המבקר ב-2007: "יעלון כשל בטיפול במנהרות"
מבקר המדינה התריע על המחדל בנושא המנהרות, המודיעיני והטכנולוגי, מיד אחרי מלחמת לבנון השנייה, אך הליקויים לא תוקנו. יעלון כרמטכ"ל קיבל המלצה להקים מינהלה ללוחמה במנהרות אך לא עשה דבר בנידון
עוד כותרות ב-nrg:
• לפיד: "אפרוש מהממשלה אם ידרשו ממני להעלות מסים"
• למה יהודים גורמים להשמנה, ואיך פותרים זאת?
• כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
כהן מדגיש כי קריאת הדו"ח משנת 2007 – נותנת תחושה כאילו נכתב היום, לאחר "צוק איתן", ומאומה מהליקויים – לא תוקנו. ע"פ הדו"ח, בשנים 2001-2004 הצליחו ארגוני הטרור, ובעיקר החמאס, לבצע בדרום רצועת עזה, חמישה פיגועים באמצעות מינהרות, והמבקר מזהיר מפורשות כי "לוחמה זו מהווה גם איום פוטנציאלי בגזרות נוספות". המבקר גילה כי אף שאיום המנהרות נמשך למעלה משני עשורים, נתפסה בצה"ל ההתמודדות עם התווך התת-קרקעי לאורך השנים כבעיה של פיקוד הדרום בלבד, ללא התמודדות מערכתית של צה"ל עם האיום, וללא התמודדות כוללת ומקיפה.

כבר לפני כמעט עשור ידע צה''ל על קיום המנהרות.
צילום: אדי ישראל
בעקבות פיגוע בדצמבר 2004 מינה הרמטכ"ל דאז, רב-אלוף משה יעלון, את אל"ם (במיל') יוסי לנגוצקי כיועץ לרמטכ"ל לנושא ההתמודדות עם איום המנהרות. בסוף ינואר 2005 הגיש היועץ לרמטכ"ל ולסגן הרמטכ"ל מסמך, שכלל המלצות שונות להתמודדות עם איום המנהרות. ההמלצה העיקרית הייתה להיכנס מידית לתכנית חירום ולהקים לצורך כך מינהלה מיוחדת, שתרכז את הנושא. מינהלה כזו לא הוקמה – עד היום.
במסקנותיו, קורא המבקר לצה"ל "לבנות את ההתמודדות עם האיום התת-קרקעי מתוך ראייה כוללת, ולהעמיד לרשות הגורם המוביל את הכלים המתאימים לגיבוש תפיסת ההפעלה, שממנה ניתן יהיה לגזור תפיסה מיבצעית וטכניקות לחימה שיאפשרו מענה כולל לאיום". המבקר מדגיש כי על צה"ל להחיש ולייעל את תהליכי הפיתוח של האמצעים הטכנולוגיים לגילוי ולאיתור מנהרות, תוך שימת דגש על שילוב כל הגורמים מצה"ל היכולים לסייע בתחום זה, ותוך שילוב טוב יותר של מומחים מחוץ לצה"ל בתהליכים אלה.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg