', מספרות על תהליך מדהים שנכון לו עוד חזון עתידי, וזאת באמצעות לימודים בקמפוס אחד שבו ייפתחו בתי הספר זה לזה - 'רננים', המנקז אליו ילדים מיוחדים בעלי מוגבלויות מכל רחבי הגליל העליון, ובית הספר היסודי המקומי. התלמידים יבלו בחצר אחת, ללא מחיצות.
"לפני שנים, כשהתחלנו להכיר את הילדים זה לזה, זה היה לא פשוט. היו ילדים מבית הספר שלנו שצחקו או שפשוט לא רצו לבוא לבית הספר כי הם פחדו מילדי 'רננים'", מספרת אוחנה. "פריצת הגדר לאחר ההיכרות והאפשרות של למידה משותפת הם כבר דבר שמובן וברור מאליו, אך לילדים במחזורים האחרונים זה לא נראה מוזר".
ואכן, בכיתות הלימוד ניתן למצוא תלמידים משני בתי הספר, המשתפים פעולה בשיעורים השונים כמו שיעורי נגינה, ספורט, בישול, יצירה, משחק ועוד. "עצם המפגש מזמן לילדים את האפשרות להוריד את הדעות הקדומות והפחדים", מוסיפה קונקול. לדבריה, "זו התגשמות חזון, המאפשר לילדים להיפתח זה לזה ולקבל את השונה. גם למורים זה מאפשר להתנסות בלימוד ילדים מהחינוך הרגיל, ולמורים שלהם
אם בעבר ועדות ההשמה של משרד החינוך היו ממהרות להעביר ילדים בעייתיים לחינוך המיוחד ופועלות ליצור מערכת הומוגנית של תלמידים במערכת הרגילה, הרי שהיום המציאות שונה לגמרי. "בשנים האחרונות המדיניות של המשרד היא להכיל כמה שיותר ילדים. צמצמנו את ועדות ההשמה, כך שלא כל תלמיד שלא מתנהג בצורה נורמטיבית עובר מיד לחינוך המיוחד", אומרת מנהלת מחוז הצפון אורנה שמחון.
"שר החינוך שי פירון מוביל את זה תחת הסיסמה של 'האחר הוא אני', והיום אנחנו שואפים להקים כל בית ספר לחינוך מיוחד עם אוטיסטים וילדים בעלי צרכים התפתחותיים ומוגבלויות שונות בסמוך לבית ספר רגיל, ואף לשלב אותם כמה שיותר זה בזה. זה פשוט עובד נפלא".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg