המשטרה בשועפאט: "עוצרים ילדים בני עשר רעולי פנים"

יידויי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה לעבר הרכבת הקלה ואנשי כוחות הביטחון במזרח ירושלים הגיעו לשיא חדש בפיגוע הדריסה. המשטרה הודיעה שתפעל ביד קשה נגד הפורעים ומנגד התושבים הערבים טוענים "מחזיקים אותנו בגרון"

מקור ראשון
יעל פרידסון ואסף גבור | 24/10/2014 13:09 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ירושלים במלחמה: הלילות בירושלים הופכים להיות קרירים, אבל דווקא כשהשמש שוקעת, האווירה בשכונת שועפאט מתחממת. ניידות משטרה ומג"ב הנמצאות בשכונה דרך קבע, נכנסות לכוננות לילה, ובימים האחרונים היא מסתיימת במעצרים ובהפרות סדר.

כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

די בזריקת אבן בודדת של רעול פנים על הרכבת הקלה, כדי להכניס את שני צדדים לפעילות אינטנסיבית. ירי גז מדמיע וניסיון מעצרים של חשודים בהפרות סדר, מביאים פעילות נגדית של יידויי אבנים לעבר כוחות הביטחון, ירי זיקוקים והשלכת בקבוקי תבערה. לפי חברת 'סיטיפס', מפעילת הרכבת הקלה, 150 מקרים של יידוי אבנים התרחשו תוך שלושה חודשים. כלומר, בין אירוע לשני אירועים ביום.
 
צילום: פלאש 90
מספיקה אבן אחת כדי להבעיר את השטח. התפרעויות בשועפט צילום: פלאש 90

המציאות המתוחה בשועפאט היא מיקרו־קוסמוס של המצב בשכונת הערביות בירושלים. המאמצים של ארגוני הטרור בעזה להוביל לפיגוע שיבוצע על ידי צעירים מהבירה הצליחו. ביום רביעי בירכו בחמאס על פיגוע הדריסה. דובר הארגון חוסאם בדראן צייץ בטוויטר: "זוהי תגובה טבעית לכיבוש בירושלים".

"המצב הזה לא היה ככה עד לפני שנתיים", אמר לנו סעיד אבו־ח'דיר, קרוב משפחתו של הנער מוחמד אבו־ח'דיר, ביום רביעי בבוקר לפני הפיגוע. "מבחינת כוחות הביטחון הישראליים הפכנו להיות ההארלם של ירושלים, או אם תרצה, שכונת שג'עייה - לא שכונת שועפאט. "התחושה הכללית היא שלא רוצים אותנו פה", מסביר סעיד כשאנחנו יושבים בשווארמה שלו, בצומת שבין המסגד השכונתי, ביתו של מוחמד, והרכבת הקלה.

"רוצים להיפטר מהתושבים הערבים בירושלים. אני יכול להביא לך כל כך הרבה מקרים של אפליה כלפי ערבים בכל כך הרבה תחומים - בחינוך, בביטחון האישי, בהתחלות בנייה ואפילו בקנסות שאני והלקוחות שלי מקבלים כל יום מהעירייה, כי מקומות החניה שלנו נבלעו בפסי הרכבת. לא יכול להיות שאנחנו משלמים כל כך הרבה כסף לארנונה, והרחובות שלנו נראים ככה. לכו לגבעה הצרפתית, שמשלמים ארנונה בדיוק כמונו.

"תסתכלו מה אתם רואים שם, ותשוו את זה למה שאתם רואים פה בשועפאט. בושה. ואני לא מדבר רק על שועפאט. לכו לבית־חנינא, יש רחוב ראשי יפה, אבל אתם לוקחים סמטה אחת ימינה, אתם רוצים לברוח מהמקום בגלל הגועל. אי אפשר לחיות ככה. מצד אחד לא נכנס כסף, מצד שני אתה צריך לשלם כל כך הרבה מסים על כלום".

אבל איך הדברים האלה מובילים ליידוי אבנים ולהתפרעויות?
"אין עשן בלי אש. המתיחות והלחץ שהופעלו עלינו התושבים על ידי הרשויות, הם הקרקע שעליה התלבש הרצח וממנה נוצרה המתיחות הקיימת היום בשטח. אם הממשלה הישראלית הייתה מאפשרת לנו לחיות כמו שצריך, נותנת אישורי בנייה ואופק מגורים, נותנת אפשרות לעבוד בכבוד ואפשרות פרנסה ונותנת את השירותים שמגיעים לנו כשאנחנו משלמים ארנונה - אז לא היה על מה לדבר". ואליד, בן דודו של סעיד, מצטרף אלינו לשיחה ומציג רובד נוסף של הסכסוך.
 

צילום: EPA
סמל לכיבוש הישראלי. הרכבת הקלה בשועפאט צילום: EPA

"אנחנו פלסטינים שנמצאים על שטח כבוש", הוא אומר. "אף אחד לא יוכל להכחיש את זה. אנחנו נושאים תעודת זהות כחולה, אבל אנחנו פלסטינים שישראל כבשה ועדיין כובשת. היו לי כמה דונמים של אדמה שהיהודים לקחו ברמת־שלמה, יש לי עדיין מטע זיתים שאוסרים לי למסוק אותו או לטפל בו".

"עשו לנו פה מחלף חדש שמשמש רק את המתנחלים שרוצים לעבור מכביש 443 לכביש 60 על חשבון האדמה של שועפאט, וגם הרכבת הקלה, למרות שיש הרבה תושבים שמשתמשים בה, מזכירה לרבים את סמל הכובש הישראלי. אף אחד לא שאל אותנו או התייעץ איתנו איפה תעבור הרכבת. עשו את זה כאילו לנו אין שום מילה, כאילו זאת לא האדמה שהסבא של הסבא שלי חי בה עוד לפני שהיה יהודי אחד במקום. בגלל זה פוגעים ברכבת הקלה, בגלל זה יש לחץ ובעיות. אנחנו חיים תחת כיבוש". 

אנחנו שואלים את ואליד, בן לאחת המשפחות הכי גדולות בשועפאט, מהן החלופות, והאם היה מעוניין לחיות תחת הרשות הפלסטינית. הוא צוחק ומתחמק מתשובה ישירה. "אנחנו חיינו כאן אלפי שנים. וכאן אנחנו נמשיך לחיות. כל הזמן אומרים כמה רע ברשות וכמה מושחת. אבל אנחנו רואים הרבה שחיתות ישראלית. אני לא אתפלא אם תעבור פה בין אנשים ותשאל אותם תחת מי הם רוצים לחיות, והם יגידו לך שתחת הרשות הפלסטינית". 

בשועפט מחפשים נקמה

סעיד וואליד הם בני דודים של מוחמד אבו־ח'דיר. מי שנחטף, נשרף ונרצח בידי שלושה יהודים והפך לסמל המאבק של השכונה בפרט ושל ערביי ירושלים בכלל. הפרות הסדר בירושלים מתקבלות בברכה בארגוני הטרור הפלסטינים. כמסר מרצועת עזה משבחים בכירי חמאס את "הצעירים שמקדמים את האינתיפאדה השלישית נגד ישראל ופוגעים בה בגדה ובירושלים". 
 

''מי רצח את הבן שלי? לא משוגעים''. מוחמד אבו - ח'דיר

אביו של מוחמד אבו־ח'דיר, חוסיין, רואה עצמו חלק בלתי נפרד מהמאבק הפלסטיני. "מי רצח את הבן שלי?" הוא שאל אותנו. "זה לא משוגעים, כמו שאומרים בישראל. מדובר בהרבה יהודים שחושבים את אותם דברים". כחלק מהמאבק הבינלאומי נגד ישראל, חוסיין ורעייתו סוהא זומנו על ידי השגרירות הפלסטינית בצרפת לבקר בפריז ולספר על הרצח. "אנחנו נמצאים בתהליכים של קבלת ויזה לצרפת", סיפר חוסיין.

"הם רוצים לשמוע על הבן שלי. להבין איך הוא נרצח ולהסביר לעולם את הפשעים שעושה ישראל. הבעיה היא שבזמן שהם הזמינו אותי יש פה בישראל הליך של בית המשפט, ולכן אני לא מתכוון לנסוע. אני לא יכול להשאיר את השופטים לבד עם הרוצחים. אני חייב להיות שם ואנחנו מתכוונים לעשות הפגנה לפני המשפט". 

בביתו, שנמצא על הכביש הראשי בשועפאט, הוא סיפר כי הוזמן על ידי עבדאללה מלך ערב הסעודית לעלות למכה. "באסלאם כל אחד צריך לעלות לרגל לפחות פעם אחת בחיים שלו", הוא אמר. "אני עליתי ב־2010, ועכשיו עשיתי חאג' בשביל הבן שלי, שנרצח. נסענו לירדן ושם עלינו על מטוס סעודי ששלח המלך עבדאללה לכל משפחות השהידים הפלסטינים. מי שקיבל את פנינו כשירדנו מהמטוס בערב הסעודית, היה השר הממונה על המקומות הקדושים לאסלאם". 

אחרי הסיור של המפכ"ל אמר לנו סעיד: "לא רק שהרגו לנו את הילד, המשטרה וכוחות הביטחון יושבים עלינו כל הזמן פה, מחזיקים לנו בגרון ולא נותנים לנו לנשום. איפה הם היו לפני הרצח? היה מידע והיו התראות על ניסיונות של חטיפת ילדים על ידי יהודים עוד לפני מוחמד אבו־ח'דיר. איפה הייתה המשטרה אז? עכשיו הם נזכרים להיות פה". 

"היינו אתמול בבית המשפט", אמר האב חוסיין. "עורך הדין של הרוצחים אמר שלא היה לו מספיק זמן ללמוד את החומר והשופט דחה את הדיון לסוף חודש הבא. זה נראה שמשחקים פה ברגשות שלנו. הרוצחים הגיעו עם בני המשפחות שלהם. אנחנו רואים את מי ששרף את הבן שלנו צוחק ומחייך כאילו כלום. הייתי מופתע שאפשרו למשפחות להגיע לבית המשפט. כל כך התרגזתי שרציתי להרביץ למישהו. אם הם יגיעו לדיון בפעם הבאה אני לא אוכל לשלוט בעצמי. אני אכה מישהו. לא אכפת לי מה יגידו בבית המשפט".

סוהא רוצה נקמה. "אני רוצה שישרפו את הרוצחים של הילד שלי בדיוק כמו שהם שרפו אותו", היא אמרה לנו. "כמו שצה"ל ידע להרוג את חוטפי שלושת הנערים היהודים. ככה אני רוצה שלרוצחים של הבן שלי יהיה עונש מוות. שיהרסו את הבתים שלהם, ושכל בני המשפחה שלהם יהיו בכלא. אני רוצה שוויון". 

טענות ההורים מופנות לא רק כלפי מערכת המשפט. "אנחנו מאשימים את המשטרה בשיתוף פעולה עם העבריינים האלו. מיד אחרי שמוחמד נחטף התקשרתי למשטרה, נתתי להם את המספר של הטלפון שהיה אצלו, וביקשתי שיאתרו אותו. הם התייחסו בזלזול ורק אחרי שעתיים שלחו ניידת לבדוק מה קרה. הזלזול הזה הוא חלק בלתי נפרד מהגזענות והאפליה כלפינו. אנחנו מתכוונים לתבוע את המשטרה, וגם את כלי התקשורת הישראליים שבמשך ארבעה ימים פרסמו שקרים על הבן שלי ואמרו שמדובר היה ברצח על כבוד המשפחה". 
 

צילום: EPA
עוצרים רעולי פנים בני עשר. התפרעויות בשועפאט צילום: EPA

מנגד, במשטרה אומרים כי "רק לפני כמה ימים כוח סמוי של צוות המשימה המיוחד שהוקם להגנה על הרכבת הקלה, תפס שלושה צעירים שיידו אבנים לעבר הרכבת. הצעירים האלו משתייכים לבני משפחת אבו־ח'דיר. בנוסף להם יש יותר מ־60 כתבי אישום נגד בני המשפחה. הפרות הסדר הן אלו שפוגעות בתושבי השכונות הערביות. בתקופה האחרונה הוקמו בשכונת בית־חנינא מרכזי מסחר גדולים ומסעדות שמשכו קונים ישראלים רבים וסייעו למסחר המקומי.

מאז רצח אבו־ח'דיר, ההתפרעויות והפגיעה בתשתיות הרכבת הקלה, פוגעות במסחר. אנחנו עומדים בפני מציאות שבה אנחנו צריכים לבצע מעצרים של ילדים בני 10 שמיידים אבנים כשהם רעולי פנים עם תיק בית ספר על הגב. אין מבוגרים מקומיים שייקחו אחריות ויפסיקו את המציאות המעוותת הזאת".

ביקורת מירדן

לאווירה המתוחה בלאו הכי הצטרפו השבוע קולות מכיוון הרשות הפלסטינית ומירדן שמתחו ביקורת חריפה על מדיניות ישראל בהר הבית ועל הכניסות האחרונות של יהודים לבתים בעיר דוד. בעקבות דו"ח של הרשות שלפיו ישנה עלייה במכירת בתים בשכונות בירושלים ליהודים, הודיע אבו־מאזן כי בכוונתו לבצע תיקון לחוק העונשין הירדני משנת 1960 התקף בשטחי הרשות.
 

צילום: אי.פי.איי
מאסר ועבודות פרך למי שימכור שטח ליהודים. אבו מאזן צילום: אי.פי.איי

לפי התיקון החדש מי שיורשע בעברה של מכירה, החכרה או העברה של שטחים פלסטינים לטובת מדינה עוינת, או אזרח מטעמה, צפוי לעונש מאסר ועבודות פרך לכל החיים. מתקפה נוספת, חסרת תקדים, הגיעה מכיוונה של ירדן.
בישיבה של מועצת הביטחון של האו"ם התייחסה נציגת ירדן לרכישת הבתים בירושלים ואמרה כי "ישראל ממשיכה במעשים חד־צדדיים ובלתי חוקיים, מובילה לעימותים עקובים מדם ומאיימת על אנשים חפים מפשע ועל הביטחון ויציבות האזור כולו".

היא הזהירה מפני השינוי בססטוס קוו בירושלים ואמרה "ירדן אחראית לאתרים ההיסטוריים והקדושים לאסלאם בירושלים. האחריות הזו מוכרת על ידי ישראל כחלק מסעיפי הסכם השלום. ירדן ממשיכה לטפל בהפרות של ישראל נגד המקומות הקדושים בכל המישורים. הפוליטיים, הדיפלומטיים והמשפטיים".

דבריה של נציגת ירדן באו"ם באים אחרי ביקורת חריפה של המלך הירדני עבדאללה השני. בשיחה שקיים עם כמה חברי פרלמנט ירדנים, הוא השווה בין הטרור האסלאמי למעשיה של ישראל. "אנחנו עומדים בפני קיצוניות אסלאמית ובמקביל בפני טרור ציוני", הוא אמר. "כולם מדברים על הקיצוניות האסלאמית אבל יש צורך להכיר גם בקיומה של קיצוניות אחרת".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...