היום שאחרי: מלחמת הכל בהכל בליכוד

אם המבצע יסתיים בתוצאה צולעת – ח"כים מסיעת הליכוד ישלפו סכינים נגד ראש הממשלה ללא היסוס. הקרב הפוליטי הגדול בסיעה מתרחש בביטחון: יו"ר הוועדה אלקין מול השר משה (בוגי) יעלון

מקור ראשון
זאב קם | 1/8/2014 13:46 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מפלגת השלטון מבעבעת, והמתח בקרב חברי המפלגה מאיים להתפקע בכל רגע. בשלב הזה אמנם מדובר על תהליכים שמתרחשים מתחת לפני השטח, אך מיד עם סיום הלחימה ברצועת עזה הלבה הרותחת הזאת צפויה להתפרץ במלוא עוזה. "כולם נגד כולם" תהיה הגדרה די ממצה ביחס למה שקורה כרגע במפלגתו של רה"מ בנימין נתניהו. חברי כנסת נגד נתניהו, שר הביטחון משה (בוגי) יעלון נגד יו"ר ועדת החוץ והביטחון זאב אלקין ולהפך - וזה כמובן מבלי להזכיר את השחקנים החופשיים במפלגה, שהצליחו ליצור כמה סיעות שונות בתוך הליכוד.

עוד כותרות ב-nrg:
המג"ד הסתער, חיסל שלושה מחבלים ומנע חטיפה
השר פרי: "לישראל אסור להיגרר לתוך הרצועה"
חמאס לתושבי הגדה: "קחו מכונית ותדרסו ציונים"

אנשיו של ראש הממשלה יודעים כבר כי אם ביום שאחרי המבצע הצבאי בעזה התחושה שתשודר כלפי חוץ תהיה שמדובר בתוצאה צולעת – הסכינים נגד נתניהו יישלפו ללא היסוס. היום זה מתבטא בהודעות לעיתונות של שרים וחברי כנסת, הדורשים לא להפסיק את המבצע ולחתור לפגיעה קשה הרבה יותר בחמאס, אבל לכולם ברור שגם מבלי להזכיר את שמו של ראש הממשלה ההודעות האלו מכוונות היישר אליו - והן מתייחסות לניהול המערכה על ידו.
 
צילום: אבשלום ששון
נתניהו וחברי הליכוד צילום: אבשלום ששון

"אנשים לא מבינים את ההתנהלות של ראש הממשלה ושל שר הביטחון, ושואלים בקול רם מה קרה לנתניהו ולבוגי", הסביר השבוע בכיר בליכוד שמכיר היטב את הלך הרוח במפלגה. לדבריו, גם אנשיו של נתניהו בלחץ מהעניין הזה, והם נערכים כבר ליום שאחרי המבצע. נתניהו עצמו אינו עוסק בפוליטיקה בימים האלו, ייאמר לזכותו, אף כי הוא מודע היטב לקולות שעולים מתוך מפלגתו. את הזעם שהוא צבר על כמה אנשים במפלגה הוא יוציא בימים שאחרי סיום הלחימה.

הזכרנו בתחילת הדברים את מלחמת הכול בכול בליכוד. החזית המעניינת מכולן היא זו שהתפתחה לאחרונה בין שר הביטחון משה (בוגי) יעלון ובין יו"ר הוועדה שאמורה לפקח על מערכת הביטחון - ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, שבראשה עומד ח"כ אלקין. טפח קטן מאותה חזית קיבלנו במהלך השבוע, כשסגן הרמטכ"ל גדי אייזנקוט הגיע לוועדה לצורך מתן סקירה לחברי הכנסת. את הדקות הארוכות שהקדיש אלקין לעובדה שהצבא מצפצף על הוועדה, כשמצלמות הטלוויזיה מקליטות הכול, העבירו חברי הכנסת בהחלפה של תנוחת הישיבה שלהם מימין לשמאל, חזור והחלף, מחוסר נוחות.

"המתח בין בוגי ואלקין קשה במיוחד", היה מי שידע לספר השבוע במפלגה. אלקין מצדו זועם על העובדה שמערכת הביטחון לא משתפת פעולה עם עבודת הביקורת של ועדת החוץ והביטחון, שנדרשת לפקח על הצבא ועל התנהלותו. מהצד של יעלון טוענים בחזרה, בלא פחות זעם, כי הם נמצאים עכשיו בעיצומה של לחימה, ועם כל הכבוד ליו"ר הוועדה לא הוא יגיד לצבא מתי להתייצב בכנסת.

"שני הצדדים צודקים", החווה אמש את דעתו בכיר בכנסת. "הדם הרע בין השניים זרם השבוע בכמויות נדיבות". גורם אחר בליכוד הסביר כי הריב הזה, ביחד עם ההשתלחויות של חברי כנסת במפלגה כלפי ראש הממשלה, נובעים מאותו מקום – מהתחושה שאין רועה לעדר הזה שנקרא מפלגת השלטון. "אלו דברים שלא היו אצלנו בעבר", הוסיף הבכיר, "וזה קורה משום שאין מישהו שייקח מנהיגות ויוביל את המפלגה לכיוון ברור ויגרום לכך שכולם יישרו קו". אכן, תמונות קשות.
צילום: פלאש 90
אלקין ויעלון. ''הדם הרע בין השניים זרם השבוע בכמויות נדיבות'' צילום: פלאש 90
נפל דבר בכנסת

השבוע הסתיים לו בעצלתיים מושב הקיץ של הכנסת. הסיפור הפוליטי המרכזי בשבוע הזה הוא ללא ספק נפילתו בקול ענות חלושה של הדגל שהניף שר האוצר יאיר לפיד בחודשים האחרונים – חוק אפס אחוזי המע"מ. למי שלא זוכר, מדובר בחוק שביקש להעניק הטבה של ביטול תשלום המע"מ על דירות חדשות עד סכום של 1.6 מיליון שקלים שרוכשים זוגות צעירים. ביום רביעי האחרון התברר סופית שמה שריחף באוויר בשבועות האחרונים אכן התממש – קבורתו של החוק תחת ערמות העפר שערמו עליו כמעט כל סיעות הכנסת.

לפיד, אגב, התבטא בעניין והודיע שהחוק יעבור על אפן וחמתן של המפלגות החרדיות ומפלגת העבודה. לדבריו, זה פשוט יקרה במושב הבא - אלא שזה כלל לא בטוח. הסיבה לכך היא שלפיד כנראה לא הבין שחוק המע"מ שלו לא טורפד על ידי הקואליציה וגם לא על ידי החרדים והעבודה. זה נכון שגם שם לא רצו את החוק של שר האוצר, אבל עם כל הכבוד לחרדים ולמפלגת העבודה, לוּ הקואליציה הייתה מעוניינת שהחוק יעבור הוא היה עובר. היא פשוט לא הייתה מעוניינת בכך.

וכך נוהל מהלך הריסת החוק, שלרגעים נראה כמו מבצע סודי שתוכנן בקפידה: זה החל באיום של לפיד לפרוש מהממשלה אם החוק לא יעבור. האיום הזה נוטרל ביעילות על ידי ראש הממשלה, לאחר שהאחרון יצר קשר עם החרדים והם הבטיחו לו שיחליפו את לפיד אם הוא אכן יפרוש בעקבות הפלת החוק. בנוסף, כל סיעות הקואליציה הבינו היטב כי העיתוי הנוכחי הוא גם זה המושלם למסמוס החוק - הרי לכולם בכנסת היה ברור שלפיד לא יעז להודיע על פרישה בגלל חוק המע"מ כאשר ישראל נמצאת בעיצומה של המערכה בעזה.
 

צילום: חן גלילי
יאיר לפיד. יצליח להעביר את חוק המע''מ במושב הבא? צילום: חן גלילי

אבל היה פה עוד דבר: כל סיעות הקואליציה הבינו שלמרות העובדה כי לשיטתן מדובר בחוק רע, אישור החוק יהווה הישג אדיר ללפיד ולמפלגתו. מה לעשות, מבחינה ציבורית החוק נתפס כהטבה, ואת זה הם לא רצו להעניק לו. "אף אחד לא היה מעוניין לתת ללפיד את הפרס הזה", הסבירו בכירים בקואליציה.
מילה אחת על מה חושב ראש הממשלה בעניין: שני חוקים עמדו בסימן שאלה השבוע – חוק רשות השידור וחוק המע"מ. הראשון אושר בסופו של דבר, השני כאמור לא. את הראשון רצה ראש הממשלה לראות עובר, את השני לא. עכשיו הבינו בעצמכם מה דעתו על חוק המע"מ.

התהפכו היוצרות

השבוע, בשקט-בשקט, תורגל הרכב הקואליציה שבליכוד כה היו רוצים לראות. זה קרה במהלך יום רביעי, היממה האחרונה של מושב הכנסת. ביש עתיד, מפלגתו של לפיד, היה הכעס בעקבות הפלת חוק המע"מ עדיין טרי. כך הוחלט שם להחרים באופן יזום את כל ההצבעות במליאת הכנסת, ופשוט להישאר מחוץ למליאה ולא להצביע.

ביש עתיד חשבו כנראה שהדבר יגרור הצבעות צמודות לקואליציה מול האופוזיציה, אבל אז קרה דבר הפוך לחלוטין: חברי הכנסת של המפלגות החרדיות החלו להצביע ביחד עם הקואליציה. וכך נראתה מליאת הכנסת – חברי יש עתיד מהקואליציה נעדרו באופן מופגן, בעוד שחברי הכנסת החרדים מהאופוזיציה סייעו לממשלה להעביר במליאה את הצעות החוק.

בהמשך, כשיו"ר הקואליציה יריב לוין הבין כי אין לו בעיה להעביר את הצעות החוק שנותרו, הוא החליט להתבדח על חשבונה של יש עתיד. לוין אמר לאנשי המפלגה שעוד מעט מגיע תורן של שתי הצעות החוק שלהם ושהוא כלל לא בטוח שהן יעברו, לאור העובדה שחברי יש עתיד נעדרים מההצבעות. בתגובה התייצבו בזה אחר זה חברי הכנסת של לפיד, והחלו להיכנס למליאה ולהצביע שוב עם הקואליציה.

אבל זה כבר לא שינה את העובדה שמשהו טוב קורה ביחסי הליכוד והחרדים. בליכוד דאגו השבוע שהצעות חוק בענייני דת ומדינה, שאינן חביבות במיוחד על החרדים, לא יעלו להצבעה במליאת הכנסת. "הייתה אווירה של הבנות שלא הייתה קיימת כבר הרבה זמן בין הליכוד והחרדים", הסבירו בשני הצדדים, "כל המתח שהיה במושב הקודם נוקה לחלוטין כמעט". כמה שהם מתגעגעים זה לזה.

זאב בודד

מילה אחת על חברי הכנסת של הליכוד. ביום שני ציינה הכנסת את יום פטירתו של זאב ז'בוטינסקי. מפלגת השלטון, שמושתתת על ערכי ז'בוטינסקי, לא ממש נראתה במליאה בזמן האירוע. שישה חברי ליכוד מתוך עשרים היו שם במהלך רוב הדיון. היו שלבים במהלך הישיבה המיוחדת שלמפלגת העבודה היו יותר חברי כנסת במליאה מאשר לליכוד. אם תרצו, תמונת השבוע בכנסת.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק