הדברה ביולוגית: ריח הנקבות משגע את החרקים
ענבי המאכל שבחממות עין יהב ממולאים בהורמוני מין המשבשים את דעתם של החרקים ממין זכר. הם מריחים את ריח הנקבות ומחפשים אחריהן עד שמתים מעייפות וכך לא נוצר דור חדש של מזיקים
עוד כותרות ב-nrg:
- מרגש: הקצינים אכלו והתיירים שילמו את החשבון
- קשה לצפייה: דג עם שיניים אנושיות
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
במסגרת פרויקט "חממות האהבה" מולאו ענבי המאכל שבחממות עין יהב בפורומונים – הורמוני מין שגורמים לחרקים הזכרים ממשפחת קמחית הגפן לבלבול חושים. הזכרים מריחים מסביבם את ריח הנקבות ומחפשים אחריהן בכל מקום ללא מנוח. מרוב חיפושים הם מתעייפים עד שמוצאים את מותם. ניחוח האהבה המטעה ממלא את חלל החממה, הם לא מצליחים למצוא את הנקבות האמיתיות, לא מייצרים זיווג וכך לא נוצר דור חדש של מזיקים.

כנמית קמחית הגפן. חממה
צילום: דניאל לב
זו הפעם הראשונה שנעשה שימוש בהורמוני מין בטכנויקה של פיזור ההורמונים בחלל החממה. קיימת שיטה אחרת של שימוש בהורמוני, כאשר ההורמונים מרוססים על משטחים דביקים אותם מניחים במטעים. בשיטה זו החרקים הזכרים נדבקים למשטחים ספוגי ההורמונים. ואולם נמצא שהשיטה לא יעילה דיה, משום שרדיוס ההשפעה של המשטח – מוגבל.
קמחית הגפן הינו המזיק העיקרי לכרמי הגפנים. החיפושיות אוכלות את הגפן ומשתמשות בצמח כפונדקאי לרביה, השהן מחדירות את הביצים לתוך הצמח.
לדברי רמי שדה, אגרונום אגודת "יופי של ירקות" של חקלאי עין יהב, הפרויקט, שפותח במשותף עם חברת "מכתשים אדמה", נועד לצמצם את השימוש בחומרי הדברה ולהילחם במזיקים בשיטות טבעיות. פיזור הורמוני המין עתיד להתבצע בו זמנית בכל 100 הדונמים של כרמי המאכל בעין יהב. ביצוע חלקי לא יהיה אפקטיבי מספיק, כי הנקבות המופרות עלולות לעבור בין החממות. הפרויקט מלווה במעקב צמוד אחר הטלות חדשות של המזיק כדי להבטיח את הצלחתו.
השימוש בהורמוני מין מצטרף למגוון של אמצעים להדברה טבעית שמיושמים בעין יהב כולל לוחמה ביולוגית עם טורפים טבעיים וחיטוי הקרקע במהלך הקיץ בעזרת חום השמש. הודות לאמצעים החלופיים הפחיתו חקלאי המושב באופן דרמטי את השימוש בחומרי הדברה כימיים.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg